Danas izložba budućeg Rok muzeja

 

Sve koji su danas osvanuli u prestonici dočekala je magla na prozorima i miris sve bliže zime u vazduhu. To naravno nije razlog da ne izađete iz svog apartmana i pođete u istraživanje Beograda, gde vas uvek očekuju razni prizori i doživljaji.

Ono što većina turista vrlo brzo primeti kada je Beograd u pitanju jeste zabrinjavajuća situacija što se tiče muzeja. Narodni muzej u samom srcu grada, kao i Muzej savremene umetnosti još uvek očekuju svoje zvanično otvaranje, i dok sat otkucava, mnogi već uveliko nestrpljivo lupkaju stopalom o pod. Dobra vest je, međutim, da će Srbija dobiti novi muzej malo drugačije, ali svakako privlačne tematike. Naime, reč je o Rok muzeju.

Nekoliko poznatih srpskih muzičara kojima je rok obeležio život i stvaralaštvo pokrenuli su projekat osnivanja Rok muzeja u kome bi, kroz stalne i putujuće postavke, bili prikazane sve značajne figure srpske rokenrol scene od njenog začetka do danas. Među osnivačima su Miroslav Cvetković (gitarista grupe „Bajaga i instruktori“), Srđan Stanojević, Goran Lončar i drugi, a svi  su preuzeli na sebe stvaranje nove institucije, za koju imaju ambicije da bude i edukativnog karaktera, jer žele da ono što umeju podele i sa mlađim generacijama. Muzej neće biti samo izložbeni prostor, već i „škola rokenrola“ , gde će biti održavane  redovne radionice, predavanja i sl. Plan je da se kroz prizmu delovanja muzeja otkrivaju i podržavaju mladi talenti u muzici, a takođe će biti ustrojena i „Kuća slavnih“ sa kultnim predstavnicima srpske rok scene. Epicentar ove akcije biće verovatno Crnogorska 1, a veliko otvaranje novog muzeja planirano je najkasnije za godinu dana.

Mnogo je planova za budući Rok muzej, a neki od njih biće predstavljeni i na izložbi u galeriji „Centar za ravnotežu“  večeras, 22.oktobra sa početkom u 18h. Pozvani su svi kojima je ideja Rok muzeja primamljiva, ljubitelji rok kulture, kao i svako ko bi svojim stvarima ili uspomenama hteo da doprinese muzejskoj kolekciji. Ukoliko odsedate u nekim od naših apartmana u strogom centru (kao što su Beograd, Pariz ili Prag), možete se uz par minuta hoda zaputiti na izložbu, a zatim i na R’N’R koncert u Mikser Hausu, tako da vas večeras svakako očekuje dobar provod uz kvalitetnu muziku i poznate srpske muzičare.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *