Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (28.12.2015-03.01.2016.)

I tako stigosmo do poslednje nedelje 2015.godine. Snega nema, nema ni minusa napolju, tako da možemo da kažemo da nam se za sada posrećilo (ipak, praznična sezona se tek zahuktava), pa ne moramo kao Eskimi da gegamo po zaleđenim ulicama. Dok sve pripreme za doček ulaze u završnicu, u prestonici sve pršti gotovo nesuvisle žudnje za neradnim danima. Ako je verovati meteorolozima, onda će se temperatura jedva micati od nule, ali to nije razlog da se mamurluk od novogodišnje noći ne leči negde u gradu, pošto događaja i koncerata nikako neće manjkati. Evo predloga šta raditi u Beogradu ove nedelje na prelazu u novu 2016.godinu.

UMETNIŠTVO

 

Izložba Scena Vol. 1 u UK Vuk Karadžić (28.12.)

Sta raditi u Beogradu - Scena

Nije nepoznato da je, u skladu sa univerzalnom ironijom, Beo-grad u stvari pretežno siv. Ono što ga čini raznolikijim i šarenijim svakako je doprinos street art pokreta, koji na ulicama, vozovima, zidovima, mostovima, fasadama i ruinama redovno ostavljaju svoja obeležja. Na ovoj izložbi biće predstavljeni radovi deset beogradskih street umetnika.

Izložba Scena je začetnik serije izložbi, čiji će cilj biti da osvetle radove kako već afirmisanih umetnika poput Arteza i Brade, tako i da pokažu novi mladi pokret (Resto, Weedzor i Wuper) koji se rađa iz potrebe da svoj glas prenesu kroz street art. Ovakve izložbe služe između ostalog i da pokažu da je ulična umetnost i te kako vredna pažnje i da u nju ulazi jednako truda, talenta i kreativnosti koliko i u svaki drugi vid mainstream umetničkog izraza.

Izložba „Cosplay u Beogradu“ u galeriji O3ONE ART SPACE (29.12.)

Sta raditi u Beogradu - Kosplej u Beogradu

Nastavljamo stazom koji vodi dalje od uobičajenosti, pa tako na samom kraju godine možete malo vremena posvetiti i Beogradu koji je na platnu maskiran u duhu kospleja. Za one koji nisu upoznati sa izrazom, kosplej je pokret, možemo slobodno reći, u kome je cilj da se neki od likova koji volite i poštujete, a koji su pritom iz nekog filma, serije, knjige i sl. što vernije portretiše u stvarnosti. Akcenat je pre svega na kostimu i šminci, koje kosplejeri često sami osmišljaju i šiju, ali i na tumačenju lika, tj. bukvalno potpuno utapanje u lik koji se izobražava.

Dodatna vrednost ove izložbe je u tome što je za pozadinu kosplejera koji su na slikama uzet upravo Beograd, samo u drugačijim okolnostima, pa će posetioci bukvalno moći da vide kako bi naš glavni grad izgledao na stripu. Umetnik Aleksandar Jovković je ovu izložbu osmislio u saradnji sa udruženjem Sakurabana, a u O3ONE će biti aktuelna do 15.januara.

Gorepomenuta staza takođe može voditi i do naših apartmana koji su u blizini O3ONE galerije, kao što su Pozorište i Kolarac.

MUZIKALIJE (i cupkanje)

Novogodišnji koncerti u Bašti (27.12.2015-03.01.2016.)

Sta raditi u Beogradu - Dixieland

Kako je i sama po sebi alternativna, Bašta priprema i alternativnu seriju koncerata nadomak obale Save, i to seriju koja će imati 7 epizoda. Ovde se niže dočekati i Nova godina uz Jovana Maljokovića i njegov sekstet, koji će goste uvesti u 2016. uz najpopularnije džez numere, ali i njima karakterističan fank zvuk, odličan za skakutanje.

Pored toga, na programu će biti i Ana Strguar i Vladimir Protić (29.12.), dan kasnije je na repertoaru Milan Petrović kvartet, dok će se 2.januara ukazati prilika da se uživo čuje Dixieland Orchestra, za slučaj da se niste dovoljno izigrali za novogodišnju noć i reprizu iste, a već sledeću noć dolazi ABBA tribute bend da malo začini atmosferu muzikom sedamdesetih. I da niste ništa posebno planirali za prve dane 2016. evo prilike da ovo ispravite.

Mikser Haus New Year’s Fest započinje salsa žurkom (29.12-02.01.)

Sta raditi u Beogradu - Mikser NYE Fest

S obzirom na to kakvu reputaciju Mikser ima sa svojim milongama, koncertima i generalno dešavanjima koja vrlo brzo postaju „the talk of the town“, činjenica da oni organizuju novogodišnji fest mnogo obećava. Sve će započeti upravo velikom salsa žurkom u utorak, a onda se partijanje nastavlja do sledeće godine. Dobra stvar u vezi sa salsa žurkama jeste da ne morate imati nikakvog iskustva u plesu da biste se odlično zabavili. Manje dobra stvar (ako ste stidljivi) je da ćete biti maltene odvučeni na plesni podijum, jer izgovore da ne znate da plešete niko neće slušati. Najbolje što možete da uradite jeste da se opustite, zabavite i pokušate da ne izgledate prestravljeno.

Mikser, pored proslave Nove godine, planira i koncerte prilično vredne pažnje i u prvim danima januara, pa ćemo tako 1.januara u vidu afterpartija imati nastup Orthodox Celts-a (cena ulaznice 1100-1300 dinara), dok će u subotu, 2.januara na scenu stupiti Riblja čorba, sa predgrupom Texas Flood, što je retkost, pošto Riblja čorbe više od dve decenije nije nastupala po klubovima. Cene ulaznice za ovaj koncert biće malo skuplje – 1600 dinara.

Koncert Darkwood Dub-a u Domu omladine (01. i 02.januar)

Sta raditi u Beogradu - Darkwood Dub

Kada smo već kod uspostavljanja tradicija, Darkwood Dub nastavlja svoju treću godinu zaredom. Pošto će većini Beograđana (kao i turistima partijašima) verovatno trebati dekontaminacija od svakojake muzike koja se ne može izbeći na velikim slavljima, momci iz benda su rešili da zonu čišćenja postave upravo u Sali Amerikana u Domu omladine.

S obzirom da će rok-rege-dub hepening biti u samom srcu grada, možete svratiti direktno sa Ulice otvorenog srca, koja se proteže upravo pored Doma omladine. Ono što ćete sigurno susresti na koncertima Darkwood Dub-a svakako je odlična atmosfera i veseli ljudi, žedni underground muzičke scene. Posle čitavog dana avanturica (pod uslovom da uopšte uspete da izađete iz kreveta posle dočeka), možete se vratiti u Pariz ili Trg, gde se možete oporavljati i sumirati utiske.

NOĆNIM PTICAMA…

Nećemo se truditi da vam dajemo opširnu listu gde možete izaći za Novu godinu, sve što vam treba ste verovatno našli i osmislili, ali možemo preporučiti par opcija za afterpartije, pored već ranije pomenutih opcija.

Ernan Katanjo u Magacinu (01.01.2016.)



sta-raditi-u-beogradu-ove-nedelje3

Izgleda da su novogodišnji festivali ove godine u modi, pa će tako i u Magacin Depou, gde se organizuje trodnevni doček, sa odličnim line-upom, gde za Novu godinu DJ scenu zauzimaju Kamran Sadeghi, Marko Nastić, Milićević i još par drugih. Za reprizu u Magacinu će se pojaviti argentinski DJ Ernan Katanjo, koji je izgleda posebno mio Beograđanima, i koji je posetio Beograd u februaru 2015. i zapalio sve strastvene rejvere, a rame uz rame sa njim biće i Lea Dobričić. Noć 2. januara rezervisana je za LTJ Bukem i MC Stamine, zajedno sa još nekoliko domaćih DJ-eva. Karte su u rasponu 1200 do 1800 dinara, u zavisnosti od dana, a za komplete ulaznica daje se i neznatan popust.

BANGING 2016 u Monsunu (01.01.2016.)

Sta raditi u Beogradu - Monsun

Za slučaj da nekome doček jednostavno ne bude dovoljan i sutradan i dalje bude imao gomilu energije, onda će vas odlazak u Monsun svakako ljudski izmoriti. Banging 2016 NYE Recap obećava 8 različitih DJ-eva, kao i 4 različita muzička pravca koja će se smenjivati tokom noći, i to po redu – deep tech, EDM, Dubstep i Trance. Ulaz na reprizu biće 500 dinara, a ako želite VIP ulaznice u galerijama iznad podijuma, možete dobiti mesto za 800 dinara, s tim što morate obavezno naručiti i bocu pića.

EL JAZZYRA u Ben Akibi (03.01.2016.)

Sta raditi u Beogradu - El Jazzyra

U nedelju, pre nego što se vratite u stvarni svet obaveza i posla (bar na par dana, pre nego što dođe Božić), možete zatvoriti prvi deo prazničnog ludovanja u Ben Akibi white lounge and art gallery. Stacioniran u Savamali , novom hip kraju za izlaske, Ben Akiba je zanimljivo otkrovenje sa svojim all white enterijerom (za slučaj da ste pomislili da se white lounge odnosi na boju kože, nije to u pitanju) i polako se afirmiše na beogradskog klabing sceni.

El Jazzyra će atmosferi dodati svojim fusion zvukom, pa ćete uživati u kombinaciji DJ mikseva uz uživo nastupe instrumentalista, što će svemu dati potpuno jedinstven prizvuk. Možete da očekujete džez i fank, ali još ponešto zanimljivo, što vam ostavljamo da sami otkrijete.

Srećna Nova godina i uživajte u slavljima i žurkama svim čulima, samo ne zaboravite da treba biti funkcionalan i posle Nove godine!

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *