Praznično osvetljenje u Beogradu

Već dobrih mesec i po dana Beograd se aktivno preslači u praznično ruho, i 21.12. konačno je proces završen i sada imamo prilike da prošetamo svetlucavijom Knez Mihailovom dok jurimo u potrazi za poklonima. Ova zima nam je naklonjena, pa tako sneg i minus beskonačno izostaju iz novogodišnje atmosfere, na čemu su Beograđani i te kako zahvalni, pošto nas je 2014. koštala blagih promrzlina i stvarno nam je dosta. To ipak nije razlog da se ne radujemo kada vidimo upaljeno praznično osvetljenje u Beogradu.

Elem, činjenica stoji da beogradsko osvetljenje uglavnom kaska za evropskim metropolama, ali se neznatan trud i poboljšanje mogu nazreti, pa je tako ove godine okićeno preko deset dodatih lokacija u odnosu na prošlu godinu, ali je akcenat naravno bio na samom srcu grada, oko Trga Republike, na Knez Mihailovoj, duž Trga Nikole Pašića, a nisu izostavljeni ni Skupština grada Beograda, kao ni Narodna skupština. Duž glavnih ulica u gradu takođe se mogu primetiti ukrasi na banderama i izlozima, kao i na krošnjama, gde su lampice uglavnom samo nonšalantno raširene, pa izgledaju kao svetlucave špagete na granama.

Praznično osvetljenje u Beogradu - Narodna skupština
Narodna skupština
Praznično osvetljenje u Beogradu - Knez Mihailova 1
Početak Knez Mihailove

Praznično osvetljenje u Beogradu -  Knez Mihailova 2

Praznično osvetljenje u Beogradu - Jelka u centru
Jelka u centru Beograda

Posebna pažnja je obraćena na Trg Slaviju, osobito na centralni deo kružnog toka, gde su sahranjeni ostaci poznatog srpskog novinara, Dimitrija Tucovića. Mada ovde ne možete direktno kročiti, osim ako niste spremni da rizikujete  kroz kolone vozila koje bez prestanka nestrpljivo jure. Isto tako je ukrašen i kružni tok na Novom Beogradu, kao i čitav Brankov most. Zanimljivo je i prošetati se pored Ušće tržnog centra, gde su se posebno potrudili da dočaraju i približe praznični ambijent svim svojim potrošačima (poznato je da praznična ujdurma podstiče lakše otvaranje novčanika).

Praznično osvetljenje u Beogradu - Trg Slavija
Trg Slavija
Praznično osvetljenje u Beogradu - Gradska skupština
Gradska skupština

Pored prazničnog osvetljenja, novogodišnjem entuzijazmu doprinose i veselo ukrašene drvene kućice na početku Knez Mihailove, u kojima se može pronaći mnogo toga zanimljivog – šarene slatkiše od čistog šećera, prirodne sapunčiće u raznim oblicima i bojama, ukusno kuvano vino (preporučujemo sa đumbirom ili lavandom), a tu je i Chimney cake (testo zanimljivog oblika preliveno čokoladom ili čime god želite, sa još jednim rastresitim dodatkom, od oraha do čokoladnih mrvica). S druge strane, ovde možete naći i ručno šivene kožuhe na štandu domaće radinosti, a na dnu Čika Ljubine ulice ćete naći i tezgu sa raznim stvarčicama iz indijanske kulture (uključujući i prijatnog prodavca), čisto da sve kulture budu zastupljenje u stroju.

Praznično osvetljenje u Beogradu - Zmaj Jovina
Zmaj Jovina ulica
Praznično osvetljenje u Beogradu -  Štand sa slatkišima
Štand sa slatkišima

Kada se sve uzme u obzir, Beograđani vole praznično doba delom upravo zbog prazničnog/romantičnog osvetljenja, a delom i zato što se ima toliko neradnih dana u januaru. Gde god da ste kod nas u apartmanima, naići ćete na treperavi deo našeg glavnog grada, ali će vas u stanovima uvek dočekati mirna atmosfera, čisto da se odmorite od šljaštenja koje vam praznično osvetljenje u Beogradu nameće.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *