Krug Dvojke

Fenomen koncentričnih krugova mišljenja o KRUGU DVOJKE
Krug Dvojke kao geografska odrednica predstavlja teritoriju koju zatvara kružna pruga tramvaja broj dva u Beogradu i predstavlja kulturno istorijsko jezgro grada.

Nasuprot uvreženom mišljenju, Krug Dvojke je zapravo za poslednje dve decenije najgušće raseljeno mesto u Srbiji. Odbeglo stanovništvo nisu bili samo odliveni mozgovi, već i niz generacija raznih vokacija koje nisu imale sreće kako sa (ponovnom) promenom društveno ekonomskog uređenja, tako ni sa procenjenom vrednošću poreza njihove imovine. Srećom njihova mesta su brzo popunjena kulturno superiornijom rasom u koju se od domorodaca jedino nisu asimilovale avlijske mačke u prolazima Starog Grada. 

Simbolički, ovaj pojam prati zanimljiv fenomen koncentričnih krugova promene značenja. Što se više pomerate iz samog Kruga dvojke mišljenje da je on najbolje što Beograd ima da pruži polako jenjava i prerasta u tvrdnju da je u pitanju otelotvorenje snobizma, sebičnosti i rasadnik kandidata za vešala. Međutim, kako krenete da se približavate svetskim metropolama, prvobitno mišljenje ponovo počinje da preovladava, s tom razlikom što se tamo izražava izumrlim akcentom Kruga Dvojke.

U budućnosti Krug Dvojke bi svakako mogao postati svetao primer saradnje Ministrastva prosvete i Javnog komunalnog preduzeća Parking servis, pošto bi sa trenutnim brojem đaka u većini škola na Starom gradu, prostor na kojima su bolje poslužio kao parking. 

Od Rentastanovih apartmana u Beogradu u krugu dvojke toplo preporučujemo PARIZ, LUKS, BEOGRAD, VERONU i TRG

POVRATAK NA REČNIK BEOGRADSKIH TOPONIMA U SLENGU