Kod Konja

Kod Konja - Spomenik Knezu Mihajlu
Lokacija broj jedan za sastajanje u Beogradu, za ljude koji nisu iz Beograda i ujedno najnepraktičnije mesto za tu namenu (zbog toga što se osoba koju tražite izgubi u masi drugih koji se međusobno traže). Naravno, to je i omiljeno mesto za početak i završetak većine demonstracija, protesta, mitinga, besplatnih koncerata I sličnih mnogoljudnih manifestacija, tako da pre nego što Vam neko zakaže sastanak “kod konja” proverite ima li kakvih najava u medijima. Inače, po ugledu na Pikadili Cirkus (u redu, Seeerkus) u Londonu koji je tu tradiciju i započeo, u večernjim časovima ovo je 80ih i 90ih (a i danas) među omiljenim mestima za “bleju” alternativnije omladine Beograda (raznih supkulturnih opredeljenosti).  

Kod konja je ni manje ni više nego Trg Republike, a Konj pripada statui Kneza Mihajla Obrenovića (delo Enrika Paca poznatog italijanskog vajara iz XIX veka). Pošto je voljeni Knez ubijen (kao i većina kvalitetnih političara u potonjoj Srbiji), at (tj konj) na kome sedi je sa jednom uzdignutom nogom (prema urbanoj legendi o važećim vajarskim konvencijama), dok licem gleda prema staroj Srbiji. Na pedestalu su oslikani važni događaji iz njegove vladavine, odnosno doprinosi kojima je zadužio generacije koje danas žive na ovim prostorima. Kod Konja je ujedno i najcentralniji deo grada. Tu se nalaze i dve najvažnije kulturne institucije Srbije: Narodno Pozorište (zaista najbolje u Beogradu) i Narodni Muzej (za koji se nadamo da će okončati renoviranje do kraja trećeg milenijuma). 

Otkako je Beograd dobio milenijumski sat od hromiranog čelika i stakla (koji se u ostatak arhitekture uklapa kao krdo besnih pingvina u savani), blago izdvojen od vreve koja vlada kod konja, većina Beograđana će Vam tamo zakazati sastanak tj. "kod sata".

Što se apartmana u ponudi RENTASTANA tiče, KOLARAC je bukvalno kod konja. PARIZ je na 3 minuta šetnje, TRG na 3 i po, a PRAG i PALAS na nekih desetak.

POVRATAK NA REČNIK BEOGRADSKIH TOPONIMA U SLENGU