Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (16.11 – 22.11.)

 

Odmah nakon Noći veštica, Beograd je već počeo da se priprema za novogodišnje i božićne praznike. Ovakva tradicija je bez sumnje preuzeta sa zapadne hemisfere, i čini se da je ove godine prvi put potpuno implementirana u našoj prestonici. Ukoliko se pripremate da Novu godinu proslavite ovde, mi iz Rentastana svakako preporučujemo da već sada razmišljate o rezervacija apartmana kod nas, jer slobodnih mesta svakim danom manje. Ali treba premostiti vreme do novogodišnjeg ludila, stoga vam, po sopstvenoj tradiciji, dajemo predloge šta raditi u Beogradu ove nedelje da se zabavite, probate nešto novo i iskusite ga kao sami Beograđani.

  • X Belgrade Art Show: Hollywood Symphony (16.11.)

Šta raditi u Beogradu - Belgrade Art Show SymphonyVelika je mogućnost da ćete se danas i večeras zaputiti na slavu (ili nekoliko njih, kako običaji nalažu), jer je sveti Đurđic vrlo popularna slava u Srba. Ipak, ako ste ovde prvi put i tek treba da upoznate dobre domaćine koji će vas pozvati u svoj dom na slavu, alternativa je da večeras odete na vrlo specifičnu umetničku izložbu koja se uvek u različitom aspektu održava u Beogradu.

Belgrade Art Show je inicijativa od strane umetnika Pavla Kneževića koji je kroz ovaj projekat želeo da pruži priliku mladim neiskazanim talentima da istupe pred svetla reflektora. BAS je posvećen sinergiji umetnosti, tako da ćete večeras od 20h imati prilike da prisustvujete kako recitovanju poezije iz pera još uvek nepoznatih umetnika, tako i modnoj reviji, izložbi slika, orijentalnom plesu, kao i raznim muzičkim performansima. Čitav koncept je osmišljen kao kabare, s tim što je ovde forma zabavnog pozorišta znatno proširena i može se stvarno pronaći nešto za svačiji ukus. Epicentar ovog hepeninga je džez klub Sinatra, tačnije Žorža Klemensoa 10d.  Ako ste u nekom od naših apartmana na Dorćolu kao što su Kapetan i Studio, onda vam je ova izložba stvarno na lakonogu šetnju od stana i ohrabrujemo vas da iskoristite priliku i vidite jedan od prvih kabarea u Beogradu.

ALTERNATIVA: Ako niste toliko raspoloženi da budete preplavljeni umetničkim izlivima, možete se zaputiti u Tabor, restoran o kome je pisao Momo Kapor, u koji i danas vole da odu poznate ličnosti današnjice. Svaki ponedeljak je „romantični ponedeljak“, jer atmosfru poboljšavaju dve gitare i jedinstven ambijent ukombinovan sa ukusnom srpskom kuhinjom i vinima.

  • Salsa utorak u Centru urbane kulture (17.11.)

Šta raditi u Beogradu-salsa večePo cenu da se ponavljamo, reći ćemo da su salsa večeri svakako jedne od najboljih načina da provedete veče u Beogradu. Ostaje i da nije bilo da li u životu niste kročili na podijum ili želite da se hvalite svojim salseroskim umećem, na ovim žurkama je gotovo nemoguće ne provesti se dobro.

Salsa utorak u Centru urbane kulture prošlog utorka otvorio je zimsku sezonu, a i ove nedelje (kao i mnogih sledećih) pod ispod Doma sindikata vibriraće od brzih ritmova salse. Milina je videti mnoštvo iskusnih igrača kako uživaju i vežbaju svoje korake na ogromnom prostoru centra, koji se nalazi u Dečanskoj 14, a veče počinje od 22h. Bilo kog da ste pola, bićete povučeni na podijum ako vas videte da cupkate u mestu i povešće vas u ples od koga će vam se zavrteti u glavi, ali će tu biti i nalet adrenalina jer oprobavate nešto što ranije niste.

Momci i devojke koji ovde dolaze nemaju nikakve rezerve što se plesa tiče, ovde sramota i „ne umem da plešem“ ne postoje kao izgovori. Iz iskustva možemo reći da ćete, ako dopustite sebi da se opustite i uživate, imati osmeh od uva do uva kada izađete (a možda i poneki novi broj telefona u mobilnom). Ples popušta stres i ojačava telo i duh, a nakon čitave noći njihanja uz ritam, možete se vratiti u Luks, Trg ili Pariz, naše apartmane u samom centru Beograda, na nekoliko kengurovih skokova od svega važnog i zanimljivog kod nas.


ALTERNATIVA:
Ezoterija je oduvek bila čudni nepojmljivi magnet mnogim ljudima, dok je druge plašila. Ovog utorka u Witch baru u Pariskoj 13, moći ćete da zavirite u svoju budućnost zahvaljujući večeri sudbine koji se organizuje, gde će mjoći da vam gledaju u dlan, tarot karte, pasulj, bob i sl. Preporučujemo da ovo ne shvatite previše ozbiljno, više kao društvenu igru, jer budućnost ionako ne postoji.

  • Francuska nedelja u Beogradu (17-22.11.)

Šta raditi u Beogradu-francuska nedeljaAko se pitate šta raditi u Beogradu, pa ove nedelja će čitava biti u znaku Francuske (iako je osmišljena mnogo pre svega sa Parizom, nekako zbog čitave situacije dobija dublju simboliku), pa ćete u Beogradu imati prilike da vidite izložbe, projekcije filmova, degustacije hrane i vina – jednom rečju, mnogo toga čemu inače nemamo pristup.

Ono što bismo izdvojili iz prilično raznolikog sadržaja sigurno je izložba Nikola „Tesla u Francuskoj“ koja će biti aktuelna do kraja nedelje u njegovom muzeju, gde ćete imati jedinstvenu priliku da se upoznate sa istorijski skrivenijim delovima njegovog života, kao i periodom njegovog boravka u Francuskoj. Takođe, biće i projekcije filma „Uzdignute glave“ koji je ove godine otvorio Kanski festival filma u Jugoslovenskoj kinoteci, projekcije su zakazane za 17.novembar u 18h i 20:30h. U četvrtak će biti predstavljanje novog francuskog vina Beaujolais Nouveau, za sve one koji imaju finija nepca, a moći ćete i da se oprobate u spravljanju (a još više u degustaciji) poznatih pekarskih proizvoda, čiji je identitet i dalje tajna.

Šta raditi u Beogradu-disko večeOvo je u suštini zaista retkost u Beogradu, jer su uglavnom rok’n’roll, r’n’b, drum’n’bass, hip-hop i druge skraćenice preuzele scenu izlazaka u Beogradu, a ovog petka iskočila je prilika da se ujednačeni tempo malo ubrza.

Disko veče u kulturnom centru Grad biće vođeno iskusnim uhom  Mr. Cash-a, italijanskog disko eksperta (da, ni mi nismo znali da postoji nešto kao disko ekspert, ali eto) koji je napravio trend od ovih žurki gde god da je došao, pa se očekuje da će isto biti u Beogradu. Spremite se za veče puno underground disko hitova (paradoks?), zbog kojeg ćete imati izgovor da izvučete onu slojevitu i poletnu suknjicu  ili zvonare sa dna police ormara vaše mame. Mnogo skakanja, disko kugla, cipele sa ogromnim platformama i još veće frizure biće obeležje ovog petka u Gradu, tako da, kako god da se obučete, nećete izgledati smešno (bar ne ljudima u klubu, za one u busu ne garantujemo). Veče počinje od 23h, a cena ulaznice je 200 dinara.

Get your groove and and go disco!

  • Jack is back u Mr. Stefan Braunu (22.11.)

Šta raditi u Beogradu-klub Stefan BraunZa poslednji dan nedelje želimo da predložimo odlazak u Mr. Stefan Braun, jedan od najposećenijih i najpoznatijih noćnih klubova u prestonici. Šta raditi u Beogradu nedeljom sem lenčariti i pripremati se za radnu nedelju? Pa, uvek možete uveče da se pokupite i odete do Nemanjine 4, na 9. sprat i ušetate u klub u kome odzvanja pop-rok muzika, za koju je odgovoran bend Full House. Jeste, činjenica je da bi nedelja uveče trebalo da služi da spavanje, ali ponekad pravilo može da se prekrši, plus ćete imati pregršt gomilu novih fotografija za profilnu. Dodatna vrednost je to što, ako naručite čitavu flašu Jack Daniels viskija, drugu dobijate besplatno.

Još jedan benefit odlaska u ovaj klub je što je stvarno blizu svega, a ponajbliže Balkanu i Beogradu, našim i vašim apartmanima.

 Mr. Stefan Braun je jedno od omiljenih mesta beogradskih klabera, tako da se svakako nećete prevarite ako se odlučite da baš ovde provedete nedelju na ponedeljak. Za mamurluk ne odgovaramo.

ALTERNATIVA: Ipak, ako ste pobornik mirnijih, kulturno uzdignutijih nedeljnih večeri, onda vam možemo preporučiti i pozvati vas na premijeru opere „Otelo“ Đuzepea Verdija u beogradskom Narodnom pozorišt. Dirigentsku palicu drži Ana Zorana Brajović i Đorđe Pavlović, režijom se pozabavio Italijan Paolo Bajoko, a glavni tenor koji tumači Otela biće Dušan Blazinić, koji je izjavio da je ovo vrhunac njegove karijere. Zanimljivo je da se 22. novembra obeležava i dan Narodnog pozorišta u Beogradu, tako da, ukoliko ste ljubitelj opere, onda znate gde ćete biti u nedelju uveče (osim ukoliko se ne odlučite da ostanete ušuškani u našim apartmanima Pozorištu ili Kolarcu).

Šta raditi u Beogradu - Otelo opera

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *