Kod Geneksa

Generaleksportova kula ili Zapadna Kapija Beograda, preuzeto sa sajta http://mimoa.eu/images/29510_l.jpg
GENERALEKSPORT iliti skraćeno Geneks je bio jedno od najvećih spoljnotrgovinskih preduzeća u bivšoj Jugi, koje je čak i kobne 1990. godine ostvarivalo godišnji obrt od 6,8 milijardi dolara sa oko šest i po hiljada radnika i  70 predstavništava širom sveta. Deleći sudbinu bivše države i ideologije, ovo preduzeće je 2005. imalo svega 6 zaposlenih i Zapadnu Kapiju Beograda tj Kulu Geneks. U pitanju je svojevrtsan omaž gospodina Mihajla Mitrovića Kulama Trelik u Londonu odnosno betonski spomenik brutalističkoj arhitekturi i "boljim vremenima". Ujedno je i jedna od najružnijih zgrada na svetu (i ponos i dika Beograda u tom smislu).  

Ako u Beograd dolazite sa severa,tj zapada nema teoretskih izgleda da je promašite; ova konstrukcija od 119 metara zjapi kilometrima unaokolo sa autoputa. Čuveni rotirajući restoran na vrhu kule je zapravo urbana legenda. Nije da čelnici Geneksa nisu želeli isti, nego je mehanizam koji je trebalo da unutrašnji prsten pomera u krug (da bi se za sat vremena videla panorama kompletnog Beograda) bio poskup i za ondašnje pojmove. Taj restoran je poslednje goste video 1996. godine a i ti gosti nisu bili turisti već poslovni partneri socijalističkog samoupravnog giganta. 

Trenutno ova kolosalna građevina ima 16000 kvadrata neiskorišenog poslovnog prostora i služi kao džinovski držač za predajnike nekolicine televizija, džinovski bilbord (pošto se na fasadu zgrade kače štampane reklame zavidnih proporcija), ali i kao mesto opskurnih hodočašća. Naime, samo je jedna polovina zgrade je stambena.

Sve u svemu kad Vam neko kaže kod Geneksa misli na Generaleksportovu kulu na Novom Beogradu. Ruku na srce, okruženje nije naročito atraktivno ali ima mnoštvo mesta za parking. RENTASTAN ne raspolaže nijednim apartmanom u neposrednoj blizini Geneksa, ali ako baš jurite smeštaj na Novom Beogradu, preporučujemo apartmane kod Arene ili neki od lepotana iz Belvila (tj. BELVIL i MIMOZU). 

POVRATAK NA REČNIK BEOGRADSKIH TOPONIMA U SLENGU