Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (14.03-20.03.)

Kako se sve više pribiližavamo blagodetima zapadnog sveta (da li virtuelno ili zapravo, nismo sigurni), približavamo se i proslavi nebrojenih praznika koji nemaju preterano mnogo veze sa srpskom tradicijom. Tako će ovu nedelju obeležiti četvorolista detelina tj. proslava dana Sv. Patrika. Stoga ćemo, pored ostailih zanimljivosti u Beogradu, pomenuti šta se sprema za 17.mart i šta raditi u Beogradu ove nedelje, koja je u znaku zelene boje, leprikona i opijanja do nesvesti.

UMETNIŠTVO I MUZIKALIJE

Drugačiji delikatesni ponedeljak u KC Gradu (14.03.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Irski delikatesni ponedeljak

 

Kao što smo rekli, Beograd će ove nedelje slaviti sveca o kome malo šta njegovi stanovnici znaju, a sve počinje u KC Gradu, ustanovi alternativne kulture u Savamali. Za tradicionalni delikatesni ponedeljak, gost će biti irski kuvar koji će ukrštati čari irske i srpske kuhinje u zanimljive mikseve, a za one koji preferiraju irski viski takođe nema zime, jer će pored jela priigotovljenih po specijalnim receptima, tu biti i tečno posluženje poput irske kafe (u suštini sve što je bezalkoholno, a vi odlučite da stavite alkohol u njega, možete nazvati “irskim”).

Zvuci klasične gitare u SKC-u (15.03.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - koncert klasicne gitare SKC

 

Samo što je Gitar art prošao, u Beogradu se dešava još jedan gitarski koncert u organizaciji Beogradskog gitarskog društva (bGd). Ova mlada organizacija već više od godinu dana organizuje koncerte klasične gitare svuda po Beogradu, u želji da lepotu instrumenta i muzike. U utorak, ako biste radije da se odmorite od pomame za Sv. Patrikom, možete svratiti u malu salu Studentskog kulturnog centra, gde će scenu preuzeti Viktor Ilić, koji je prvi na izuzetno odsvirao Tokatu i fugu J.S. Baha na klasičnoj gitari, a sada se vraća sa nekim nadahnutim novotarijama. Ulaz je besplatan.

Orthodox Celts u Magacin Depou (17.03)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Orthodox Celts

Još jedna tradicija, koja doduše ima smisla, s obzirom da je u pitanju beogradski voljeni bend Orthodox Celts. Oni već godinama unazad (ako ne i decenijama) obeležavaju praznik svetog Patrika, jer je to u duhu njihove muzike. Prostor u kome se održavaju koncerti se svake godine povećava, jer sve više ljudi hrli da se iskakuće i ispeva uz vesele, mada često morbidne stihove irskih pesama i melodija. Ako zaista ne znate šta raditi u Beogradu ove nedelje, onda će vas ovaj koncert sigurno razgaliti. Ove godine, za koncert je rezervisan Magacin Depo, Cene karata su 1250 dinara, na dan dešavanja 1450 dinara.

Anti-Patrik koncert Gorana Karana (17.03)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Goran Karan

Iako ne verujemo da je koncert organizovan na dan Sv, Patrika iz čistog prkosa, zanimljivije je smatrati da jeste tako bilo. Splićanin je poslednji put bio u Beogradu 2013.godine, na sveopšte oduševljenje ženske populacije, a sada se vraća na okasneli bis. Meka muzika, ljubavni stihovi poletna “vagabundo” atmosfera je ono čime se oduševljavaju pevačevi obožavaoci, ali mada nekima daluje mlako i neinteresantno, on je osvojio mnoge prestižne nagrade u susednoj Hrvatskoj, koju je i predstavljao na Evroviziji. Ako biste da skočite do primorja na jedno veče, možete to da učinite u četvrtak od 20h, po cenu ulaznica u rasponu od 1600-2500 dinara.

Iskrice duha u Paviljonu Cvijete Zuzorić (do 26.03.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Izložba Dragiše Radulovića

Ako možda niste upućeni gde je tačno paviljon Cvijete Zuzorić, to je ona narandžasta zgrada na ulazu u Mali Kalemegdan, između cvetnih aleja. U ovom prostoru, izrazito posvećenom umetničkom izlaganju, trenutno je aktuelna izložba Dragiše Radulovića, priznatog fotografa. Izložba obuhvata 76 fotografija, koje u celini gledano, obuvataju period od prethodnih gotovo 60 godina umetnikovog sočiva. Teško da se može naći slična izložba u Beogradu ovih dana, a s obzirom da je ulaz besplatan, apsolutno nemate šta da izgubite.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *