Stan na dan Vračar – Moskva

Ako Vam je hitno potreban stan na Vračaru, kliknite ovde.

Beograd je pun skrivenih kutaka za uživanje, bilo da tražite mesto za opuštanje ili izlazak. Vračar, iako najmanja beogradska opština krije u sebi mnogo takvih polutajnih mesta, do kojih možda nije lako stići, ali je lako uvek im se vraćati. Mi iz Rentastana želimo svojim gostima da pružimo mogućnost da uživaju u otkrivanju ovakvih mesta, a da im je pritom naš apartman u kome odsedaju na dohvat ruke. Stoga je zvezda članka stan na dan Vračar naša Moskva, koji se, uprkos svom nazivu, nalazi na Čuburi.

Moskva je jedan od naših klasičnih apartmana tj. ovde ćete naći sve što vam je neophodno za udoban ostanak u Beogradu, lokacija mu je odlična za sve koji bi radije bili podalje od vreve suhog centra, a u okolini imate čitav Vračar na raspolaganju.Činjenica koja je dodatak svemu pomenutom jeste da je Moskva skoro dobila novo ruho, pa tako imate priliku da uživate u maltene novom apartmanu u širem centru Beograda za cenu koja nije užasavajuća.

stan na dan Vracar - NjegosMoskva se nalazi u Njegoševoj ulici, što je vrlo simbolično s obzirom na tesnu crnogorsko-rusku saradnju u prethodnoj deceniji. Sama ulica naziv je dobila po Petru II Petroviću Njegošu, jednom od najznačajnijih umetnika i vladara 19.veka, a i u srpsko-crnogorskoj istoriji. Do 1894. godine ulica se zvala Prijepoljska, što baš i ne ide u prilog današnjem nazivu, pošto je sam Njegoš rođen u okolini Cetinja, ali sumnjamo da je iko na to mislio, samo je zanimljiva činjenica da je ulici bilo od nastanka namenjeno da bude “crnogorska”. “Gorski vijenac” je delo koje najsvetlije uzdiže Njegoševo stvaralaštvo, ali domet njegov uticaja seže mnogo dublje u filozofiju, prosvetiteljstvo i vladavinu, i on je često vrhunac crnogorske dike, a i s vrlo dobrim razlogom.  Sama ulica prilično je prometna, a u njoj možete naći i spomenike kulture koji često ostaju previđeni, jer svi mi hodamo ili pognute glave ili sa nosem u oblacima.

Tako da, kada budete šetali Njegoševom obratite pažnju na zgradu koja se nalazi na samom početku, na broju 1, gde je u zgradi izgrađenoj 1902.godine smešteno Društvo za ulepšavanje Vračara. Nastavite dalje, i već u Njegoševoj 11 naći ćete kuću braće Nikolić iz 1914, koja je danas dvospratna stambena zgrada, kao i jedna od vrlo retkih građevina u srpsko-vizantijskom stilu koja je još uvek očuvana. Dalje jedva dva broja je Treće beogradska gimnazija koju će te prepoznati po graji uzvrpoljenih srednjoškolaca, kao i po trima bistama Dositeja Obradovića, Vuka Karadžića i Josifa Pančića, naučnika i prosvetitelja koji su izuzetno doprineli srpskoj istoriji svojim uticajem. Ako pređete ulicu do broja 20, vrlo brzo ćete se naći i pred kućom pukovnika Elezovića, koja će vam privući pažnju svojim bogato ukrašenim lukovima. Sve u svemu, Njegoševa je zaista krcata kulturnim spomenicima, a pored toga je odlikuje mnoštvo zanimljivih kafanica, kafea i restorana o kojima će kasnije biti više reči. Još jedna velika prednost ove ulice je to što se u njoj skriva i apartman Moskva, koji i te kako zavređuje vašu pažnju.

Stan na dan Vracar - Kuća pukovnika Elezovića
Kuća pukovnika Elezovića
Stan na dan Vracar - Treća beogradska gimnazija
Treća beogradska gimnazija
Stan na dan Vracar - Kuća braće Nikolić
Kuća braće Nikolić
Stan na dan Vračar - Društvo za ulepšavanje Vračara
Društvo za ulepšavanje Vračara

Prvo što treba naglasiti kada je Moskva u pitanju sigurno jeste činjenica da je apartman vrlo skoro renoviran. Ovaj apartman tan na Vračaru sa svojih 52 m2 stoji na raspolaganju četvoro ljudi, sa jednim bračnim krevetom i ugaonom gariturom u dnevnom boravku, koja može da smesti još dvoje odraslih kada se rasklopi. Dnevna soba je prostrana i moderno opremljena, a iz nje se može izaći na terasu sa pogledom na gorenahvaljenu Njegoševu ulicu. Ukoliko dolazite svojim automobilom, obezbeđeno vam je i parking mesto, s tim što će doplata po danu biti 5€ po danu (što je opet jeftinije od parkiranja na ulici, plus, ne morate da lupate glavu da li će vas dočekati kazna na šoferšajbni). Stan se nalazi u zgradi izgrađenoj sedamdesetih godina prošlog veka, ima lift, a stanica javnog prevoza je ispred vas čim izađete iz zgrade (autobus 24 ide direktno do Trga republike), dok u prečniku od dvesta metara možete naći razne prodavničice za opskrbljivanje potrebnim namirnicama. U neposrednoj blizini je i Kalenić pijaca, i ukoliko želite da probate domaće voće i proizvode kao što su turšija, ajvar, med, kuvani paradajz i sve u toj kategoriji, nema boljeg i povoljnijeg mesta. U svakom slučaju, ovde ćete imati prilike da osetite otkucaje starog Beograda, a naići ćete i na starosedeoce Vračara, uvek pune priča, uvek ljubopitljive, a ponekad prilično otresite i nestrpljive (što je odlika znatnog broja Beograđana, ali uglavnom smo fini).

Kao što smo pomenuli, naši članci kao što je stan na dan Vračar bave se pokazivanjem lepota i jedinstvenosti naših apartmana, a Moskva nije izuzetak. Ona se nalazi na drugom spratu zgrade, tako se možete zanimati i blagom fizičkom aktivnošću na stepenicama, ako vam lift nije preterano mio (zgrada je dakle claustrophobic-friendly).  Kako stupite u stan, naći ćete se u hodničiću koji se dalje grana u spavaću i dnevnu sobu, kao i ka kuhinji/trpezariji i kupatilu. Ovde imate kombinovani garderober sa čivilukom i ogledalom, gde možete odložiti sve stvari koje će vam trebati svaki put kada izlazite iz vašeg stana na dan na Vračaru (a budimo iskreni, pogled na ogledalo je uvek poslednje što uradimo pre nego izađemo iz kuće).

Stan na dan Vračar - hodnik

Odmah sa vaše desne strane videćete ulaz u spavaću sobu, svedeno uređenu, sa čistiobelim zidovima, standardnim bračnim krevetom i posteljinom u zagasitim bojama, a tu je i veliki ugradni plakar, gde bi ugodno mogla da spava bar još jedna osoba, ako se police lepo razmeste (ipak, ovakvo rešenje ne savetujemo, svi se mi plašimo čudovišta iz ormara, pogotovo u tri ujutru kada od pritiska bešike počinjemo da haluciniramo), da ne pominjemo da samo ovde možete smestiti bukvalno sve što ste poneli sa sobom i da ostane prostora. U skladu sa gorepomenutom  svedenošću, sa obe strane kreveta su noćni stočići sa lampama, dok se na drugom kraju sobe nalaze prozori ukrašeni tamnim, prozračnim zavesama zahvaljujući kojim je spavaća soba istovremeno svetla, ali i ugodna za spavanje, jer svetlost ranim jutrom ne bode kapke u negodovanju. Sve u svemu, ovde se možete dobro odmoriti, ali generalno soba nije preterano interesantna da u njoj provodite previše vremena otvorenih očiju.

Stan na dan Vračar - Spavaća soba 1 Stan na dan Vračar - Spavaća soba 2

Kako ujutru osvanete u svom apartmanu, izađete iz spavaće sobe, orni da pokorite svet (ili jedva stojeći na nogama, kao većina smrtnika), jedan korak dalje je kuhinja koja je dovitljivo adaptirana da istovremeno bude i trpezarija. U prostoriji preovladavaju zagasito bež tonovi uklopljeni sa svetlim drvetom od kojeg su izgrađeni kuhinjski elementi, zajedno sa visećim delom. Siva radna površina i sudopera su u skladu sa velikim kombinovanim frižiderom na koji nailazite kako uđete u kuhinju. Odmah pored uglavljen je sto prišrafljen za zid, tako da je potpuno u liniji sa kuhinjskim setom. Opet, prilično jednostavan prostor, gde vam je sve što zatreba na dohvat ruke, a ako kuvate, obezbeđen vam je šporet sa aspiratorom, kao i prozor koji odmah pored (šporet i prozor su odvojeni, podrazumeva se, inače, zamislite nezgodanciju).

stan na dan Vračar - trpezarija

Najpotrebnija prostorija u svakom stanu je ipak, složićete se, kupatilo.  Bez svega ostalog bi se možda i moglo preživeti, ali bez mokrog čvora i kanalizacije teško, mada cenimo da je i struja negde u tom rangu. U našem stanu na dan Moskva, obezbeđeno vam je prostrano kupatilo s kadom, što postaje sve ređa pojava u apartmanima, jer se uglavnom ustupa mesto tuš kabinama. Takođe, naći ćete i sve ostale neophodnosti, a ovaj prostor u svetlim i tamnosmeđim nijansama, sa halogenim osvetljenjem, odlikuje i interesatno ogledalo uramljeno dekorativnim pločicama, koje su ukras čitavom kupatilu. Još jedna posebna zgodancija Moskve je to što ima veš mašinu, pa ne morate da taložite prljav veš tokom ostanka, jer i nama je, kao i vama, higijena i lagodnost i te kako važna.

stan na dan Vračar -kupatilo

Najbolje se vazda ostavlja za kraj, pa mi ne želimo da odstupimo od tradicije. Moskvina dnevna soba nastavlja trend lepe svedenosti koji je prisutna u čitavom stanu.

Kao što je već pomenuto, dnevni boravak doživeo je najveći make-over u čitavom apartmanu, pa tako sada u njemu dominira vrlo lepa, svetla ugaona garnitura sa crvenim detaljima, a taj trend crvene i nenih nijansi nastavlja i tepihčić i zavese. Na garnituru svetlih tonova se može smestiti komotno četiri osobe (a može fino sesti do osam ljudi), koji uživaju u kablovskom programu na novom LCD televizoru zavidne dijagonale. Ova glavna soba je istovremeno i najsvetlija i najprostornija, sa velikim prozorima i dvokrilnim vratima, koja otvaraju put ka pomalo uzanoj, ali dugačkoj terasi, gde možete proterati pušače. Čitav ambijent je dopunjen zanimljivom foteljom i identičnim tonovima garniture, a tu je i par ukrasnih detalja, za stvaranje osećaja kao da ste kod kuće.

 

  • Stan na dan Vračar - Dnevna soba 5
    Dnevna soba - ptičija perspektiva


Kada se sve uzme u obzir, Moskva na Čuburi je prilično udoban i prostran apartman u našem odabiru „stan na dan“, i ako ste ljubitelj šetnje i upoznavanja grada van samog centra, ovde ćete se lepo odmoriti i uživati u tom odmoru, što nam je, kao i vama, najvažnije.

Stan na dan Vračar – Njegoševa ulica

Naš članak „Stan na dan Vračar“ ne bi bio potpun da ne spomenemo i neka zanimljiva mesta gde možete otići. O ovome je već bilo reči u jednom od naših prethodnih postova, ali uvek ima mesta poboljšanju, pa ćemo na listu dodati još nekoliko manje ili više skrivenih mesta, kao i neka opšte poznata, koje je većina Beograđana posetila bar jednom. Sama Njegoševa ulica obiluje različitim izborima za izlazak, večeru ili samo kvalitetno pivo. Donosimo vam naš odabir u šarenilu sadržaja. Pa da počnemo.


rentastan-stan-na-dan-vracar (6)
BACIO sladoledžinica
nalazi se na samom početku Njegoševe ulice, na broju 1a. U Beogradu postoje još dve popularne sladoledžinice (Moritz i Crna ovca), ali Bacio je svakako najbliža Moskvi, a po tradiciji čini se, i najsličnije italijanskim gelaterijama što se može naći kod nas. Lokal je mali, ali ni ne treba vam mnogo prostora da uživate u sladoledu koji nude. Enterijer je pretežno beo sa tamnijim elementima, tako da su svedenost i tihi moderni stil uređenja vrlo prijmečljivi. Odmah se pomirite sa činjenicom da će vam biti vrlo teško da se odvojite od vitrina u kojima su izložene raznovrsne poslastice, kako sladoledi, tako i kolači, tako da će vam biti muke Tantalove dok se odlučite. Osoblje je nasmejano i rado potpomogne ponekim savetom ili predlogom, a vi ćete moći da birate svoje omiljene ukuse među više od 30 vrsta gelata, sorbeta i jogurt sladoleda. Ako volite sladoled (a ko ne voli?), ali ipak pazite na unose šećera, u Bacio ćete naći i sladoled sa stevijom, koji je odličnog ukusa, a ne ostaje zauvek na kukovima, mada je malo skuplji. Usudićemo se i da spomenemo slatku dekadenciju toplih kolača sa sladoledom koji se topi preko, ali tu već nemamo rešenje za kalorije.

Nastavite da šetate uz Njegoševu, naići ćete na znatan broj restorana, kafića, wellness spa, i sami ćete odlučiti gde želite da oprobate svoj ukus, a jedan od kafea koji mi preporučujemo definitivno je Cvetni trg (ili odmila Cvetić) u Njegoševoj 8. U kratkom, ali prijatnom razgovoru sa osobljem saznali smo da je Cvetić jedan od prvootvorenih kafića u tom kraju, kao i da je jutrom maltene uvek gužva, jer Vračarci vole da dođu ovde na kafu i dnevnu dozu čavrljanja. Opet, prostor nije mnogo veliki, ali je vrlo zanimljivo uređen, preovladava osećaj “sve u jednu korpu”. Tako možete ovde doći da lepo i mirno započnete dan uz šoljicu kafe, ili možda čoko-plazma šejk koje su mušterije same pohvalile u našem prisustvu. U Cvetiću ćete imati prilike da iskusite te divanske vračarske vibracije, koje izgleda, nisu toliko osetne u drugim krajevima grada. Sve polagano, čak je pomalo i mračno, tako da se potrudite da sednete pored izloga ako možete da zaspite na bilo kom mestu u bilo koje vreme. Tradicija i neobični ukrasni detalji su ono što bismo izdvojili u Cvetiću, kao i vesele mušterije koje bez problema fotobombuju kad god im se za to ukaže prilika.

rentastan-stan-na-dan-vracar (37) rentastan-stan-na-dan-vracar (39) rentastan-stan-na-dan-vracar (43)

Ako samo prođete pored Cvetića i odlučite da nastavite šetnju, želimo da vam skrenemo pažnju na ogroman mural koji gleda direktno na dečiji park koji je sagrađen na Mitićevoj rupi. Beograd svakako ima svojih svetlih momenata što se umetnosti murala i grafita tiče, a ovaj možda i  nije takmac po izuzetnoj veštini, ali je svakako vredan pogleda, jer zauzima čitavu fasadu stare dvospratnice. Nismo uspeli da protumačimo šta je to pisac hteo da kaže, ali umetnost (ulična ili muzejska) i jeste lepa i jedinstvena jer je otvorena za interpretaciju.  Bacite pogled preko ramena kada budete prolazili pored parka, svakako ćete imati šta i da vidite.

rentastan-stan-na-dan-vracar (47)

Ako ste pobornik malo egzotičnijih vrsta mesa ili jednostavno gurman, onda je Lovac restoran za vas. Pored toga što se diči tradicijom dužom od pola veka, Lovac je i te kako voljen od strane Beograđana, a osobito Vračaraca. Ovde se može dobro i pojesti i popiti, a petkom i subotom bogami i proveseliti, jer je tada aktulna živa muzika i starogradski repertoar. Moramo upozoriti da ovde ne dolazite sa vegetarijancima/veganima, jer će ih razni trofeji u obliku prepariranih glava životinja po zidovima verovatno više nego uznemiriti. U restoranu je ambijent kao da ste stupili i lepo opremljenu lovačku kolibu, sa puškama-antikvitetima koje vise po zidovima, umetničkim slikama na temu lova, kao i mnogim ukrasima koji su raštrkani po restoranu, a koji umnogome doprinose atmosferi (podignite pogled na lustere). Ovde je zastupljena nacionalna kuhinja, te se možete počastiti kvalitetnim roštiljem, a možete i probati meso jelena, divlje svinje, srne i divlje patke.

stan na dan Vračar - Lovac rentastan-stan-na-dan-vracar (29)rentastan-stan-na-dan-vracar (74)

Uz malo sreće, uspeli smo da otmemo nekoliko reči od izuzetno zauzetog kuvara koji nam je rekao pokoju reč o tome šta mušterije najviše vole, pa stoga prenosimo: obavezno probati čorbu od divljači, ćevape Lovac, lovačku korpicu ili lovački gulaš u lepinji, a za desert Titovu krempitu. Cene su solidne, nije jeftino, ali ni previše skupo, s obzirom na ponudu. U svakom slučaju, ne očekujte mnogo povrća u Lovcu, jer njihova umetnost je meso svih vrsta, i to umetnost koju vrlo ozbiljno shvataju.

Nastavite šetnju Njegoševom, i mnogo toga će vam privući pogled. Na putu su vam Zlatiborac radnja gde možete naći sve što vam padne na pamet a da je od mesa ili mesnih prerađevina, dve vinarije ukoliko cenite umetnost grožđa, kao i kafeterija Zrno koja je pet minuta hoda od zgrade u kojoj odsedate. Ukoliko je kafa “your thing”, onda bi ovde definitivno trebalo da svratite, jer u ponudi postoji mnogo različitih vrsta, a osoblje je vrlo susretljivo i rado će vam objasniti njihove potanke razlike. Ovde takođe postoji i izbor ceđenih sokova, u kafeu je tiho i lagodno, a sve ispunjava miris pržene kafe.

stan na dan Vračar - Zrno
Kafeterija Zrno
stan na dan Vračar - vinarija
Vinarija Pampur

Mesto koje je nama ukralo pažnju, a možda će i vama je restoran i suši bar Privé (čita se kao što je napisano). Mesto je prilično zen, mada je ovde enterijer izmiksovan, ali po nekim detaljima se može videti da ima vrlo interesantnih azijskih uticaja. Bašta je prilično klasična, dok je sam restoran interesantniji, pogotovo sprat. Tu se možete zavaliti u velike bogato ukrašene fotelje i sa visine posmatrati smrtnike. Glavni razlog preporuke ovog restorana upravo je njihov meni, jer ovde možete probati suši po pristojnim cenama, a pravljen od strane japanskog suši majstora. Još veća je povlastica je to što vrše dostavu za narudžbe telefonom, tako da vam ukusna i egzotična hrana može biti doneta na prag (još jedna od prednosti Moskve – mnogo toga je na poziv od vas). Osoblje samo moli da se mušterije suzdržavaju viceva tipa “ti jedeš suši, a ja s viljušku”.

stan na dan Vračar - Prive stan na dan Vračar - Prive 2 stan na dan Vračar - Prive 3

Bukvalno na korak od ulaza u zgradu gde je Moskva ušuškana je prodavnica voća i povrća “Mali Kalenić”, gde možete nabaviti plodove koje majka Zemlja daje u našem regionu. Ovo je bliža zamena za Kalenić pijacu, koja je takođe vrlo blizu, ali ne toliko.

 Ako skrenete u Baba Višnjinu, koja je sa leve strane zgrade, naletećete na pivaru Old crew koji nude oko 30 vrsta domaćih i stranih piva, stoga ako ste pivopija, onda imate pravo mesto da vam utoli žeđ. Ako nastavite Baba Višnjinom, izlazite direktno na park vojvode Petra Bojovića, gde se možete zaputiti ako vam treba malo prirode naspram sveprisutnog asfalta, a tu su često i tezge na kojima možete kupiti razne vidove domaće radinosti, kao i med, nakit i suvenire. Ovde ste već ne nekoliko desetina koraka od jedne od najvećih pijaca u Beogradu.

Kalenić pijaca je jedno od onih mesta na koje odete da kupite paprike, a vratite se sa prasećom glavom i naočarima. Među redovima i redovima tezgi zaista možete da nađete stvari za koje niste ni znali da postoje i to za neku bagatelnu cenu (ne uvek). Šta god vam padne na pamet: kristalni lusteri, “kožne” jakne za 19€, domaće tulumbe, razni vidovi pečenja, cveće i sadnice, odeća, obuća i naravno svuda voće i povrće, zimnica (strogo iz kolekcije jesen/zima), mlečni proizvodi svih vrsta, kao i najveći izbor sveže ribe u Beogradu. Na pijacu je najbolje otići od 8-14h, jer su tada svi prodavci tu i izbor je najraznovrsniji. Kao što i pretpostavljate, vikendom je gužva kojoj ni vozila GSP-a nisu ravna.

stan na dan Vračar - Kalenić pijaca stan na dan Vračar - Kalenić pijaca stan na dan Vračar - Kalenić pijaca

Posle kupovina na Kaleniću svakako će vam trebati predah, jer se samo od gledanja toliko raznovrsnosti čovek izmori. Pređite ulicu ka Njegoševoj i ispred vas će na uglu biti Coffe cake bakery gde možete da se zasladite širokim izborom kolača, peciva i salata, ali i da fino doručkujete uz šolju domaće kafe direktno iz fildžana. Uz sve što naručite, dobićete dva parčeta biskvit torte (nešto kao koh), a pogled vam pada na park i ulicu, kao i na vitrine sa kolačima i slanišima od kojih nećete moći da odvojite pogled čak i kada budete potpuno siti.

stan na dan Vračar - pekara stan na dan Vračar - pekara stan na dan Vračar - pekara

Kao što vidite iz našeg članka Stan na dan Vračar, samo šetnja Njegoševom pruža vam mnoštvo novih iskustava i prilika da probate nešto novo, a o čitavom Beogradu da ne govorimo. Ponešto i nismo pomenuli, jer želimo da sami otkrivate svoj “kraj na dan” i da probudite u sebi avanturistički duh od koga sve deluje življe i lepše.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *