Novi član porodice RENTASTANa – Dvosobni apartman na Dorćolu sa garažom – BUDA

2-dnevna-buda-apartman-beograd-belgrade-apartments

U RENTASTANu, novu godinu započeli smo opraštajući se od nekih apartmana koji su niz godina bili u našoj ponudi, ali i novim dolaskom. Novopečeni član naše porodice  koji se vrlo brzo uklopio kvalitetom,  je smeštaj  koji zovemo dvosobni apartman u strogom centru Beogradaapartman Budimska ulicaapartman za 4 osobe Dorćolapartman s garažom u centru ili jednostavno apartman BUDA. Iako je zapravo dobio ime po ulici u kojoj se nalazi, BUDA je adekvatno nazvan i zbog nekih dizajnerskih mudrosti koji su najboljoj tradiciji zen-a, o čemu ćemo pričati više u narednim redovima.

Dorcol-Manual-Designed.rs-05

Ovaj epitom za kvalietetan kratkoročni apartmanski smeštaj u Beogradu se nalazi u delu grada koji je još od vremena Singidunuma predstavljao glavno gradsko jezgro. Dorćol je dom najstarije kuće u Beogradu, nekolicine muzeja, brojnih spomenika kuture i kultnih institucija (kao što je CINEMA REX) ili sportskog centra Milan Gale Muškatirović, tako da nijedan dan u apartmanu BUDA ne mora biti protraćen – sadržaji u njegovom neposrednom komšiluku mogu zadovoljiti najrazličitije ukuse i interesovanja. Osim toga, Skadarlija i notorna Silikonska dolina  su toliko blizu da čak i tokom lošeg vremena šetnja do njih ne postane neugodna. Za strance, nedavno je izdat i sjajan vodič kroz Dorćol na engleskom jeziku ( publikacija nastala u saradnji Supermarketa i Designed.rs koja predstavlja uvod u stvaranje obimne monografije o Dorćolu – više informacija možete naći na DORĆOL MANUAL FOR LOST, FOUND & AROUND).

parking mali buda apartman beograd belgrade apartments

Prva stvar koja ga izdvaja od većine apartmana u centru grada je to što ima sopstveno garažno mesto. I to ne bilo kakvo. Iza vrata koja se pokreću daljinskim upravljačem, u dvorištu zgrade, na vrlo lepo safaltiranom i nadstrešnicom pokrivenom mestu, Vaš mehanički ljubimac će biti bezbedan 24 sata, sedam dana u nedelji.

Po beogradskim kriterijumima/klasifikaciji apartman je dvosoban – ali imajte u vidu da to ne znači dve spavaće sobe nego jedna. U ovom apartmanu, ta jedna spavaća soba gotovo da vredi za dve. Izuzetno zanimljiva zagasita boja zidova (najbliža nijansa burnt sienna-e) je u umirujućem kontrastu sa belim krevetom koji na najoptimalniji način koristi prostor – zidovi prostorije obezbeđuju zaglavlje pružajući prijatan osećaj ušuškanosti. Na uzglavlju se nalazi polica koja je izvanredna zamena za noćni stočić. Posvećenost prostoru i njegovoj funskionalnosti i tu dolazi do izražaja – iz namenski spuštenog plafona dopire svetlost tri halogene sijalice čija svetlost maksimalno smanjuje naprezanje očiju prilikom čitanja ili kopulacije. U sobi je i veliki garderober, a posteljina i zavese verno odslikavaju primarne motive i boje i stvaraju skladnu celinu u celoj sobi. Kao šlag na torti, tu je i TV prijemnik koji Vam može pomoći pri uspavljivanju.

5-spavaca-buda-apartman-beograd-belgrade-apartments8-spavaca-buda-apartman-beograd-belgrade-apartments

Dnevna soba je veoma funkcionalano opremljena i esteski dojmljiva. Veoma udobna i prostrana ugaona garnitura se može pretvoriti u bračni ležaj ili dva singl ležaja, tako da u slučaju potrebe u apartmanu može boraviti i do tri osrasle osobe na  3 odvojena ležaja ili dva para a nije isključena varijanta ni jedan par i dva pojedinca. Ukoliko nabrojite i druge moguće varijante koje nismo naveli, imate dva bambija za kombinatoriku, ali naša najtoplija preporuka za izvanredno udoban boravak je da broj gostiju ne prelazi dvoje. Tek tada možete iskusiti ovaj apartman na Dorćolu u negovom punom sjaju. Ostatak dnevne sobe takođe odiše stilom i ukusom. Paleta od tri boje preovladava u njenom enterijeru i doprinosi skladu koji se može preneti i na stanje Vašeg duha. Posebno kvalitetan detalj je i pregradni zid na kome se nalazi reljef od zagasite ukrasne opeke na koji je centralno postavljen LED TV.

9-kuhibha-buda-apartman-beograd-belgrade-apartments

Kuhinja koju od dnevne sobe odvaja pult za doručak (američki breakfast bar) takođe čini skladnu celinu. Estetski dojmljivi kuhinjski elementi sa interesantnim rešenjem zidnih obloga, dopunjavaju radnu površinu u kojoj oni umešniji u kulinarstvu mogu pripremiti i komplikovanije obede a savršeno je opremljena za pripremu toplih napitaka ili manje zahtevnih sendviča. Dobro pozicioniran aspirator obezbeđuje dobru preglednost grejnih površina, a pritom obezbeđuje i duhovni balans koji bi moglo  narušiti širenje miomirisa zaprške od crni lukac i kozji loj. Istina, oni koji se odluče za kul apartman za dvoje Dorćol, uglavnom zbog sklada koji im pruža počinju da pokazuju drugačije gurmanske afinitete koji više odgovaraju opštoj kul zen atmosferi koja vlada u apartmanu.

1-kupatilo-buda-apartman-beograd-belgrade-apartments

Kupatilo bi se najbolje moglo opisati epitetom – fino. Pločice koje su lepa imitacija mozaika u najboljoj tradiciji starog Rima, inspirišu na čistoću. Lepo prostorno rešenje upotpunjeno je lepim elementima, a pažnja i sveukupna urednost apartmana je možda jezgrovito sumirana u ponjavici koja se do mikroherca uklapa u nijanse samih pločica. Tu je i kvalitetna veš mašina koja može opslužiti potrebe standardne porodice. Za one koji su zavisni ili socijalno skloni nikotinu lepa vest je da je u sklopu apartmana i balkon (na se može izaći i iz spavaće sobe i iz dnevnog boravka) sa garniturom za sedenje od trske. Upravo ovde možete u miru pozdraviti prijatna dorćolska jutra uz kafu i cigaretu.

5-terasa-buda-apartmani-beograd-belgrade-apartments

Dakle kao i njegov imenjak u istočnjakoj filozofiji, BUDA je mudro opremljen i dizajniran apartman u kome svaka jedinica pleni skladom, koji se opet harmonično sliva u  jedinstveno prijatno iskustvo boravka. Naše tople preporuke za sve koji smatraju da životni prostor i kratkoročni apartmanski smeštaj  pored funkcionalnosti treba da bude i sofisticiran.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *