Pokemoni u Beogradu?

Verujemo da ne postoji šansa da niste bar čuli za svetsku senzaciju „Pokemon Go“. Iako možda još uvek niste baš sigurni o čemu se tačno radi, nije prvi put da se srećete sa ovim nazivom. Kakve sad veze imaju Pokemoni i Beograd?

Naziv Pokemon nastao je skraćenicom reči  POcket MONsters (džepna čudovišta). To je franšiza japanske firme Nintendo, nastala pre, sada već, 20 godina. Sigurno se sećate animiranog filma u kome su deca uživala gledajuči avanture Pikačua i ekipe čudnih stvorenja. E pa, danas su oni ponovo sa nama. Tačnije – svuda oko nas. Na tome možemo da zahvalimo, naravno, savremenim tehnologijama. Reč je o igrici za pametne telefone koja se bazira na izmenjenoj stvarnosti. Korisnici imaju priliku da koristeći kameru telefona, u zavisnosti od svoje lokacije na svetu, vremenskih uslova i doba dana naiđu na različite Pokemone koje mogu da vide preko ekrana kako se kreću kroz svet, pa čak i da ih uhvate. To mogu da rade bukvalno svuda, po gradu, u prevozu, u stanu… Samo je bitno da se koncentrišu na svoj telefon. No, na ljude koji gledaju u telefon smo navikli jer ih svakodnevno viđamo. Do sada su čitali najnovije vesti ili odgovarali na poruke, a danas možda baš jure retkog Pokemona koga ne smeju da propuste. Postoje neki Pokemoni koji su retki i prisutni samo na nekim određenim mestima.

PokemonGo-Belgrade-apartments

Lokalno gledano, ovaj “gejmerski” fenomen može da donese i nešto drugo sem još veće zavisnosti i nerazdvajanja od mobilnog telefona – kretanje. Možda ćete, loveći svog Pokemona, zaći u delove Beograda u kojima do sada niste bili. To uopšte nije loše, naprotiv. U gradovima kao što je Beograd, sve se svodi na ustaljene rute i poznata mesta. Idemo uglavnom tamo gde smo navikli i kuda smo navikli. Možda baš uz pomoć igrice Pokemon Go zalutate u neku lepu uličicu na Vračaru, dospete u neobično uređen parkić između zgrada novobeogradskih blokova ili se baš, jureći svog Pokemona, nađete na dorćolskoj kaldrmi kojom nikada niste prolazili.

Nismo isprobali igricu, ali nam je odmah palo na pamet kakav bi to Pokemon bio na Hramu Svetog Save, kakav bi se sakrivao oko Rektorata Beogradskog univerziteta i Studentskog parka, da li bi se između zgrada u Belvilu krio neki cvetni, a na Adi možda neki vodeni… To za sada ne znamo i ne možemo da pretpostavimo, ali znamo kakvi bi se Pokemoni mogli naći u našim apartmanima. U apartmanima OSMICA, DEVETKA i DESETKA u Belvilu mogli bi se naći neki od najveselijih i najšarenijih Pokemona. Apartman KOLARAC krio bi onog Pokemona za koga kažu da se može uhvatiti tek kada ga probudite muzikom. A u apartmanu ENIGMA bi bio, naravno, jedan od Pokemona koji se najteže nalaze i za koje, ako ih uhvatite, važi da ste “prešli igricu”.

Dok čekamo da čujemo koji je prvi uhvaćeni “Rentastan Pokemon”, želimo Vam srećan lov u Beogradu!

pokemon-Beograd

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *