Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (08.02-14.02.)

Jej, Dan zaljubljenih! :zvukšamara: NE! :koraciseodaljavaju:   Postoji i te kako realna mogućnost da ćete naleteti na ovakvu scenu tokom ovenedelje, kada je pomama za Valentinovim na vrhuncu. Ok, možda bez šamara, ali videćete mnogo prevrtanja očiju pri spominjanju “praznika”, bez obzira da li ste u taboru srećnika koji su u paru (a neće da slave/kupuju poklone) ili na tamnoj strani singl zajednice. Svi ostali događaji manje-više padaju u zapećak u svetlu 14.februara, ali ćemo mi svejedno potruditi i pomenuti i druge zanimljivosti i šta raditi u Beogradu ove nedelje, a da pritom ne cupkate iščekujući nedelju. Dakle…

UMETNIŠTVO

Kratki rezovi u O3ONE galeriji (do 10.02.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Kratki rezovi

O3ONE je otvorio novu sezonu izložbom Dragana Srdića pod nazivom Kratki rezovi. Ako vas zanima koliki je put prošla srpska istorija i njeni velikodostojnici, ova izložba će vas zanimati. Naime, iako Srdić ne pokazuje svoje radove žiži javnosti vrlo često, svaki put kada to uradi, oni nose snažnu poruku. On se inače već decenijama bavi rekonstrukcijom objekata pronađenih na otpadima, koji sa sobom vuku jak kulturološki aspekt. Ovaj put izložene su “oskrnavljene” biste – jedna Josifa Broza Tita, najveće političke figure Srbije 20.veka, i njegove desne ruke, Slobodana Penezića Krcuna. Izložba dodatno dobija na težini jer su ove bista dela Antona Augustinčića i Sretena Stojanovića, jugoslovenski priznati akademski vajari. Jedno od glavnih pitanja koja se nameću u vezi sa ovom izložbom mora biti i kakav je to naš odnos prema istoriji i umetnosti, ako na deponiji završavaju umetnička dela? Odgovor ćete verovatno naći sami.

Na obroncima Ararata u Etnografskom muzeju (12.02-01.03.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Etnografski muzej

A vrlo blizu O3ONE galerije je i ustanova kulture od nacionalnog značaja, Etnografski muzej. U sledeće dve nedelje ovde će takođe biti izloženi radovi prekaljene Anamarije Vartabedijan, koja njom obeležava dve decenije aktivnog stvaralaštva i izlaganja. Glavna osa simetrije će biti Anamarijino jermensko poreklo, kome je posvetila 23 rada u različitim tehnikama, a na kojima će biti zastupljena jermenska kultura, spomenici, arhitektura, kao i jermensko pismo. Ono što je najznačajnije upravo je ugao posmatranja umetnice šarolikog nasleđa. Posebno je ugodno što se Etnografski muzej nalazi u samom centru grada, tako da će vam iz naših apartmana Pozorište, Prag ili Kolarac ova izložba zaista biti na par minuta laganog hoda.

Crvena ljubav u Bitef Teatru (12.02.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Crvena ljubav

Bitef vazda uspeva da na scenu donese nešto drugačije i osvežavajuće, pa će tako izgleda slučaj biti i sa predstavom Crvena ljubav, čija će premijera biti održana u petak sa početkom u 20h. Ako niste čuli za Aleksandru Kolontaj, prvu ambasadorku u istoriji, nema veze, mnogi nisu. Njeni široki pogledi što se tiče feminizma, demokratije i slobode i danas su aktuelni, što se i vidi po ovoj adaptaciji njenog romana, Slobodna ljubav. Crvena ljubav se bavi svim ranijepomenutim pitanjima, kao i time kako ona i danas oblikuju naše odnose i razvitak ljudskog roda uopšte.

MUZIKALIJE ZA NOĆNE PTICE

Festival srpskog podzemlja u Domu omladine (13.02.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Festival podzemlja

Ako se pitate šta raditi u Beogradu ove nedelje, Dom omladine zaista često organizuje dešavanja vezana sa underground srpskom scenom, pa će tako u subotu na svetlo izneti najbolje što je do sada podzmlje izrodilo. Program festivala će trajati deset sati bez prestanka, za sve to vreme će svirati 16 bendova svih žanrova,a biće i izložbe underground umetnosti, stripova, a obećane su i nagradne igrice, pa ako ste zagovornik undergrounda iz koje god da ste zemlje, ovaj festival će imati šta zanimljivo da ponudi. Ulaznice su 500 dinara, a na ulazu 600. Ono što mi možemo da ponudimo je odličan smeštaj u neposrednoj blizini u vidu apartmana Trg i Pariz, da nakon tame podzemlja dođete u svetlo i udobno mesto nad zemljom.

Bal vampira u Kinky baru (12.02.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Crvena ljubav

I dok se neki pripremaju za Dan zaljubljenih, drugi plešu s vamipirima. Ovog petka u Kinky baru okupiće mnoga deca noći da uz obilate količine koktela “Virgin blood” i prvu živu svirku u ovom prostoru proslave svoju besmrtnost. Možda ste zaista neumrli, a možda i samo naginjete ka hematolagniji, niko neće od toga praviti pitanje. Ono što je obavezno je kostim, ali široke varijacije u tom pogledu su dozvoljene, ali je izuzetno poželjno da na ulazu pokažete svoje očnjake, čisto da ne bude zabune. Ulaz je 200 dinara, vaše je samo da budete kreativni, a pošto dolazite u Kinky bar, i zavodljivi na svoj način.

Mi jesmo anđeli (13.02.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Mi jesmo anđeli

Od vampira do anđela u jednom danu? Zašto da ne. Moramo pomenuti ovu žurku za Dan zaljubljenih, jer se prilično razlikuje u odnosu na sve ostale iz nekoliko razloga. Za početak, održava u vili na Dedinju – Tree House, što samo po sebi menja atmosferu i omogućuje veće opuštanje u “kućnoj atmosferi”. S druge strane, karte su jeftinije ako se kupuju u paru, pa tako možete lakše nekoga da namamite da ide s vama. Poslednje je to što će za DJ setom biti ni manje ni više nego anđeo i đavo iz kultnog jugoslovenskog filma “Mi nismo anđeli” i ne tako kultnog “Mi nismo anđeli 2” (treći deo nije ni vredan pomena). Za slučaj da do sada niste pogledali ovaj klasik (prema srpskim standardima), to definitivno uradite pre nego što se zaputite na žurku, i verujte, sve će biti mnogo zanimljivije. Ako ništa drugo, dočekaćete Dan zaljubljenih u vili na Dedinju uz muzičku pratnju anđela i đavola, a to već obećava epik provod.

Koncert Massima Savića (14.02.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Massimo Savić

Ako ste zaljubljenik Massimovih pesama, onda ovom koncertu ne treba mnogo reči, a ako niste, onda imate priliku da uživo poslušate “stvaranje supernove”, kako se sam pevač izjasnio po pitanju skorašnjeg koncerta. Njegov neobičan glas, kao i čitava pojava već desetinama godina održavaju stalnu bazu fanova koji vrlo dosledno posećuju njegove koncerte. S obzirom da je prošle godine koncert za Dan zaljubljenih bio rasprodat, a i ovaj preti da postane, može se reći da Massimo Savić vrlo brzo stvara tradiciju od svojih koncerata, a to je definitivno jedna od manje blabla opcija.

 

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *