10 neobičnih zgrada u Beogradu

Prilikom dolaska u Beograd neizbežno je da svako primeti veliku raznovrsnost arhitektonskih stilova. Dovoljno je prošetati se beogradskim ulicama i videćete neverovatnu raznolikost u stilu gradnje. Zgrade koje danas uglavnom doživljavamo neobičnim u svoje vreme su bile revolucija arhitekture u Beogradu. Većina njih je nastala u pravcu koji se nazivao „brutalizam“, po francuskom izrazu „beton brut“ koji označava „grub“ beton. Zanimljivo je da zgrade u ovom stilu širom sveta liče jedna na drugu, čak u različitim gradovima postoje identične zgrade-bliznakinje. Ovaj stil karakterišu čist beton, hladnoća u oblikovanju i sivilo. Tako je izgrađen veliki broj prevashodno stambenih blokova na Novom Beogradu, blokovi na Labudovom i Julinom brdu, na Banjici, Zemunu, istočna i zapadna kapija Beograda, sportski centri 25. maj, Pinki i Pionir… Pored toga, Beograd je spoj stare, socijalističke i moderne gradnje. U toj velikoj raznovrsnosti stilova napravili smo izbor od 10 neobičnih zgrada u Beogradu.

1. GENEKS

Kula visoka 140 metara,  1977. godine bila je prva pametna zgrada, ali i treća najviša zgrada, u ovom delu Evrope. Rotirajući restoran na kružnom vrhu nikada nije zaživeo, a zgrada već godinama traži kupca… kog nikako da nađe.

geneks kula apartman

2. Najduža zgrada u Beogradu (a verovatno i šire)

Lamele poređane u stilu domina čine zgradu dugačku skoro 1000 metara, koja se nalazi u 21. bloku. Oko 3.500 njenih stanara živi u 795 stanova, a 62 ulaza raspoređena su na 4 različite adrese – ulice.

Najduza-zgrada-u-Beogradu-1

3. Televizorke

Popularne “Televozorke” su dve dugačke lamele u bloku 28. Jedna se nalazi do auto-puta, a druga do ulice Milutina Milankovića. Ovaj nezvanični naziv dobile su po svojim prozorima koji podsećaju na stare kockaste televizore. Iako izdaleka deluju malo, prozori na televizorkama su i te kako veliki.

Televizorka Blok 28

4. Potkovica

Komšinica dve televizorke, ali znatno niža zgrada poluotvorenog oblika, dobila je ime po potkovici na koju liči kada se gleda iz vazduha. U vreme kada je sazidana, imala je nesumnjivo najlepše, tematski projektovano, igralište u atrijumu zgrade. Danas se možda samo naziru obrisi amfiteatra, indijanskog sela i fontana koje su krasile dvorište ove zgrade.

potkovica novi beograd

5. Kifla

Kifla je još jedna zgrada čiju specifičnost uočavamo tek kada je pogledamo iz vazduha. Zgrada je polukružnog oblika, zato je zovu banana ili kifla. Ako ste ikada prošli pored nje, moguće da uopšte niste primetili da je zakrivljena, jer je dosta dugačka, a prati liniju ulice. Zanimljivo je i to da je kifla, kao i većina zgrada oko Zemunskog keja, uzdignuta na stubove. Naime, u prizemlju su samo lokali, nema podruma, a sve to je zbog blizine Dunava i opasnosti od njegovog izlivanja.

zgrada kifla zemun

6. Testera

Zgrada testera je dobila ime po, očigledno, testeri. Zbog svoje cik-cak kostrukcije, uglovi zgrade iz vazduha podsećaju na zupce testere. Neobičan naziv ove neobične zgrade na Konjarniku je toliko rasprostranjen da je uobičajeno videti u oglasima da se prodaje ili izdaje “stan u testeri”.

zgrada testera

7. Toblerone zgrada

Zgrada neobičnog izgleda podseća na poznatu čokoladu “Toblerone”, te je po njoj i naziva većina Beograđana. Nalazi se na Karaburmi, kod Bogoslovskog fakulteta, nedaleko od Pančevačkog mosta. Čitava zgrada je uglasta, čak su i izbočene terase u ovliku trouglova.

toblerone zgrada karaburma - 10 neobičnih zgrada u Beogradu

8. Rudo

Tri solitera na Zvezdari poznata su kao Istočna kapija Beograda i kao “Rudo”, što im je i zvanični naziv. Arhitekta koji je vršio nadzor izgradnje je rođen u bosanskom gradu Rudo i upravo po svom rodnom mestu je krstio ova tri diva od po 85 metara visine i po 28 spratova. Okrenuti su jedan ka drugom, a spaja ih plato koji se nalazi na sredini.

rudo - 10 neobičnih zgrada u Beogradu

9. Mercedes(ke)

“Soliteri mercedesi” ili “zgrade mercedeske” – potpuno je nevažno kako ih zovete. Radi se o dve trokrake zgrade, koje se nalaze na uglu ulica Omladinskih brigada i Milutina Milankovića, u bloku 38. Gledajući iz vazduha, tri zgrade (kraka) spojene u sredini obrazuju znak brenda Mercedes Benz. Kao i ostale zgrade sa naše liste, “mercedesi” su opštepoznat naziv za ove zgrade. Zanimljivo je da se mnogo godina posle izgradnje ova dva neobična solitera baš prekoputa njih otvorio Mercedes prodajni salon.

mercedes zgrade

mercedes zgrade apartmani

10. Crvenkapa

Poslednja i nešto drugačija među 10 neobičnih zgrada u Beogradu, popularna “Crvenkapa”, izgrađena je, za razliku od ostalih, polovinom devedestih godina. Za svoje vreme revolucionarnog izgleda, bila je najelitnija zgrada na Novom Beogradu. Iako se kasnije, izgradnjom nekoliko poslovnih staklenih zgrada, stvorio balans između starijeg i novog stila gradnje, Crvenkapa još uvek privlači pažnju svojim neobičnim crvenim metalnim konstrukcijama na fasadi i na krovu. Po njima su je, uostalom, Beograđani i nazvali.

crvenkapa

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *