Plaćanje i menjačnice

Plaćanje i menjačnice

Važeće sredstvo plaćanja u Srbiji je SRPSKI DINAR (RSD). Jedan dinar sadrži 100 para. Postoje kovanice od 1, 2, 5, 10 i 20 dinara, i papirne novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000 i 5000 dinara.

Želimo da Vam skrenemo pažnju da strani novac menjate isključivo na ovlašćenim menjačkim mestima. Osim što je nelegalno, zbog prevaranata je i opasno menjati novac na ulici. Najveći broj banaka ima bankomate koji rade od 0 do 24h, a na dosta mesta postoje i automati za razmenu. Ipak, novac je najbolje menjati u ovlašćenim menjačnicama, koje su jasno označene i koje su brojne, naročiito u centru grada. Banke i menjačnice same utvrđuju svoje kurseve koji su uglavnom približni i koji moraju biti jasno istaknuti. Kursevi u menjačnicama uglavnom su povoljniji od onih u bankama, na aerodromima i hotelima, pa Vam savetujemo da, ako ste prinuđeni da menjate novac na ovim mestima, ne menjate veće sume dok ne pronađete specijalizovanu menjačnicu.

Vašim platnim karticama (AMEX, Diners Club, Mastercard, VISA) možete podizati novac na bankomatima tokom 24 sata, a takođe ih možete koristiti za plaćanje u hotelima, restoranima i prodavnicama. Informacije o tome koje vrste kartica prihvataju na platnom mestu uglavnom su jasno istaknute na ulazu.

Radno vreme objekata

Većina pošta i banaka otvoreno je od 8 do 19 časova, a subotom od 8 do 13. Zatvorene su nedeljom i državnim praznicima. Bankomati su dostupni i rade od 0 do 24, sedam dana u nedelji.

Najveći broj prodavnicaotvoren je svakim danom od 7 do 21 čas, nedeljom do 15 časova.  Megamarketi su otvoreni svakim danom od 8 do 22 časa, sedam dana u nedelji.

Neradni dani

U Srbiji neradni dani su:
1. i 2. Januar
7. Januar- prvi dan pravoslavnog Božića
15. Februar- dan državnosti Srbije
1. i 2. Maj- međunarodni praznik rada
Od Velikog petka do drugog dana Uskrsa.

Tokom državnih praznika otvorene su samo trgovine i dežurne institucije.