Ada Ciganlija

Ada Ciganlija Beograd, beogradsko rečno ostrvo
Ada Ciganlija je mesto koje zaslužuje ceo dan, naročito po lepom vremenu u periodu od aprila do oktobra. Još ako se zakači vikend...
Ada je prelepo rečno ostrvo, koje je još 1821. godine proglašeno državnim i narodnim dobrom. Nalazi se na reci Savi, na oko 4 kilometra uzvodno od ušća u svemoćni Dunav, između Banovog Brda i Novog Beograda. Od 1821. godine do današnjih dana svakako je to narodno dobro menjalo svoj izgled, ali mu je suštinska namena uvek bila- rekreacija. Današnja Ada je kupalište, plaža, mesto za izlazak, idealno mesto za roštilj, mnogo uređenih terena za fudbal ili košarku, mesto za partiju golfa, teren za kajakaše, prilika da se vinete sa bandžija, ili da probate skijanje na vodi, vozite bicikl  uređenom kružnom stazom od 8 kilometara... Ada je Beogradski Central park.
Iako sam naziv asocira na Rome, kojih u okruženju nije da nema, suština je da Ada svoje ime ipak duguje nekim drugim korenima: dve keltske reči koje su nekada vrlo lepo opisivale ovaj kraj: SINGA, što je u prevodu sa keltskog značilo ostrvo, i LIA, odnosno zemljište sklono potapanju. SINGA+LIA su, u duhu srpskog jezika postale CIGANLIJA...
Ada zauzima površinu od oko 800 hektara, i prava je divljina na nekoliko klometara od centra Beograda. Od mnogih, koji često odlaze na Adu i na njoj provode puno vremena, mogu se čuti priče o divljim srnama i zečevima. Ako se neko usudi da pomene i divlje svinje, biće da je ipak u pitanju alkohol, ili se radi o profesionalnom lovcu.

Jezero je dugačko oko 4 kilometra i široko prosečnih i skoro ujednačenih dvestotinak metara. Ada se može pohvaliti plavim zastavicama koje označavaju kvalitet plaže, čime se svrstava u prilično uzak krug najlepših rečnih plaža na celom svetu. Dodatak celokupnom sadržaju uz samu plažu čine brojni restorani i kafići. Na skoro bezbroj mesta možete probati dobru palačinku, neki specijalitet sa roštilja, kupiti sladoled, krofnu ili kokice. 
Ada Ciganlija je prevashodno mesto za sport i rekreaciju. Osim plivanja u jezeru, ovde je moguće voziti bicikl ili rolere uređenom stazom. Ne brinite ako nemate svoje- ovde je moguće po pristojnoj ceni sve iznajmiti. Ako baš i niste vešti sa rolerima- tu je škola za rolere.

Odmaklnete li se malo od jezera u dubinu Ade, dočekaće vas mnoštvo (oko pedeset) uređenih terena za košaku i fudbal. Tu je i pravi teren sa 9 rupa za ljubitelje golfa. Ono što je poseban detalj i što čini Adu zbilja omiljenim mestom širih narodnih masa, to je takozvani PIKNIK TEREN sa nekolike desetine ozidanih roštilja namenjenih svim ljubiteljima obroka u prirodi. Uz vrlo praktične i kvalitetne roštilje postavljene su i drvene klupe sa nastrešnicama, kao i nekoliko česmi. Ako imate dobru ekipu za roštilj- lepi vikendi tokom cele godine garancija su dobrog provoda na Adi.


Jedan od najnovijih simbola Beograda, veliki viseći most preko reke Save spaja Čukaricu i Novi Beograd upravo preko Ade Ciganlije, pa je po njoj i dobio svoj zvanični naziv- Most na Adi. Preko njega najveći broj Novobeograđana kopnenim putem najjednostavnije i stiže do Ade, bilo da je to kolima, biciklom ili čak pešice. Sa Novobeogradske strane do Ade se takođe može stići i čamcima, koji od ranog proleća do kasne jeseni funkcionišu kao gradski prevoz. Za nepunih 1,3 evra, koliko košta povratna karta, čamac vas vozi od bloka 70 do Ade Ciganlije. Deca, bicikla i životinje se voze džabe! Za ljubitelje pedala- biciklističkom stazom moguće je takođe doći sa Dorćola. Ako dolazite kolima, tu je ogroman parking za hiljadu automobila, gde dnevna parking karta košta nešto više od jednog evra. Što se tiče gradskih autobusa, na adu sa Zelenog Venca voze autobuske linije 52, 53, 56, 56L,  a tokom leta iz raznig delova grada vozi i pet sezonskih linija, od ADA 1 do ADA 5. Do Ade se takođe iz centre može stići i linijom 23.