Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (30.11 – 06.12.)

Ako ste ovih dana u Beogradu, sva je prilika da ćete juriti za sunčevim zracima, jer se zimska studen sve podmuklije uvlači u kosti svih nas. Ipak, uvek ima opcija kako da se zagrejete, a jedna od njih je svakako i da šetate po gradu, vidite ili probate nešto novo, što prirodno podiže adrenalin. Evo naših predloga o tome kako možete umetnošću i lepotom nadražiti svoje nadbubrežne žlezde, ili laički, evo šta raditi u Beogradu ove nedelje.

  • Delani Dejvidson u KC Gradu (01.12.)

Šta raditi u Beogradu - Delaney DavidsonUkoliko niste čuli za gorepomenutog muzičara, nije ni čudo, s obzirom da mu je dom, kao i ciljna publika odaljena pola planete od Srbije. Dejvidson dolazi iz Srednje zemlje, iliti Novog Zelanda, gde je započeo svoju karijeru pre više od deceniju, i gde je požnjeo veliki uspeh kao i neke značajne nagrade. Posle višegodišnjeg proputovanja po Americi, Australiji, njegovoj domovini, kao i u nekim evropskim zemljama, Dejvidson nam dolazi u Beograd, kao vesnik prvog dana decembra.

Njegov zvuk je jedinstven, nosi u melodijama melanholiju, miris nepreglednih novozelandskih prostora i reči davnozaboravljene sete. S obzirom da je nagrađivan upravo za svoj kantri izraz, ovog utorka u Gradu možete očekivati nešto sasvim drugačije, jer retko ko je od nas imao priliku da posluša kantri folk muziku Novog Zelanda, a oni koji jesu – svaka čast (we see you, hipsters). Ako ste spremni za malo nesvakidašnjice u sivom i prohladnom Beogradu, onda Dejvidsonov koncert može biti jedna od ovonedeljnih odrednica na vašoj mapi provoda. Ulaz je otvoren od 21h, a cena ulaznica je 1000 dinara, i možete je kupiti na licu mesta u KC Grad.

Šta raditi u Beogradu - Duo ModeratoALTERNATIVA: Značajna je šansa da vam vajb Novog Zelanda baš i ne leži, ali i za to ima rešenja. U velikoj sali Sava Centra u utorak, sa početkom u 20h biće održan koncert Duo Moderato. Oni se bave izvođenjem obrada kako srpskih etno pesama, tako i etno muzičkim stvaralaštvom u čitavom balkanskom regionu. Pored raznih obrada međutim, svi prisutni na koncertu imaće prilike da oslušnu i autorske pesme Duo Moderata, koji je izdao već četiri albuma, i sarađivao sa zvučnim imenima kao što su Rade Šerbedžija, Branislav Lečić, Miki Manojlović i mnogi drugi. Cena ulaznica je, kao i za ranijepomenuti koncert 1000 dinara.

  • Izložba „Fashion“ u Etnografskom muzeju (02.12.)

 

Šta raditi u Beogradu - Goran KosanovićPored stalne postavke u Etnografskom muzeju, čija je tema narodna kultura Srba u 19. i 20.veku, i koju svakako vredi videti, ako vas bar imalo zanima kulturološka baština grada i države u kome ste, u narednih 10 dana (01 – 09.12.) u prostorijama muzeja ćete imati prilike da vidite i izložbu Gorana Kosanovića, pod nazivom „Fashion“.

Ne morate biti Beograđanin da bi vas iznenadila Kosanovićeva smelost i jedinstven pogled na svet, on kroz svoje stvaralaštvo daje svoje mišljenje o najraznobraznijim delovima moderne kulture, od kreiranja odeće od papira i slikarskog platna po ugledu na svetski poznate dizajnere kao što su Mondrijan i Koko Šanel, ali Kosanović ide dalje u svom izrazu, stoga vešto pocupkuje na granici već viđenog i inovacije. Pored toga, na izložbi će biti pokazani i umetnikovi crteži nadahnuti komercijalnim duhom našeg vremena.

Sve u svemu, ova izložba je dobra prilika da osetite duh i stvaralaštvo beogradskog umetnika na njihovom rodnom podneblju, a sama poseta Etnografskom muzeju sama po sebi predstavlja obilazak jednog od (još uvek funkcionalnih) muzeja u glavnom gradu. Muzej radi od utorka do subote od 10-17h, nedeljom od 9-14h, dok ponedeljkom, kao i svi muzeji ne radi. Ono što bismo još posebno izdvojili, jeste i blizina Verone, Pozorišta i Kolarca, naših udobnih i lepih apartmana sakrivenih u srcu Beograda.

Šta raditi u Beogradu - Ethic FuelALTERNATIVA: Umesto „šta raditi u Beogradu“ možete se zapitati i šta raditi u Etnografskom muzeju, pošto je u ovim danima očigledno jedno od stecišta kulturnih zbivanja, pa će ovde istog dana, u sredu 2. decembra biti i koncert Ethno Fuel, stoga možete ubiti tri muve jednim udarcem dolaskom u muzej, jer ćete imati prilike da vidite narodne nošnje iz prošlih vekova, osetite savremenu umetnost i zapečatite iskustvo jednim etno koncertom koji će vam približiti srpsku kulturu barem za inč. Ethno Fuel izvodi tradicionalne srpske pesme, ali u svom tumačenju i zanimljivim aranžmanima. Koncert počinje u 20h.

  • Rundek Cargo Trio u novom Bitefart kafeu (03.12.)

Šta raditi u Beogradu - Rundek Cargo TrioAko nam dolazite sa prostora stare Jugoslavije, sva je prilika da ste čuli za Darka Rundeka, bilo kao gitaristu i pevača grupe Haustor, bilo kao umetničku ličnost čija muzika odiše melodičnošću i izuzetnom pevljivošću. Ove nedelje, Rundek će sa svojim dvojcem violinistikinje Isabele Katale i multiinstrumentaliste Dušana Vranića nastupati u Beogradu, i to će biti održana dva koncerta dan za dan, 2. i 3. decembra.

O Rundeku nema previše smisla pričati i dužiti, jer će se sve što treba reći o njemu samo kazati kada se odsluša neka od njegovih pesama kao što je Ruke, Bi mogo da mogu, Apokalipso i mnoge druge. Njegove pesme pune su etno elemenata i instrumentala, zahvaljujući kojima lako možete da se prebacite dalje, van koncertnog prostora, granice postaju zamrljane i brzo uviđate da njegova muzika lako može poslužiti kao magični tepih, uz malo vaše mašte naravno. Novi Bitef Art Cafe, u kome će se održati koncerti, nalazi se u Mitropolita Petra 8, odakle lako možete dopešačiti do Studija, u kome možete natenane da složite utiske i mirno utonete u san.

  • GoaTree Live u klubu Andergraund (04.12.)

 

Šta raditi u Beogradu - GoaTreeA sada ćemo malo skrenuti sa staze visokog kulturnog uzdizanja i uputiti se ka podijumu za skakanje i trans. Ako se pitate šta raditi u Beogradu ovog petka, uveče možete da spremite najudobniju obuću i zaputite se u klub Andergraund gde će za kraj nedelje nastupati jedan od izuzetno poznatih slovenačkih DJ-eva, Lukas Bartosek aka GoaTree.

GoaTree je u DJ svetu već dve decenije, i slobodno se može reći da zna šta radi, stoga ako dolazite na žurku na kojoj se on bavi muzikom, odlična atmosfera je pratiti u korak. Dodatna vrednost je to što je prvi put u Beogradu, a pre toga je nastupao u Rumuniji, Rusiji, a pre nekoliko dana i u Helsinkiju, gde je pobrao ovacije za svoj performans. Trans muzike možda nije za svakoga, ali plesanje i opuštanje svakako jeste, pa čak iako niste neki fan, Andergraund svakako ima šta da ponudi u smislu popravljanja raspoloženja i infuzije pozitivne energije.

  • Kišobran žurka u Domu omladine (05.12.)

 

Šta raditi u Beogradu - Kišobran žurka

Ne, ovo nije žurka gde je cilj doneti najluđi kišobran, mada ni to nije loša ideja. Kišobran je organizacija koja se bavi promocijom alternativne kulture u Beogradu, i to vrlo uspešno rade već sedam godina, pa su u prilog tome rešili da naprave veliku Kišobran žurku koja će zauzeti čitav sprat Doma omladine ove subote.

Kišobran žurke su prikazi VJ-inga u Srbiji, a takođe predstavnike ove organizacije možete videti na glavnoj sceni EXIT-a, ali ono što ponajviše odlikuje njihove žurke su eksperimenti u vizuelnoj umetnosti, za koje se trude da spoje sa svojim umetničkim izrazom.

Ako ste anti-mainstream, i ova žurka zvuči kao nešto što bi vas privuklo i očaralo, onda znate šta vam je činiti. Žurka će odjekivati u ritmu indi roka i manje zastupljenih, mada i dalje vrlo poznatih svetskih grupa, tu će biti i gost iznenađenja, a organizatori obećavaju i posebna iznenađenja u gornjem kolu Doma omladine, a epicentar žurke inače će biti Sala amerikana. Dobro je što će žurka trajati do ranih jutarnjih časova (da ne kažemo do 4 ujutru, a počinje od 23h), a još bolje je što se ne morate mučiti oko noćnog/jutarnjeg prevoza, već možete očas posla pobeći u Luks ili Pariz ako muzika postane preglasna.

 Cene karata tj. narukvica u pretprodaju je 200 dinara u kafeu Sikarica, dok na veče žurke možete uleteti na rođendansku žurku za 300 dinara.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *