Stan na dan na Slaviji – Aleksandrija u Beogradu

Stan na dan na Slaviji?

Ukoliko Vam je hitno potreban stan na dan na Slaviji, proverite njegovu dostupnost na matičnoj strani ovog apartmana.

U okeanu apartmana ugneždenih u Beogradu, nije lako naći neki koji je po vašoj meri (bilo finansijski ili po udobnosti), ali uz malo truda možete naći mesto koje ćete zavoleti i uvek mu se vraćati kada posetite Beograd. Rentastan nudi brojne mogućnosti kada želite da pronađete „stan na dan“ u svim delovima srpske prestonice, a s vremena na vreme volimo i da se hvališemo svojom ponudom i primercima apartmana koji bi osvojili srce i najrigoroznijih izbirača.

Ukoliko vam je potreban stan na dan na Slaviji, svrsrdno Vam preporučujemo Aleksandriju -nazvanu tako jer je u vreme ulaska u našu ponudu praksa bila da se apartmani nazivaju po poznatim svetskim gradovima. U međuvremenu iskustvo nas je poučilo da to možda i nije najuputniji rezon za brendiranje maših apartmana u Beogradu, no ako je za utehu i onda se mislilo na onu antičku, a ne ovu današnju olupinu koja je ostala da kalja staru slavu. Istini za volju, i ova naša današnja današnja dama se po aršinima starosti u kratkoročnom apartmanskom smeštaju u Beogradu približiva antici, ali je zahvaljujući delovanju komiteta za dizajn enterijera imala nekoliko veoma uspešnih fejsliftinga na kojima joj mogu zajedno pozavideti  Lepa Brena i Šer.

Dakle, ovaj ušuškani stan u Makenzijevoj, na dva-tri minuta hoda od trga Slavija i hrama Svetog Save pruža tiho i mirno mesto za odmor nakon dugog i uzbudljivog dana provedenog u istraživanju Beograda. Ukoliko ste uvek u pokretu  i  raspoloženi za izlazak (a odličan provod je ono što svi obećavaju, i turisti i Beograđani), nema greške, jer se iz Aleksandrije možete zaputiti u mnogobrojne klubove i kafiće  u okolini,  kojih ćemo se podrobnije dotaći malo kasnije.

Svakako, jedno od prvih pitanja na koje valja odgovoriti je šta to apartman Aleksandrija u beogradu ima da ponudi? Ukoliko dolazite svojim automobilom, obezbeđen vam je parking u garaži, što će iziskivati dodatnih 5 evra na dnevnoj bazi, što je svakako jeftinije od dnevne parking karte na ulici koja iznosi 15 (i koja je puki eufemizam za kaznu). Prema svom kapacitetu, ovaj apartman je savršen za smeštaj višečlane porodice ili nekoliko prijatelja na proputovanju kroz Beograd. Ovde se udobno može smestiti do šest osoba bez ikakvog manjkanja prostora. U stanu su dominantni crveni tonovi sa bojom slonovače i mnoštvom pažljivo odabranih detalja koji kao delovi slagalice upotpunjuju ugođaj.

Prikaz dnevne sobe u apartmanu Aleksandrija na Slaviji
Apartman Aleksandrija – dnevna soba
stan-na-dan-na-slaviji-aleksandrija-dnevna-soba-2
I opet dnevna soba samo iz drugog ugla

Iz prostranog hodnika, može se ući u prvu spavaću sobu koja prima jednu osobu. Ona je posebno korisna ukoliko nekome od gostiju treba privatnost i mir za kvalitetan odmor. . Sa druge strane je ulaz u prostranu i svetlu dnevnu sobu, koja je istovremeno i ukras apartmana. Spušteni plafoni, halogena rasveta, velika ugaona bež garnitura sa belim detaljima, savršena za opuštanje ili popodnevno porodično druženje – ovo su samo neke od Aleksandrijinih predispozicija koje će učiniti ostanak u ovom apartmanu komfornim. Tu su takođe i vrata koja vode na zastakljenu terasu sa pogledom na unutrašnje dvorište zgrade, zahvaljujući kome ćete neometano uživati u tišini, iako se nalazite u samom srcu grada, tik pored velike saobraćajnice kao što je Slavija.

Soba sa bračnim i singl krevetom u apartmanu Aleksandrija
Trokrevetna spavaća soba

Važno je napomenuti da se ugaona garnitura rasklapa i na nju komotno mogu da se smesti dve osobe, dok se u spavaćoj sobi može naći mesta za još troje, gde je smešten jedan bračni i jedan singl krevet. Ne treba zaboraviti i pozamašan zidni ormar u ovoj sobi, u koji svi gosti mogu komotno da ostave svoje stvari. Soba ima veliki prozor sa trakastim zavesama  i sami možete odlučiti da li želite da vas budi jutarnja svetlost ili niste baš ranoranilac. Druga spavaća soba je prostrana i više nego dovoljna za slobodno funkcionisanje troje ljudi, koliko joj je i kapacitet.

Mala spavaća soba sa singl krevetom u apartmanu Aleksandrija
Jednokrevetna spavaća soba

Kupatilo je klasično, čisto, sa tuš kabinom i opremljeno neophodnostima kao što su peškiri i sapuni, što je uglavnom vrlo bitna stavka kada putujete i ne želite da imate nepotreban teret glomaznih peškira ili higijenskih potrepština u koferu. Mada to već postaje i očekivani standard za većinu apartmana u Beogradu, koji se izdaju po sistemu stan na dan.

Zastakljena terasa je prostor u apartmanu na kom se možete opuštati, a takođe je i odličan dodatak zimi, jer je pruža zaštitu od hladnoće i neumornog beogradskog vetra. Osim toga na nju možetet izopštiti sve pušače iz vaše buljumente

Pogled na trpezariju u apartmanu Aleksandrija
Trpezarija
Izgled kupatila u apartmanu Aleksandrija
Kupatilo
Izgled kuhinje u apartmanu Aleksandrija
Kuhinja

Kada sve uzmemo u obzir, Aleksandrija je udoban apartman u kome se zaista možete osećati kao kod svoje kuće, opremljen je tako da je sve baš tamo gde je potrebno, a sve ostalo možete dodati vi kao gost, svojim prisustvom i energijom.

Dan na Slaviji?

E sad, pričali smo o tome kako izgleda unutrašnjost jednog našeg stana na dan na Slaviji, ali složićemo se da je jedan od najvažnijih karakteristika apartmana upravo njihova lokacija i blizina svim značajnim i zanimljivim mestima u gradu.

To je još jedna od Aleksandrijinih značajnih prednosti – što bi rekli Englezi – location, location, location. Ne samo da je na nekoliko koraka od jednog od najvećih trgova u Beogradu, već u njenoj okolini možete naći štošta što će vam privući pažnju i očarati vas, a mi vam prilažemo listu samo nekoliko predloga, dok je ostalo na vama da istražite.

Hram svetog Save

Trga slavija sa pogledom ka Vračaru - Foto Saigon 2004 (c)
Trga Slavija sa pogledom ka Hramu Svetog Save na Vračaru – Foto Saigon 2004 (c)

O jednoj od najvećih  pravoslavnoj crkvi na svetu smo i sami objavili poprilično toga, stoga sada nećemo mnogo dužiti. Hram je znameniti deo beogradske panorame, i bez njegovog obilaska ne možete reći da ste videli Beograd u njegovom punom sjaju. Kada izađete iz vašeg stana na dan na Slaviji tj Aleksandrije, svakako bi trebalo da iskoristite pogodnost što ste tako blizu ovom mestu, jer će vas kolosalnost i lepota hrama sigurno oduševiti. Čak iako niste hrišćanske verosipovesti, hram svetog Save  veličinom i lepotom (na kojoj se, istina, i dalje radi) daje utisak da ste zaista na jedinstvenom mestu. Otvoreno dvorište hrama krasi velelepna fontana, kao i mnogo otvorenog prostora za fotografisanje i razgledanje, ili jednostavno za mirno sedenje u tišini.

 Vila Maska

Google STreet View (c)
Vila Maska Google STreet View (c)

Mi iz Rentastana uvek se trudimo da svojim gostima približimo Beograd izvan granica turističkih atrakcija i glavne, dobro utabane staze. Jedna od tih bogaza svakako vodi do Vila Maske, zabašurenog kafića-restorana-bara-galerije u Rankeovoj 7. samo par stotina metara od Aleksandrije a prekoputa stomatološkog faksa u Beogradu. Ovo mesto ima vrlo jedinstvenu atmosferu, ujedno misteriozan, umetnički i intrigirajuće lep ambijent i kada odete u nju, jednostavno ne znate kuda biste pre gledali (da li u trendsetersku omladinu Vračara ili u enterijer, prim.ur.). Maska je možda među prvim mestim u savremenom Beogradu koje je svoj enterijer posvetilo egzotici sa elementima eklektike i Dalekog Istoka, a interesantno je i to da je maltene sve što vidite u kafiću na prodaju i ukoliko vam se dopadne, možete ga poneti sa sobom… Razlog nazivu Vila Maska je to što je kafić zapravo renovniran i smešten u staru vilu podignutu još dvadesetih godina prošlog veka, što dodatno doprinosi osećanju da  stupate u vremeplov ili neki film noir kada ulazite u kafić. Leti je otvorena velika bašta okružena zelenilom i cvećem, zbog čega mislite da više niste u ubrzanom Beogradu. Što se tiče hrane i pića, sve je u nekim standardnim okvirima (mada im je Long Ajlend Ajs ti dozlaboga razvodnjen). Ako dobijete želju da predahnete negde u prijatnoj atmosferi, samo se zaputite u Rankeovu, prođite pored auta od zelene trave (da, dobro ste pročitali) i uronite u mistični svet Maske.

Intergalatic Diner

Ukoliko vam je slika Edvarda Hopera Noćne Ptice ikada izazivala setu zbog nedoživljenog, odnosno nikada niste imali prilike kako izgleda tipičan američki restoran (dajner), odsedanje u Aleksandriji vam može olakšati i sticanje ovakvog isustva. Iako pomalo neobičan predlog, odlazak u Intergalactic je odličan način da iskusite njihov jedinstveni enterijer, kao i hranu, koja je zapravo vrlo ukusna, a pritom po pristupačnim cenama. Ako ste više nacionalno nastrojeni i težite srpskoj roštiljskoj tradiciji, onda se svakako zaputite od jedan od restorana na tu temu (preporučujemo „Kod Mikana“ i njihove ćevape na kajmaku), ali ako ste voljni da malo eksperimentišete, onda bi kratko pešačenje do Intergalactica u Internacionalnih brigada 22, bilo pravi izbor za vas. Osoblje je vrlo ljubazno i spremno da preporuči nešto sa menija ukoliko ne možete da se odlučite od velikog broja hamburgera i dodataka, a mi imamo samo dva kratka saveta za vas: uzmite u obzir da sve što naručite dolazi sa pomfritom, dva koluta od luka i dva umaka i tako vam svega, probajte Toffee shake zato što će vam izmeniti percepciju svega slatkog što ste do sada probali.

intergalactic restoran

Pekara Trpković
stan-na-dan-na-slaviji-preporuka-pekara-trpkovic-1
E, ovde je već reč o tradiciji. Pekara Trpković je stara preko sto godina, i generacije Beograđana i danas pričaju o njihovom čuvenom bureku. Dakle, pre nego što krenete u pohod na Beograd iz vašeg stana na dan na Slaviji, valjalo bi da se osnažite i pripremite za dug dan pred vama, i mesto koje će vam u tome pomoći je bezuslovno pekarica koja se nalazi tik ispod Slavije, u Nemanjinoj ulici. Prepoznaćete je po fenjeru koji visi iznad ulaza i po nestrpljivim ljudima koji cupkaju u redu, koji se proteže često izvan pekare. Nemoj da vas to obeshrabri, usluga je vrlo brza i sve efikasno napreduje, a znate i sami da, ako negde toliko ljudi čeka hranu, neizostavno nećete zažaliti ako rešite da je probate.

stan-na-dan-na-slaviji-preporuka-pekara-trpkovic-3

Pekara Trpković ima svoj recept za burek već čitav vek, i to recept čije će otelotvorenje izuzetno prijati vašem nepcu. S obzirom da su ukusi različiti, trebalo bi da se oslonite na svoj stomak i uzmete ono što vam zapadne za nos. Nikada nećete pogrešiti sa pica burekom, koji im je trenutno najprodavaniji proizvod i „mantijama“ sa mesom, koje bi bilo greh jesti bez preliva od jogurta i belog luka koji će vam ponuditi.

Ovo su, naravno, samo neki od predloga toga šta vam je činiti kada se nađete na u Aleksandriji, svom stanu na dan na Slaviji. Vaš doživljaj i iskustvo u Beogradu zavisi isključivo od vas i vaše mašte, a mi smo tu samo da vas pomalo usmerimo i nadahnemo.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *