Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (07.12-13.12)

 

Dok sneg još uvek provejava samo na našem blogu, hladnoća nas ipak tera da dva puta razmislimo pre nego što napustimo bilo koji zagrejani prostor, tako da vrlo pažljivo biramo razloge izlaska. Verno ovom ubeđenju, evo nekoliko i te kako dobrih razloga da se ubundate i suočite se sa sivim nebom i hladnim vetrom tj. evo nekoliko preporuka šta raditi u Beogradu ove nedelje.

  • Izložba Kontrast komunikacija u SKC (07.12.)

 

sta raditi u Beogradu - izložba Sanje SremacPostoje mnoge spiritualne prakse gde ćete pronaći da svako od nas živi sopstvenu stvarnost, koja nije obavezno povezana sa poimanjima i razumevanjem ostalih dvonožaca na planeti. Svaki umetnički izraz potkrepljuje ovu tvrdnju, a malo toga je zanimljivo kao posmatranje sveta kroz tuđe naočari. Ako vas interesuju nove perspektive i umetnost ulivena u keramičke skulpture, onda će vas izložba Sanje Sremac u galeriji Studentskog kulturnog centra večeras.

Kroz svoju umešnost u oblikovanju keramike i spajanje paradoksa, umetnica pokušava da doslika sopstvene osećaje, sećanja i misli kako u svakodnevnim situacijama, tako i kada su u pitanju neobični trenuci, doživljaji boja i mirisa, sve očvrsnuto u keramičkom otelotvorenju. U svojim radovima, Sremac se usredsredila na svoje jedinstveno prikazivanje svega što je okružuje, i svaka skulptura ima svoju priču, kao i nesvakidašnje ime, i činjenica je, da ako odlučite da posetite izložbu, spremite se da budete začuđeni. To je donekle i normalno, s obzirom na gorepomenutu jedinstvenost perspektive. Skulpture međutim, nisu isključivo od keramike, već se mogu prepoznati i razni vidovi građevinske armature, svakojakih vrsta eksera, mnoštvo različitih metalnih elemenata, ali to nije sve. Na radovima ćete videti i ljudsku kosu, prirodne kosti (ne ljudske, nadamo se), kao i eksperimente sa bojom, staklom i peskom.

 Kada se sve uzme u obzir, izložba Kontrast komunikacija svakako je vredan pogleda, pogotovo ako ste kod nas u Aleksandriji ili Moskvi, odakle možete šetnjom od petnaestak minuta stići do SKC-a i besplatno posetiti izložbu koja će vam začuditi perspektivu i zagolicati neurone pitanjem kako biste i sami predstavili ono što osećate.

  • Tilt-ovanje uz devedesete (08.12.)

sta raditi u Beogradu - klub TiltJedan od ciljeva od naših nedeljnih predloga svakako je i da svakom ponudimo ponešto od beskrajnih opcija za izlazak, i da ti predlozi budu raznovrsni i za svačiji ukus. Zato vam posle ponedeljka večeri provedenog na otvaranju izložbe, uz kulturišku i vino, možemo preporučiti da se u utorak zaputite u klub Tilt, gde će u utorak brujati domaća muzika devedesetih. Ako niste imali prilike da se susretnete sa poklonicima ove muzike i atmosfere, prepoznaćete ih po napumpanoj energiji i sposobnosti da do iznemoglosti dovikuju stihove pesama, grupa ili pevača kojima su odani.

Spremite se na ludački lajt šou, skakanje do nepristojnog noćnog doba, a sve to će pratiti grupa Funky G (bili su prilično poznati 90-ih), tako da će atmosfera biti kao hermetički zatvorena i prenesena kroz vremeplov u savremeno doba. Ako ste denser, dizelaš ili možda samo volite da se hvališete svojim plesnim sposobnostima, čitav Tilt će u utorak biti vaš podijum.

  • Slovenačka grupa Laibach u Mikseru (09.12.)

sta raditi u Beogradu - LaibachS obzirom na to kakvom istorijom sastav Laibach-a može da se pohvali, slobodno se može reći da su njihovi koncerti, tačnije performansi doživljaji za sva čula.

Najnovija barijera koju su probili bio je nastup u Severnoj Koreji pre nekoliko meseci, zahvaljujući kome su postali prva ikada grupa iz „zapadnog sveta“ koja je nastupala u Pjongjangu. Oni su započeli svoj rad pre tri i po decenije, a i danas publika svih uzrasta hrli na njihove koncerte. Pored toga što izazivaju i ruše rutinu i uobičajene koncepte muzičkih koncerata, Laibach na scenu donosi i jedinstveni pristup vizuelnoj umetnosti, sa posebnim akcentom na avangardnom umetničkom principu. Ipak, ono što ostaje najbitnije je njihov zvuk koji stvarno obuzima pažnju i ne možete da ih ne prepoznate ako slučajno negde čujete njihovu pesmu. Futuristički pogled na zvuk i vokalne deonice doprinosi utisku da su ovi muzičari ispred svog vremena, što je i utvrđeno na osnovu svega što su prošli sa socijalističkim represijama osamdesetih godina, kada je grupa bila u prvoj deceniji postojanja. Sada u njihovom opusu možete naći bukvalno svaštaru eksperimenata, i lako zaključiti da ih je vrlo teško strpati u određenu žanrovsku kutiju, mada im se najčešće pripisuje dijagonoza industrial popa.

Koncert je najavljen za 21h, mada cenimo da će biti bar malo kašnjenja, a što se ulaznica tiče, karte su od 1.decembra 1.600 dinara. Možete doći da se upoznate sa beogradskom alternativnom publikom i upadnete u blagi trans pod stručnim vođenjem Laibach-a.

  • Vinski Štab –wine & art performans (10.12.)

sta raditi u Beogradu - Vinski ŠtabLjubitelji vina će zbilja uživati u ovom izlasku. Ovih dana postaje sve lakše odgovoriti na pitanje šta raditi u Beogradu, jer se gotovo svakodnevno otvaraju novi kafići, klubovi i milijun varijacija na temu. Međutim, galerija Štab otkako se otvorila pretenduje da postane jedan od vodećih kulturnih trendova u prestonici, zahvaljujući svom inovativnom programu i događajima.

Vinski Štab svakako će biti zanimljiv svima koji žele da se oprobaju u kušanju deset različitih vina sa naših prostora, kao i onima kojima u suštini samo treba fin izgovor da popiju pred kraj nedelje. Zanimljiv je sam naziv „wine & art performans“, pošto će se u umetničkom prostoru galerije na specifičan način izložiti vina i sve što sa njima ima veze, a sve zajedno pružiće jedinstven utisak i mogućnost da se u potpunosti uživa u bukeu vinā. Čak iako niste osobiti poznavalac vinskog bontona, ovo je odlična prilika da se bliže upoznate sa tim detaljima koji u nekom trenutku zaista mogu značajno doprineti sveopštem utisku koji odajete. Ako ste u Beogradu kao turista, onda je ovo retka prilika da probate toliko različitih srpskih vina na jednom mestu, i to pristupačno za novčanik.

Ulaz je otvoren od 20h, cena ulaznice je 600 dinara, a na ulazu dobijate 10 vaučera za degustaciju vina od svake vinarije, tako da će na vama biti da odlučite šta vam je i kako činiti, kao i kada treba stati, jer deset vrsta vina za jedno veče nije mala stvar, ali ako odsedate u obližnjim apartmanima Verona, Prag ili Palas, onda vas čak ni vinska izmaglica neće sprečiti da lako i brzo dođete do kreveta.

  • Željko Joksimović u Kombank Areni (11.12.)

 

sta raditi u Beogradu - Željko JoksimovićOvom koncertu se očigledno raduje više od pola Beograda, kao i veliki deo Srbije, pošto će ovog vikenda sve vrveti od priče pre i posle koncerta Željka Joksimovića. Kada se pojavila najava za koncert, mnogi su pohrlili da kupe karte, što i ne čudi, pošto je Joksimović nešto najbliže „srpskom ocu“ što imamo da nezaboravnog drugog mesta na Evroviziji sa hitom Lane moje.

Mada ga je prvo mesto u Evropi mimoišlo za nekoliko poena, Joksimović nastavlja da stvara i očigledno se ljudima i te kako dopada to što on donosi na scenu, kada je takva pomama za kartama. Joksimović je ove godine već držao koncerte na teritoriji stare Jugoslavije i to sa mnogo uspeha, a sada promociju novog albuma donosi i u rodnu grudu. Publika na koncertu će imati prilike po prvi put da čuje nove pesme, kao i popularne hitove koji odjekuju daleko van granica Srbije.

Cene ulaznica se kreću od 1.000 do 1.800 dinara, u zavisnosti od mesta za sedenje koji vam odgovara. Ukoliko odsedate kod nas baš zato što dolazite na koncert, onda možete birati iz širokog spektra apartmana koje nudimo maltene na ulazu u Kombank Arenu. Tu su Arena, Orion i Gala kao reprezentativni primerci, a za sve ostale detalje možete pogledati na našem sajtu.

  • Mešovita subota u KC Grad (12.12.)

 

sta raditi u Beogradu - KC Grad vibracijeZa sve koji su čitali naše ranije članke „Šta raditi u Beogradu ove nedelje“ već su navikli da se u kulturnom centru Grad zaista može naći svašta nešto interesantno, kao i da se oni kao ustanova alternative trude da postave visok standard što se tiče kulturnih dešavanja u Beogradu.

Ova subota neće iskakati iz koloseka što se tiče nonšalantnosti i jedinstvenosti, kada će u okviru muzičkog festivala Vibes u Gradu nastupati 5 DJ-eva  (Andrej Micajkov, Spacewalker, J-Buck, Master Flow i Necone) iz tri različite zemlje i doneti na scenu šarenolikost zvuka i atmosfere. Ma kakav da vam je muzički ukus, i ma kako da ste raspoloženi, u subotu će u nekom trenutku krenuti ritam koji će vas barem nasmešiti, a sva je prilika i odneti do podijuma. Najavljuju se bitovi džez fanka, R&B, disko fanka, elektro swinga, hausa i još mnogo toga. Biće to prava divljina različitog zvuka, ali to ne znači da treba da propustite priliku da i sami pustite svojoj mašti i divljoj strani na volju.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *