Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (11.01-17.01.2016.)

Kako ulazimo u drugu nedelju januara, i praznično doba se bliži kraju, vreme je da se vratimo natrag u zimsku realnost. Istina, u ovoj nedelji ostala nam je još Srpska nova godina, ali ipak, oni najznačajnija slavlja su za nama. Sada je vreme da se repgrupišemo i uronimo u 2016. Ipak, to nije razlog da ne nađemo vremena i za malo kulture, muzike i dobrog provoda. Stoga, evo predloga šta raditi u Beogradu ove nedelje, jer iako su praznici gotovi, ne znači da je žeđ za izlascima utažena.

UMETNIŠTVO

 

Izložba Između nevinosti i zla (do 18.01.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Izložba

Izložba je aktivna u Beogradu od početka novembra, a ova nedelja je poslednja prilika da uživo pogledate uznemirujuće snažne slike Godfrida Helnvajna. Slikar i fotograf je svoj umetnički izraz posvetio prikazivanju gubitka dečije nevinosti kroz užase rata, ali i drugih zala koja ih vrebaju u odraslom svetu. Ako ste prilično emotivni, pripremite se pre nego što uđete Galeriju legat Čolakovića (adresa je Rodoljuba Čolakovića 2), jer je lepota dečijeg lika usko povezana sa postnacističkim uticajima, s kojima je Helnvajn živeo lice u lice. Njegovi radovi su kritika, uzvik, šljašteći neonski znak onoga iščašenja u prošlosti, koje se, na jedan ili drugi način, događa i danas.

Radno vreme galerije je 12-20h, osim utorkom, a ulaz je slobodan.

Balet Krcko Oraščić u Sava Centru (16.01.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Krcko Oraščić

Iako je dom ovog baleta u Narodnom pozorištu, svi koji žive u Beogradu, a zanimaju se pozorištem, svesni su da je vrlo teško nabaviti karte za ovaj spektakl, osim ako ne odete bar mesec dana ranije. Stoga će biti održana još jedna velika predstava u Sava centru u Plavoj Sali, koja može da primi višestruko više ljudi u odnosu na Veliku scenu pozorišta. Ova izvedba baleta je takođe posebna i zato što će gosti iz Nacionalnog baleta Ukrajine biti u glavnim ulogama, ali će biti prisutna i čitava baletska trupa beogradskog pozorišta, kao i orkestar. Balet je savršena kruna prazničnog raspoloženja, a ako ste u Beogradu sa najmlađima, njima će se bez sumnja Krcko Oraščić dopasti. Ako ste u nekom od naših apartmana na Novom Beogradu ili u Belvilu u  Šestici, Osmici, Devetki ili Desetki, onda vas od Sava Centra deli nekoliko stanica autobusom ili 5-7 minuta vožnje automobilom. Cene karata su 800, 1000 i 1200 dinara, a predstava počinje u 19:30.

MUZIKALIJE ZA NOĆNE PTICE

 

Delikatesni ponedeljak (12.01.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Delikatesni ponedeljak

Ponedeljak je uvek nekako mučan i dug, pa ga valja malo razvedriti mešavinom dobre muzike i hrane koju pripremaju upravo muzičari. KC Grad po mnogo čemu prednjači u afirmaciji alternativne kulture u Beogradu, pa tako na njihovoj sceni ove nedelje nastupa mlada ekipa benda Went, koji će za svoju publiku u bekstejdžu pripremati jela u kojima su se specijalizovali, mada identitet specijaliteta još uvek ne znamo (moguće je sve od sarme do kobi-teletine). U svakom slučaju, ovo je odlična prilika da isti prsti koji vam sviraju pripreme nešto da prezalogajite, tako da ako osećate da je ponedeljak više ponegdebljak, Went u KC Gradu će vas sigurno orasploložiti i ugrejati vam stomake.

Divine Therapy u klubu DOT (15.01.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - DOT

Mnogi koji vole tehno u Srbiji znaju za postojanje Burn residency DJ festivala, jednog od prestižnijih u svetu, koji se održava, naravno, na Ibici. U Dotu će u petak na subotu nastupati jedini srpski DJ koji je stigao do finala ovog takmičenja – Tom Bug, za njim će nastupiti i Popi Divine, još jedan od beogradskih ostvarenih disko džokera. Ova žurka je uvodna u seriju žurki koja se sprema u Beogradu i Novom Sadu, pa ako volite tehno i deep, verovatno nema boljeg mesta na kome možete da budete ovog petka, sem u Dotu. Pored vrhunskog tehna i prilike da se isplešete do iznemoglosti, velika prednost kluba je što je u samom srcu grada, u Francuskoj 6. To takođe znači da su naši centralni apartmani na nekoliko desetina/stotina metara odavde – Pozorište, Kolarac, Prag, birajte šta vam odgovara.

 

EXTRA! EXTRA! Doček Srpske nove godine!

Lako je odgovoriti na pitanje šta raditi u Beogradu ove nedelje kada je pred nama još jedna Nova godina. Dajemo vam samo par predloga gde je i kako možete provesti uz uživanje i lep provod.

 

Koncert ženskih bendova u Gun-u (13.01.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Ženski bendovi

Iako je i dalje aktuelna priča o jednakosti prava i oba pola, izgleda da je klub Gun rešio da očigledno zauzme žensku stranu svega, pa se tako Srpska nova godina dočekuje uz tri all-girl benda koji će svojom pojavom i izvođenjem svakako naterati da i te kako obratite pažnju na dešavanja na sceni. Od obrada poznatih pesama, preko metala koji je dovoljno hevi da je i za muškarce izazov, pa do autorskih stvari koje će se izvoditi. Tri glavna benda su Fandango, Replicunts i Nemesis, a najavljeni su i gosti iznenađenja.

Klub se nalazi u Miloša Pocerca 10, a ulaz do ponoći je 300 dinara, dok nakon toga možete ući za 500 dinara. Ako ste muška ili ženska feministkinja, i ne znate kako biste proveli Srpsku novu godinu u Beogradu, evo jednog od mogućih rešenja za vas.

 

Doček Srpske nove uz bluz-rok (13.01.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Bluz rok doček

Ako ipak više naginjete gorepomenutom žanru, onda postoje načini da proslavite našu Novu godinu i u drugačijem duhu. Kuglaš je opštepoznato mesto među mladim i ne tako mladim Beograđanima, ovde se okupljaju rokeri i metalci svih uzrasta i tipova, ali za ovo veče atmosfera će biti prilično smirena i kul uz vajb Cotton Pickers-a i Bluz Mašine. Dok Cotton Pickers sve brže stiče popularnost na našim prostorima, Bluz Mašina je još uvek u povoju, mada je na sceni već oko tri godine. Ono što možete očekivati je odlična muzika i vokali, kao i atmosfera kakva se obično može iskusiti samo na ovakvim tipovima rok žurki. Sem toga, ovo je dvostruka dobit, pošto ne samo da ćete uživati u kvalitetnoj muzici, nego ćete i posetiti jedno od kultnih andergraund mesta u Beogradu. Ulaz je 200 dinara, sem na dan Nove, kada je 250, a adresa je Đušina 6.

Ali, ima bezbroj drugih mesta koje vam mogu preporučiti, ili ih sami možete naći.

ZA SPORTSKE FANOVE

Evropsko prvenstvo u vaterpolu (10-23.01.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - EP u vaterpolu

Nema ko ne zna da Srbi, zajedno sa Crnogorcima, prednjače u svetu u plemenitom sportu vaterpola, a u toku januara će još jednom imati priliku da to i pokažu. U Kombank Areni će se u sledeće dve nedelje održavati evropsko prvenstvo, u kome će učestvovati 28 muških i ženskih timova sa celog kontinenta. Cene karata su u rasponu od 300-1500 dinara, u zavisnosti na koliko utakmica želite da prisustvujete i kakav pogled želite.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *