Šta raditi u Beogradu ove nedelje ? (07.03-13.03.)

Kao i svake godine, druga nedelja marta se vrti oko proslave internacionalnog Dana žena, pa su tako gotovo sve značajne koncertne hale rezervisane za koncerte posvećene ženskom rodu (ponegde se može osetiti i značajan prizvuk ironije u tim nazivima). Sva sreća, pa postoji i ostalih šest dana u nedelji koji se mogu vrlo lepo iskoristiti, a ako ste kod nas u gostima u nekom od naših apartmana, evo zanimljivosti o tome šta raditi u Beogradu ove nedelje.

UMETNIŠTVO I MUZIKALIJE

400. izvođenje Labudovog jezera ove nedelje (11.mart)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Labudovo jezero

Od kada je, pre devedeset godina, Labudovo jezero izvedeno na pomalo klimavima daskama Narodnog pozorišta, Beograđani su imali privilegiju da prisustvuju izvedbi remek-dela Čajkovskog 399 puta. Zato se ove nedelje u srpskoj prestonici proslavlja jubilarno 400. izvođenje jednog od najboljih baleta u istoriji, a na sceni Sava centra nastupiće zvezde baletskog sveta, miljenici Boljšoj teatra i štićenici holandskog nacionalnog pozorišta.  Samo zbog ovih činjenica bi trebalo prisustvovati spektaklu, a “da upotpune atmosferu”, biće tu i čitav koncertni ansambl Narodnog pozorišta. Karte se mogu priuštiti za 1000, 1200, 1500 i 1700 dinara.

Pozorišni festival “Slavija” (09-19.03.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - pozorišni festival Slavija

Kako Beograd polako počinje da oblikuje svoj kulturni život i prenosi ga na neki viši nivo, tako se i sve više festivala može naći kod nas. Pored Gitar Art festivala koji se takođe održava ove nedelje u Domu omladine i Sava centru, međunarodni pozorišni festival “Slavija” ima svoje sedište na Vračaru. Predstavnici osam zemalja iz čitavog sveta okupljaće se tokom sledećih deset dana u Beogradu u čast nagrade za najbolje pozorišne predstave Don Kihot, ali i da prikažu šta to novo i jedinstveno imaju  da ponude u svom repertoaru. Što se tiče repertoara samog festivala, u širokoj ponudi ćete možda i moći da nađete nešto novo, a cene karata su 300 dinara po predstavi. Pored toga, za smeštaj u okolini Slavije ne morate da brinete, jer ćete u Aleksandriji ili Moskvi biti potpuno zbrinuti.

Koncerti za 8.mart

Mislim da za Dan žena nećete nimalo morati da brinete gde da izvedete svoju osobu Ž pola, pošto se, kao što smo već pomneuli, najavljuje čitav sijaset koncerata baš za to veče.

Za početak, tu je koncert Amadeus benda, može se slobodno reći, jednog od najvoljenijih srpskih bendova, mada čini se da su njihovi fanovi pretežno muškarci. Preporuka za ženski deo populacije je, da ako vas dragi odvede na ovaj hepening, nemojte se previše uvrediti, jer hoće nešto što mu je bitno da podeli s vama (uvek možete da ga iznenadite kartom za koncert Gorana Karana kao neki vid odmazde).

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Amadeus bend

Zatim, tu je i besplatni koncert hrvatske punk grupe Lollobrigida, za sve one koji preferiraju hipster mode. Koncert će se održati u Domu kulture Studentski grade, samo imajte u vidu da besplatne ulaznice treba što pre pokupiti na portirnici DKSG-a.

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Lollobrigida

Poslednje, ali ne i manje važno, tu je i trostruki koncert Saše Matića, jedan od izuzetno uspešnih muzičara koji retko prave koncerte, a koji će baš za 8. mart svirati za sve žene koje se okupe u Areni. Ako nemate karte za taj koncert, možda bi trebalo da požurite i organizujete se za ovaj u Sava centru, mada i za njega karte vrlo brzo nestaju.

Šta raditi u Beogradu za vikend?

Kenozoik trodnevna žurka (10-13.03.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje -Kenozoik žurke

Ovi višednevni događaji sve su češća pojava u Beogradu, ali to ne znači da su manje popularni, naprotiv. Novo mesto za izlaske stacionirano je u Cetinjskog, odmah ispod Skadarlije, jednog od najznačajnijih beogradskih turističkih mesta. U čast otvaranja, klub Kenozoik sprema žurke u sva tri dana vikenda, a svaki dan će muzika biti obezbeđena sa dva DJ stejdža. Pošto alternativna kultura sve više preuzima mainstream scenu, Kenozoik je zapravo stacioniran na ostacima stare fabrike piva, a žurke su svakako za odrasle, pošto nikome ispod 23 godine neće biti dozvoljen ulaz. Žurke inače počinju od 22h, pre toga možete u zagrevanje negde po centru, a za smeštaj preporučujemo Studio, Pariz ili Drinu, čisto da budete blizu centru partijanja, a i centru grada, kad smo već kod toga.

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *