Na štajgi

štajga deo beograda oko autobuske i železničke stanice
ŠTAJGA – Od nemačkog Steige što znači strmina ili uspon.  U pitanju je nekad elitni reon Beograda (deo je Savamale) koji je vremenom postao sinonim blud i greh i stecište ljudi sumnjivog morala - divlje taksiste, džeparoše, pijance i naravno prostitutke. U pitanju je potez koji svaki "dođoš" u Beograd mora da prođe - zahvata prostor oko glavne autobuske i železničke stanice, sve do ekonomskog faulteta i Balkanske ulice. Pod "štajgu" potpada i Svetonikolski park (daleko poznatiji po ciničnom nazivu Picin Park) koji u večernjim časovima postaje prmoenada niskobudžetnih prostitutki.

Ovaj toponim je toliko uvrežen u ulični žargon da se za neukusno i previše izazovno odevenu devojku može čuti komentar Al' se sredila, k'o za štajgu!

Iako ne predlažemo korištenje usluga najstarijeg zanata na svetu (po pravilu niko svojom voljom ne završava u istoj) ako Vam je potreban smeštaj blizu autobuske ili železničke stanice, od apartmana koji se nalaze u neposrednoj blizini Štajge, predlažemo da pogledate DURMITOR, BEOGRAD i BALKAN.  

POVRATAK NA REČNIK BEOGRADSKIH TOPONIMA U SLENGU