Šta raditi u Beogradu ove nedelje? (01.02-07.02.)

Zvanično smo stupili u jedan od najmonotonijih meseci u godini, kada nema praznika kojima bismo se mogli radovati, ni dovoljno lepog vremena da nas ohrabri i izvuče iz kuće barem vikendom. Zato je ovaj članak pisan sa jasnom porukom – Da, treba da izađete iz kuće, pogledajte samo šta se sve zanimljivo događa. U tu svrhu, dajemo nekoliko zanimljivih predloga šta raditi u Beogradu ove nedelje.

UMETNIŠTVO I MUZIKALIJE

“7 veličanstvenih” u Sava centru (29.01-04.02.)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - film

Uvreženo je mišljenje da na festivale dugometražnih dokumentarnih filmova uglavnom idu samo oni koju su stručno usko povezani sa određenom tematikom, i da su ovakvi događaji rezervisani za najviši sloj intelektualne elite (i one koji se za to predstavljaju). Iako nećemo ulaziti u dublje sociološke aspekte ovog pitanja, bitno je da ovakva “predrasuda” bude bar ublažena. Festival “7 veličanstvenih” donosi u Sava centar dah čisto umetničke ogoljene inspiracije, i ko god da je zaljubljenih u dokumentarce će ovo umeti da poštuje. Filmovi traju do 90 minuta, cena karte po projekciji je 400 dinara, a repertoar, kao i sinopsis filmova može pogledati ovde.

Džez orkestar u KC Gradu (03.02.)

Sta raditi u Beogradu ove nedelje - jazz

Ok, neće biti zapravo čitav orkestar na sceni, ali će se DJ set posvetiti da prenese atmosferu kakvu su pravili sjajni muzičari Big Band orkestara koji su bili potpuni bum u eri džez procvata. U sredu će se KC Gradom razlivati zvuci upravo tih džez orkestara uz malu pomoć DJ seta. Ulaz je besplatan, a ako volite džez, onda će vam ovakva poslastica odlično doći usred nedelje.

Was ist Kunst? (04.02.)

Sta raditi u Beogradu ove nedelje - Todosijevic

Umetnost dvadesetog veka nikako nije “everyone’s cup of tea”, pogotovo zato što je umnogome lišena poznatih koncepata i izvlači posmatrača iz “sigurne zone”. Dragoljub Todosijević, koji je bio jedan od glavnih temeljaca srpske konceptualne umetnosti, stvarao je sedamdesetih godina prošlog veka, a i danas je poznat po svojoj primetni umetnosti u analitčko-političkom diskursu. Neka od njegovih najefektnijih dela biće predstavljena na izlložbi Was ist Kunst, Marina Koželj? Samo po nazivu se može zaključiti da je poseban akcenat na nemački jezik i simboliku njegove upotrebe u Todosijevićevom stvaralaštvu. Izložba će se održati u Menjačnica galeriji Gete instituta u Knez Mihailovoj 50. Ulaz je slobodan, pa ako odsedate u nekim od naših centralnih apartmana, Pozorištu ili Pragu, onda će vam izložba svakako biti usput.

Zvuci drevne srpske muzike u Sava centru (06.02.)

Sta raditi u Beogradu ove nedelje - braca teofilovic

Postoji vrlo dobra šansa da niste čuli za braću Teofilović. To možda i nije toliko za čuđenje, s obzirom da se njihova delatnost nikako ne uklapa u aršine savremene umetnosti, ali to je i cilj. Teofilovići se već dvadeset godina bave pojanjem stare srpske i balkanske muzike, i očigledno im zaista dobro ide, pošto su imali nastupe svuda po svetu. Ako se pitate šta raditi u Beogradu ove nedelje, i mislite da bi vam se ovakav neobičan spoj stare zaboravljene muzike i 21.veka mogao svideti, vrata Velike dvorane su otvorena, cena ulaznica je 1000 dinara.

NOĆNIM PTICAMA

ONYX i Bad Copy u Mikseru (05.02.)

Sta raditi u Beogradu ove nedelje - mikser

Može se slobodno reći da su mnogobrojni reperi i hiphoperi jedva dočekali priliku da uživo čuju toliko poznatih i voljenih izvođača na jednom mestu. Pored ONYX-a (Sticky Fingaz i Fredro Starr), na sceni će kao podrška i “predgrupe” nastupati već odavno poznati srpskoj publici Bad Copy, Grashoper, MC Forty i još par izvođača iz Crne Gore i Bugarske. Pošto je već preko hiljadu ljudi potvrdilo dolazak na mega koncert, ako je ova vrsta muzike “your thang”, onda bi valjalo da što pre obezbedite ulaznice, koje su 1800 dinara, ako ih kupite na dan koncerta, onda 2000.

Tehno wizard u Monsunu (06.02.)

Sta raditi u Beogradu ove nedelje - monsun

Mladom DJ-u i producentu pod imenom Alex Mine ne treba osobito predstavljanje, jer će ga svi tehno poklonici odmah prepoznati. Mladi Italijan dolazi ove subote u Monsun da svojim DJ setom i energijom koja plovi kroz njegovu muziku probudi Beograd. Nakon što je svojim inovativnim pristupom oduševio mnoge već ugledne DJ-eve, Alex po čitavoj Evropi ostavlja trag sjajnih žurki. Sve detalje možete naći na eventu, i klub Monsun na adresi u Travničkoj 3.

Žurke na ledu (svakog petka do kraja februara)

Šta raditi u Beogradu ove nedelje - Pionir

Ovaj predlog je namenjen svima koje ništa od gorenavedenih predloga nije preterano privuklo. Već neko vreme u Ledenoj dvorani Hale Pionir se održavaju žurke na ledu, tj. klizalište se pretvara u šarenilo koje odzvanja popularnom muzikom. Pionir ima najveće (i najkvalitetnije) klizalište u Beogradu, pozamašnih razmera i odlične atmosfere. Ova fešta je posebno zgodna za sve koji su smešteni u nekom od naših apartmana na gornjem Dorćolu – Studiju ili Drini. Cena ovog provoda je 3oo dinara, koji se daju za klizaljke, a ulaz i garderoba su besplatni,

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *