Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (21.12 – 27.12)

U ponedeljak će zvanično biti završeno praznično kićenje glavnog grada, a posle toga ostaje samo da se fotkamo u novogodišnjem okruženju i očekujemo 31.decembar. Dok se uveliko biraju haljine, frizure i osobe sa kojima ćete provesti poslednju noć u godini, Beograd se zahuktava u svojim događanjima i prazničnom raspoloženju. Kao i svake nedelje, i ove pretposlednje izdvajamo šta raditi u Beogradu ove nedelje.

UMETNIŠTVO (I GURMANLUCI)

 

Delikatesni ponedeljak u KC Gradu (21.12.)

Šta raditi u Beogradu ove nedlje - Delikatesni ponedeljak

Svakog ponedeljka Grad organizuje Delikatesni ponedeljak, gde za 150 dinara možete dobiti porcij(ic)u jela iz neke nacionalne kuhinje, ili nešto srpsko, ali sa tvistom. Ove nedelje aktuelna će biti italijanska hrana, i to uz odabir i pripremu osoblja iz Italijanskog instituta za kulturu, tako da možete biti uvereni da će na meniju biti pravi specijaliteti i tajne Italijana. Cena kupona za jednu porciju je 150 dinara, a možete kupiti kupona koliko vam volja.  Ponedeljak uz pastu, oh yeah.

Ruska avangarda stiže u Stari muzej istorije Jugoslavije (24.12-28.02.)

Šta raditi u Beogradu ove nedlje - Ruska avangarda u Beogradu

Ako ste ikada čuli za Crni kvadrat, onda ste se već suočili sa silnim pitanjima koje je avangarda svojim uticajem bacila u vodu, a ipak i odgovorila na njih potpuno anihilacijom. Ovaj Maljevičev koncept, koji u 2015. puni sto godina biće označen izložbom ostvarenja 117 ruskih avangard-umetnika, i to u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6). Ne samo to, već će izložbi biti dodati i radovi direktno iz kolekcije Narodnog muzeja. Do kraja februara u muzeju ćete moći videti slike, skice kostima, skice, crteže i još mnogo toga od nadaleko poznatih umetnika kojima je umetnost bila religija kao što su Kandinski, Kljun, Maljevič, Arhipenko, Kozinceva-Erenburg i mnogi drugi.

Safari u Artgetu (23.12.)

Šta raditi u Beogradu ove nedlje - Safari u Artgetu

Posebno je lako odgovoriti na pitanje šta raditi u Beogradu ako odsedate negde u centru, kao što su naši apartmani Pozorište ili Kolarac, jer vam je onda sve na raspolaganju. Tako je i sa Artgetom, galerijom koja ne može biti centralnija, jer se već baškari u Knez Mihailovoj.

U ovom prostoru ćete imati prilike da od kraja godine vidite izložbu Safari umetnice Ivane Mrvić. Glavna tema njenih fotografija su „životinje u modi“, tj.sveprisutnost animal printova u današnjim modnim trendovima i kako oni ogledaju psihologiju onih koji ih nose. Fotografije su u boji, snimljene u studiju kao svojevrsna kritika pojedinaca koji na sebe navlače bukvalno tuđe šare da bi privukli pažnju i istakli se, kao i osvrt na društvo koje ovakve potrebe pothranjuje. Fotografije će vas možda nasmejati, možda naterati da se zamislite, a možda ćete se i uvrediti, jer prepoznajete sopstveni mentalitet ovaploćen na fotografijama. Bilo kako bilo, dosadno vam neće biti.

Festival zanata u galeriji Progres (22.12.)

Šta raditi u Beogradu ove nedlje - Festival srpskih i ruskih zanata

Ne mrdamo se iz centra, pogotovo što tokom ove sezone sadržaja ima više nego ikada, pa tako sledeća stanica može da vam bude galerija Progres u Knez Mihailovoj 27, gde ćete naći festival zanata iz Rusije i Srbije. Ovaj festival je aktuelan već nekoliko godina, ali je svake godine sve raznovrsniji, mahom zahvaljujući činjenici da svake godine pristiže sve više Rusa.

Ovde ćete naći svega i svačega i raznim rasponima cena – od matrjoški koje su ručno bojene do samovara, a nećemo da zaboravimo i delove srpske narodne nošnje, kao i ćilime i još mnogo toga iz domaće srpske radinosti. Na festivalu ćete naći i suvenire (mada ruku na srce, neće biti jeftini), kao i nakit sa poludragim kamenjem vrsne izrade, što i ne čudi, jer Rusija krije dovoljno kristala da okupa svetlošću čitavu Evropu. Ako znate ruski, imaćete prilike i da prozborite koju sa prodavcima, koji neće biti toliko oduševljeni što znate njihov jezik, kao što biste očekivali, ali će biti vrlo prijatni i strpljivi. Samo da prošetate među tezgicama, dobićete inspiraciju šta biste mogli kupiti kao novogodišnji poklon nekome ko je zaljubljenik u slovensku kulturu.

U TOKU DANA PO GRADU

 

Otvara se sezona klizanja na Trgu Nikole Pašića (22.12.)

Šta raditi u Beogradu ove nedlje - Klizanje na Trgu

Klizalište na trgu Nikole Pašića je jedino u samom centru Beograda, i na njemu se redovno organizuju programi za decu, tako da, ako dolazite sa mališanima, obavezno izađite malo na led. Od otvaranja su planirane besplatna škola klizanja, dečije predstave na ledu, kao i božićni maskenbal na ledu. Zanimljivo je da, iako je u centru, ovo klizalište najpovoljnije za korišćenje, jer se samo korišćenje leda ne plaća, samo iznajmljivanje klizaljki, i to 100 dinara, što je zaista simbolično. Klizalište će raditi svakog dana od 10-22h, dok će 31.decembra i 6.januara raditi skraćeno do 16h, a 1. i 7. januara neće raditi uopšte. Za ovu priliku toplo preporučujemo da budete kod nas u apartmanu Trg, do koga ćete čak i na klizaljkama moći da dođete.

 

Trka Deda Mrazova (27.12)

Šta raditi u Beogradu ove nedlje - Trka Deda Mrazova

Odmah da razočaramo, neće se stotine trbušastih dekica bele kose i brade trkati centrom grada, ali ćete imati jedinstvenu priliku da vidite stotine improvizovanih Deda Mrazova kako jurcaju ulicom Kralja Milana. Ovo je rekreativna trka, naravno, u trajanju od maksimum 45 minuta. U trci nema starosnog ograničenja, tako da se i najmlađi mogu uz roditelje pridružiti ovom hepeningu. Prethodnih godina, trke su organizovane u humanitarne svrhe, pa tako ni ova godina neće biti izuzetak. Jedino što je obavezno za ovu trku je upravo kostim Deda Mraza, a za najmlađe će biti obezbeđene kapice.

Nećemo ulaziti zašto je Deda Mraz zamenio irvase za trčanje (možda je i on prešao na CrossFit kao i pola sveta), ali ako želite da prisustvujete ili čak učestvujete ovom smehofestu, onda preporučujemo i apartmane koji su u blizini da se brzo ugrejete – Beograd i Balkan.

NOĆNIM PTICAMA

The Black Box u klubu DOT (25.12.)

Šta raditi u Beogradu ove nedlje - DOT

U DOT-u se uvek zakuvavaju odlične funky techno žurke, pa se tako nastavlja i ovog petka. Čak iako niste upoznati sa radom DJ-eva u postavci, neće vam mnogo trebati da osetite pokretačku energiju njihovih mikseva, i da vas blagi adrenalin odvuče na podijum. Pošto će u pitanju biti DJ obračun između Black Box-a i Sound Haze-a, svaki od njih će se truditi da publici donesu vrhunac svoje muzike, tako da je skakčka atmosfera gotovo zagarantovana. Ulaz je otvoren od 23h.

THE TUBE SLAVI ROĐENDAN (26.12.)

Šta raditi u Beogradu ove nedlje - Rođendan u Tube-u

The Tube u subotu slavi svoj osmi rođendan, i kao i svaki rođendanac, tradicija je da se gosti časte. Ove godine će čašćenje biti mnogostruko, tako da za početak možete očekivati slobodan ulaz na žurku čitave noći. Pored toga, kao što priliči svakoj proslavi rođendana (ali ne i bilo kom radu kluba), u periodu od 23h pa do sat posle ponoći, sve piće je besplatno i može se naručiti u neograničenim količinama, da ne kažemo – all you can drink. Ako se pitate šta raditi u Beogradu, onda eto, možete otići na rođendan u Cev, odlično se provesti i pritom dva sata piti besplatno, a šta ćete posle, pustite mašti na volju.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *