Šta raditi ove nedelje u Beogradu? (26.10-01.11)

 

Poslednji članak u oktobru obojićemo jarkim bojama jeseni i Noći veštica, za koju se mnogi čitavog meseca pripremaju. Ova nedelja bogata je događajima za svačiji ukus i uzrast, a mi vam pričamo o onima koji će vas oduševiti i doneti doro raspoloženje.

  • Halloween festival u Beogradu (cele nedelje)

rentastan-sta-raditi-ove-nedelje-u-beogradu-noc-vesticaPrvi festival za Noć veštica u Beogradu počeo je juče danom za decu, sa mnogo naslikanih dečijih lica, strašnih priča i raznih slatkiša iz veštičijeg kotla. Ostatak festivalskog programa ipak je namenjen nešto starijim posetiocima, i planiran je bogat repertoar koncerata, žurki i projekcija Halloween filmova na nekoliko lokacija u Beogradu (uključujući i jednu vilu na  Dedinju, Treehouse centar i sl.).

Ukoliko ste ljubitelj fusion muzike, već večeras, 26.10, možete se zaputiti na koncert Papa Nika i Instituta koji počinje u 21h, gde ćete moći da uživate u zanimljivom, pomalo jezivom spoju jazz, blues i etno zvuka koji će vas poneti u neke neistražene dubine. Za utorak ćete moći da probate nove, krvave koktele u Horor kafeu dobijene direktno iz ruku i šapa vilenjaka, veštica, vampira i klovnova (jeste, nekima je i to strašno), dok ćete u sredu i četvrtak imati priliku da pomoću gejming sistema za virtuelnu realnost moći da stupite u kultne scene iz svetski poznatih horor filmova (Kulturni centar Baraka, sa početkom u 19:30h; cena karata prvog dana 350 dinara, drugog 400). Nakon čitave nedelje provedene u duhu Halloweena, petak i subota su rezervisani za žurke-maskembale – Voodoo Party i Vilenjaci i Vile DJ Party. Očekuje Vas mnogo strave i užasa u vili na Dedinju gde će i biti organizovane ove žurke, samo ne zaboravite da se kostimirate i platite manje ulaz na žurku (400 dinara sa maskom, 500 bez).

 

  • Beogradski džez festival (28.10-01.11)

rentastan-sta-raditi-ove-nedelje-u-beogradu-festival-dzezaAko niste toliko u Halloween fazonu i imate drugačije želje dok odsedate u nekom od naših apartamana, imamo predlog koji će vam i te kako uzignuti sluh. U pitanju je naravno džez festival koji će ove nedelje bio aktuelan u beogradskom Domu omladine. Ovogodišnja tema biće budućnost džeza i svi njegovi predstavnici, stoga će zaista mnogo šta inovativno i jedinstveno moći da se čuje.

Bilo da slušate džez samo dok ste na poslu i ne zanimate se previše njegovom savremenom scenom, bilo da zaljubljeni u ovaj žanr, festival nudi široki dijapazon koncerata. Tu će biti trenutno najpopularniji džezeri kao što su Džejms Brendon Luis iz SAD-a (koji će otvoriti festival 29.oktobra), nemačka umetnica Lia Pale koje će pleniti scenu svojim glasom i jedinstvenim sceniskim nastupom 30. oktobra, kao i nova svetska zvezda džez scene, Hiromi iz Japana, koja oduševljava svojom virtuoznošću na klaviru.

Sve u svemu, prema najavama, ovogodišnji džez festival će otići korak dalje nego svi prethodni, donoseći svim posetiocima priliku da iskuse vrhunac modernog džez stvaralaštva.

Cene komplet ulaznica su 2900 dinara za glavni program, i 1200 dinara za ponoćne koncerte.

  • Grupa Colonia stiže u Community (28.10.)

rentastan-sta-raditi-ove-nedelje-u-beogradu (7)Ovonedeljni predlog za mejnstrim scenu noćnog života je odlazak na nastup grupe Colonia ove srede u klubu Community. Mlađe generacije su odrastale na njihovom „Jump, jump, ua, ua“, a njihovi stariji poklonici i danas sa blagom nevericom gledaju u pevačicu Indiru, koja sve bolje izgleda kako vreme prolazi.

Postoji mogućnost da će vam u sredu uveče trebati malo skakanja i tehno dens muzike da otresete sav stres koji se nataložio tokom radne nedelje, tako da vas putevi lako mogu naneti do Kasine, koja se šepuri na Terazijama (vrlo blizu našim apartmanima Balkan i Verona). Ako se dobro osećate kada slušate Coloniu na slušalicama, sigurno ćete mnogostruko više uživati u njihovom energičnom nastupu i snažnom Indirinom glasu koji će se oriti klubom.

Tako da, ovu sredu rezervišite za Community i Coloniu, a najbolji detalj je što je ulaz besplatan.

  • Candy Land u kulturnom centru Grad (30.10.)

rentastan-sta-raditi-ove-nedelje-u-beogradu (2)

O ovom konceptu je čak i u programu samog kulturnog centra napisano samo par rečenica, u kojima se obećava nesvakidašnja noć ispunjena neobičnim spojevima DJ-inga, vokala i instrumenata. Uz ovakvu muzičku fuziju, svi prisutni imaće priliku da uživaju i u vrlo specifičnom scenskom nastupu koji će imati elemente burleske, kao i kostimiranja. U svakom slučaju, koncept zvuči interesantno, neobičan način da provedete veče u Beogradu, pogotovo što se kod nas prilično retko ukazuje prilika da iskusimo ovakav miks ukusa i zvuka.

Iako je prilično nejasno o čemu će tačno biti reči (a može se očekivati sve, od snažnog DJ beata do drag-a), ovaj predlog nas je dovoljno zagolicao da vam ga predočimo kao mogućnbost za izlazak u petak uveče. Spremite se za sve opcije i pratite dresscode: sugar coated easy to lick. 😉 Ulaz je 250 dinara pre ponoći i 350 dinara posle ponoći. Ready to blush?

  • Vilenjaci i vile u vili na Dedinju (31.10)

rentastan-sta-raditi-ove-nedelje-u-beogradu-noc-vesticaIako će čitav članak biti posvećen temi kuda za Noć veštica u Beogradu, smatramo da i ovde treba da se napomene barem jedna žurka koja nam je osobito privukla pažnju. Ako nikada ranije niste zavirili u jednu od starih kuća na Dedinju koje odišu istorijom, ovog vikenda ćete imati priliku da jednu od njih posetite i iskusite je u mračnoj, istovremeno zabavnoj i jezivoj atmosferi kakvu Noć veštica donosi.

Vilenjaci su specijalno pripremili pozivnice za ovaj maskembal, gde će vam ulaz obezbediti kostim i 400 dinara (plaća se 500 ukoliko se ne kostimirate), kao i dobro raspoloženje. Za muziku je zaduženo nekoliko DJ setova, među kojima su i Nikola PAUNović, Sleeper & Mandarina, kao i set iznenađenja, za koji se priča da je u stvari nekoliko zlih veštica u pohodu na najbolju žurku. Još jedna zanimljivost je da će žurka trajati od 22-10h, što će reći dvanaest sati ludnice za najmagičniju noć u godini. Karte za jutarnji afterparti se prodaju od 6 ujutru i koštaju 300 dinara.

Neobična organizacija i mnoga obećana iznenađenja + tematski spravljani kokteli i potpuno jedinstven ambijent = Noć veštica koju nećete zaboraviti.

Ako niste baš avanturistički nastrojeni i plašite se čudovišta koja vrebaju u noći, možda bi ipak bolje bilo da ostanete ušuškani u svom apartmanu, ali ako ste u Beogradu zbog dobrog provoda, onda bi definitivno čekirajte vilu na Dedinju (u Bulevaru Kneza Aleksandra Krađorđevića 6) i njene domaće vilenjake koji će vas sigurno začarati u noći.

resizedimage600279-extra

  • Sajam knjiga u Beogradu (25.10-01.11)

rentastan-sta-raditi-ove-nedelje-u-beogradu-sajam-knjigaTokom poslednje nedelje oktobra Beograđani, i svi posetioci srpskog glavnog grada moći će da prošetaju najvećom kulturnom manifestacijom uregionu, Beogradskom sajmom knjiga. Za mnoge stanovnike prestonice odlazak na Sajam je nešto poput redovnog rituala kojim se odaje počast srpskim bogovima kulture i pismenosti (pod uslovom da do sada nisu digli ruke i penzionisali se).

Ove godine naši počasni gost je Rusija, većini populacije poznatija kao braća Rusi. Može se očekivati prilično bogatstvo književnosti na ruskom, kao i kvalitetni prevodi ruskih klasika i savremene ruske književnosti. Pored toga, na štandovima domaćih izvođača organizovano je mnogo kreativnih radionica, pesničkih susreta, predstavljanja nekih noviteta u književnosti, kao i pojavljivanje javnih ličnosti, kao što je za otvaranje bio Emir Kusturica, a za poslednji dan je planirano i pojavljivanje Mikija Manojlovića.

Što se tiče organizacije poseta, trebalo bi da znate kada bi valjalo da izbegavate Sajam, jer će biti neverovatne gužve: porodični dan (26. i 27.10) i školski dan (29.10). Sva je prilika da će i za vikend biti slična situacija, ali ako ste entuzijasta pisane reči i mirisa novih knjiga onda vas malo gurkanja neće omesti.

  • Bondova nedelja u Zvezdi

rentastan-sta-raditi-ove-nedelje-u-beogradu-dzejms-bond-zvezdaraAko ste odrastali na planeti Zemlji, sva je prilika da ste odrastali uz nekog Džejms Bonda, poznatog agenta 007 i neprevaziđenog zavodnika bioskopskog platna. Bilo da je to Šon Koneri, Rodžer Mur ili Pirs Brosnan (teško ovaj poslednji, jer mu ni ime ne znamo), postoji generacijski tajni agent koji je svim ženama postavio (fantazmagorična?) očekivanja o tome kako bi muškarac trebalo da izgleda i da se ponaša.

Bioskop Zvezda rešio je da oživi tri JB filma koja će i sve gledaoce naterati da živnu sa njima. U nedelju, 1. novembra, zakazan je zlatni Džejms Bond maraton, kada će se prikazivati tri filma: Goldeneye, The Man with the Golden Gun i Goldfinger. Projekcija Zlatnog oka počinje u nedelju u 16h, sledeća – Čovek sa zlatnim pištoljem u 18:30, i poslednja – Zlatni prst u 21h.

 Ulaznica za sve tri (kao i za dve) projekcije je 200 dinara, dok je je za jedan film ulaz 100 dinara.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *