Smeštaj za Beogradski maraton

Beograd je sa ponosom u društvu svetskih metropola koje organizuju godišnje maratonske trke. Beogradski maraton je tradicionalna i najmasovnija sportska manifestacija u Beogradu, ali i u Srbiji. Kako je poslednjih nekoliko godina trend zdravog života i bavljenja sportom u ekspanziji, Beogradski maraton je sve veći i posećeniji. Zahvaljujući dobroj organizaciji i ranijim najavama, svi žitelji Beograda znaju da je taj dan u godini dan za šetnju i uživanje u sportu. A onima koji ne žive u Beogradu, Rentastan nudi smeštaj za Beogradski maraton.

Srpski olimpijski klub je osnovan 1910. godine u Beogradu sa idejom da pomogne razvoj sporta u Srbiji, da organizuje manifestacije, osniva sportske klubove i društva… U suštini, sve ono što je danas i zadatak Srpskog olimpijskog komiteta, koji je dve godine od osnivanja Kluba iz njega nastao i iste godine je primljen u Međunarodni olimpijski komitet. Od tada Srbija, uz sve svoje kasnije nazive, počinje svoju važnu ulogu u međunarodnom sportu koja i danas traje. Godine kada je osnovan, Srpski olimpijski klub je organizovao prvi maraton u Srbiji. Sportski znalci ga često nazivaju “trkom”, ali podatak da je maraton održan uz prisustvo članova dvora, vlade, diplomata i velikog broja gledalaca govori o značaju ovakve manifestacije za tadašnji život. Trasa dugačka 33 kilometra (značajno kraća od savremenog maratona) počinjala je u Obrenovcu, a cilj je bio u Beogradu, u Košutnjaku.

Ideju da obnove trku trčanu 1910. godine dobili su novinar “Studija B” Đoko Vještica i Branimir Radović, atletičar i atletski trener, brat Duška Radovića. Nastao je iz njihovog entuzijazma da se obnovi trka koja se još davne 1910. trčala od Obrenovca do Beograda. Prvi maraton je održan 8. maja 1988. Organizaciju maratona na sebe je preuzeo grad Beograd, a staza je bila dugačka 23 km. Beogradskim sportskim entuzijastama nije trebalo mnogo vremena da Beogradski maraton stave na mapu svetskih maratona. Treći maraton održan 1990. godine dobija pravu maratonsku dužinu (42 kilometra i 195 metara), Beogradski maraton postaje član AIMS-a (Association of International Marathons and Distance Races) a pored domaćih takmičara učešće uzimaju i takmičari iz inostranstva.

Kao što je u maratonskoj trci važno istrajati i ne pokleknuti pred umorom, i Beogradski maraton nije poklekao pred teškim vremenima za Beograd. Istrajao je i opstao u ratnim godinama kada je naša zemlja bila pod blokadom. Želja za nadmetanjem i učestvovanjem u maratonu pobedila je čak i aprila 1999. godine kada je u Beogradu održan prvi maraton na svetu u uslovima ratnog stanja. Maraton je održan pod sloganom “Zaustavite rat – trčite svetom”, a 39 maratonaca je zajedno prošlo kroz cilj visoko podignutih ruku. To je bio prvi i jedini maraton u kom su svi učesnici bili pobednici.

Održavši kontinuitet i pored teških uslova, Beogradski maraton je iz godine u godinu sve veći. I zvanično proglašen događajem od posebnog značaja za Beograd, svake godine beleži rekordne brojeve učesnika iz zemlje i inostranstva. Sigurni smo da će tako biti i 22. aprila 2017. godine na jubilarnom 30. Beogradskom maratonu. Prijavljivanje učesnika trka je počelo, mi ćemo se i ove godine postarati za to da svi koji dođu u Beograd imaju odgovarajuć smeštaj, a na vama je da odlučite…

DOLAZITE LI NA BEOGRADSKI MARATON?


 

Smeštaj za Beogradski maraton – saveti i predlozi

Ako ste učesnik neke od trka, svejedno vam je na kojoj lokaciji ćete biti smešteni. Ipak, kako je start svake trke ispre Skupštine Republike Srbije, ne bi bilo loše da do njega dođete peške iz nekog od naših apartmana u centru grada.

Ako ste gledalac, najbolji pregled maratonskih trka ćete imati sa nekog od novobeogradskih širokih bulevara. U praćenju toka maratona nećete biti usamljeni jer veliki broj novobeograđana tradicionalno izađe da pozdravi maratonce. Izaberite neki od naših apartmana na Novom Beogradu.

Ako želite da izbednete gužvu i vaš boravak u Beogradu uopšte nema veze sa maratonom, budite veoma oprezni u odabiru smeštaja. Gužvu je nemoguće izbeći, pogotovu ako vozite svoj automobil. Trasa trke se prostire od Zvezdare, preko Slavije, opkružuje Novi Beograd do Zemuna i ide nazad do Terazija. Većina linija graskog prevoza ne saobraća, a zatvoren je Brankov most. Možda je najbolji izbor neki od naših apartmana na Vračaru, zbog neometanog izlaza na auto-put.

trasa maratona Beograd

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *