Silikonska Dolina

Ulica Strahinjića Bana - Silikonska Dolina Beograd
Dok San Francisko ima Silicijumsku dolinu koja je metonim za košnicu razvoja visokih tehnologija, Beograd ima Silikonsku dolinu koja je lep primer svega što je krenulo naopako u kasnim godinama tranzicije. Umesto mikročipova, slikonski atribut zapravo ilustruje gradivnu jedinicu oblina većine lepotica koje defiluju tim krajem. Nekad tiha, izolovana ulica na Dorćolu je od 2000. na ovamo postala trendsetersko okupljalište veoma važnih ljudi: menadžera, glumaca, pevača, kriminalaca i uz njih propratnih visokih potpetica, minića i preskupih automobila za ovdašnje prilike. Jednom rečju, ona je bila mesto za najbogatije muškarce i najnacifranije žene u ovom delu Balkana. Ona je svakako i mesto koje je zaslužno za nastanak mnogih interesantnih video klipova među kojim je i simbolična akcija Beogradske Filharmonije.
Sudbina svakog mesta koje je in je da nakon nekog vremena bude out.
Sve su prilike da ulica Strahinjića Bana ponovo postaje mirna, tiha i samo bajka o lakim lepoticama za lakoverne strance. Nove generacije skorojevića se polako, ali sigurrno, sele ka Beton Hali u pristaništu. Danas, beogradska silikonska dolina je bleda uspomena nekadšnjeg sjaja - prijatnija i kudikamo pristupačnija za obične smrtnike. Ostatak gornjeg Dorćola svakako obiluje noćnim klubovima koji i danas privlače mladu urbanu populaciju tako da lokacija nije ništa manje atraktivna .
Apartmani u ponudi RENTASTANa, a takoreći na pljuvomet od beogradske slikonske doline su DRINA, CAR, BUDA, STUDIO. Ruku na srce, ni ostali apartmani u centru grada nisu preterano udaljeni od nje.

POVRATAK NA REČNIK BEOGRADSKIH TOPONIMA U SLENGU