Umetnost „buđenja“

Umetnost stvara pitanja. Inspiriše nas i izaziva da otvorimo svoj univerzum i za druge svetove koji postoje tamo negde. Ako neko ne spoznaje vrednost umetnosti u bilo kom vidu, najčešće nije sposoban ili ne želi da upozna sebe. Ono što odvajkada važi za umetnički izraz jeste da na ovaj ili onaj način, on uvek podrazumeva sliku kolektivne realnosti u kojoj najčešće životarimo.

U modernom svetu odavno formalno ne postoje artistički aršini i struje, sve se nekako rasulo, usitnilo i izbledelo. U ovom poluokamenjenom okeanu slobodnog izraza, ulična umetnost čini se još ima najviše tog uglađenog nepoštovanja pravila i jogunastosti.

Ovih dana Srbiju je posetio Francisko Bosoleti, jedan od svetski najistaknutijih uličnih umetnika, koji je svojom ekspresijom na zidove naše prestonice preneo svoje utiske o gradu. Glavna poruka njegovih grafita je „Probudi se!“, a nadahnuta je situacijom i generalnom atmosferom u Srba, prema rečima Bosoletija. Ovaj projekat dolaska poznatog uličnog umetnika izveden je u saradnji sa Strit Smartom, čiji se osnivači zalažu za ideju da grafiti kao prvenstvenu svrhu treba da imaju obogaćenje urbanih prostora.

Za vreme svog kratkog boravka u Beogradu, Bosoleti je istančano osetio glib rutine i predaje koji, čini se zaposeda većinu društva, te je sa svoja dva grafita pokušao da doprinese svesti buđenja koja je toliko neophodna.

Ukoliko ste u nekom od Rentastan apartmana i imate malo slobodnog vremena, a još ste zainteresovani da uživo vidite sveže naslikane grafite, svratite do ulice Cara Nikolaja II, broj 68 (grafit pod nazivom Srpska zastava) ili do ugla Bulevara kralja Aleksandra i Batutove, gde je argentinski umetnik zajedno sa Andrejem Žikićem Artezom oslikao zanimljvo izobraženje ženskog portreta, kojim se aktivno bave oba umetnika.

U najmanju ruku, grafiti će vam se svideti zbog lepote i jedinstvenosti, a ako imate umetničke iskre u sebi, oba grafita će vam biti značajne teme za razmišljanje, što zapravo i jeste jedna od njihovih glavnih uloga. A kada osetite grafite, zapitajte se – Spavate li?

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *