Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (18.04-24.04.)

Prethodnih nedelja aktuelni su mnogi događaji vezani za Beograd, od Beogradskog maratona, preko Dana Beograda pa sve do Beogradskog plesnog festivala, izgleda kao da naša prestonica sve više uzima zaleta što se tiče kulturnog uspona. To su jednako dobre vesti i za sve turiste, a i za građane, jer izvor dešavanja postaje bujica svakim danom sve više. Dodajte tome i lepo vreme, i mislim da se lako može potvrditi da je proleće najbolje doba za posetu Beogradu. Što se tiče zanimljivih aktivnosti i izlazaka ove nedelje, verno tradiciji, predlažemo listu.

Muzički festival Todo mundo (19-25.04.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Todo mundo festival

Ako znate bar imalo španskog, onda verovatno možete da pretpostavite i o kakvom festivalu je reč samo po naslovu. Ove nedelje će svi u Beogradu imati prilike da čuju muzička izvođenja na nacionalnim instrumentima iz raznih zemalja širom sveta, uključujući Liban, Portugal i Iran, a posebno mesto će imati muzika sa Balkana, pa je festival jedinstvena prilika za upoznavanje novih kultura kroz muziku i neobične instrumente, dok će izvođenja svakako biti vredna pamćenja. Detaljan pregled programa možete pogledati ovde.

Radio i Julija rok balet u Sava centru (19.april)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Radio i Julija

Bezbroj adaptacija urađeno je na jednu od najpoznatijih ljubavnih priča, a koreograf Edvard Klug doneo je ne pozornicu sasvim drugačiji pogled na ovaj siže. Rok balet nije spoj koji ćete često čuti u istoj rečenici, ali ovaj performans biće upravo to – spoj klasike i modernog u korist inovacije i lepote. Čitav balet se izvodi na muziku grupe Radiohead, kojima ne treba posebno predstavljanje. Umetnici koje prestiže reputacija, kao što su sam koreograf, a tu su i zvezde spektakla Olga Timošiva i Denis Matvienko. Predstava će trajati sat vremena, ali u tih šezdeset minuta imaćete prilike da vidite kako bi to priča izgledala u modernom dobu, a sama priča odstupa od Šekspirove, tako da će iznenađenja biti na pretek. Cene karata su u rasponu od 1500-2400 dinara.

Mira, skica za portret (od 15.aprila)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - izlozba Mira, skica za portret

Nova interaktivna izložba prošle nedelje je otvorena u Muzeju savremene umetnosti. Umetnički rad Jelene Jureše predstavljen je u nizu multimedijalnih predstavljanja života jedne Mire i njene porodice. Ideja izložbe fokusira se na potpunom uranjanju u Mirinu priču, a tom osećaju će doprinositi video instalacija kroz čitav muzej. Priča nije lagana, štaviše tragični elementi preovlađuju, ali se i te kako vidi uloženi rad i kreativnost, što samo po sebi dovoljno preporučuje odlazak u Muzej savremene umetnosti.

Izložba Ana Frank u Domu omladine (21.05-08.05.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - izlozba Ane Frank

Još jedna izložba koja svakako zavređuje pažnju jeste izložba Ane Frank koja će se otvoriti u četvrtak u Domu imladine. Ceo svet zna za Anu Frank i njenu priču, pa tako neće nedostajati konteksta u slučaju da odlučite i odete na izložbu, koja je inače uspostavljena uz direktnu saradnju sa Kućom Ane Frank. Usud mlade Jevrejke u Drugom svetskom ratu i njen pogled na svet interesantni su svim generacijama bez razlike, pa ukoliko odsedate u nekim od naših apartmana kao što su Pariz ili Pozorište, par minuta šetnje do Doma omladine će se svakako isplatiti.

LOVEFEST u Hangaru (22.april)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Lovefest

Iako se Lovefest održava u Vrnjačkoj banji u avgustu već nekoliko leta, ove godine u Luci Beograd, tačniji u Hangaru, pod ovim logom, kao pregled za očekivani festival u avgust, nastupiće najpoznatiji, a i najvoljeniji reperi Srbije, uključujući Atheist Rap, Struku i Bad Copy. Ako ste upoznati sa lokalnom rep scenom, onda će ovaj koncerata za vas biti poslastica, a ako niste, atmosfera će vam u najmanju ruku biti zanimljiva. Ako odsedate na Dorćolu, onda vam je Hangar, što bi se reklo, usput. Cena ulaznica je 5 evra ili 600 dinara.

Rok na Tašu (22.april)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Rok na Tašu

Tašmajdanski stadion zatvoren je već neko vreme za oči javnosti, a u subotu će ponovo otvoriti svoje tribine za posetioce, i to na vrlo pompezan način. Lepeza već legendarnih rok izvođača, Riblja Čorba, Van Gog, Piloti, Galija i Električni orgazam jedni za drugima će se smenjivati na sceni u petak uveče od 19h pa do kasno u noć. Očekuje se ogroman broj ljudi, što zbog sjajne postavke, što zbog cene ulaznice koja je simboličnih 100 dinara.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *