ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (9.1-15.1)

Danas je za mnoge Beograđane prvi “normalan” radni dan u godini. Praznici su iza nas, sve se vraća u uobičajenu rutinu, GSP od danas funkcioniše po standardnom, a ne prazničnom, režimu… No, da ne bude sve idilično pobrinule su se vremenske prilike. Više ne brojimo koji po redu je dan “debelog minusa” u Beogradu, a danas nas je na ulicama dočekao i sneg. Verujemo da će svako ko se ove nedelje zadesi u Beogradu naći vreme da se ugreje ispijajući čaj u nekom toplom lokalu, možda na izložbi u muzeju ili na novogodišnjim koncertima u Sava Centru.

Festival rusko-srpskog zanatstva

gde ove nedelje

Festival „Novogodnяя яrmarka“, posvećen rusko-srpskom zanatstvu otvoren je u galeriji „Progres“ 23. decembra i traje do 16. januara. U programu je izložba dela dekorativne i primenjene umetnosti narodnog stvaralaštva i zanata iz Rusije; izložba dela dekorativne i primenjene umetnosti narodnog stvaralaštva starih i umetničkih zanata i domaće radinosti Srbije.

Festival je plod saradnje Ambasade Ruske federacije i Etnografskog muzeja u Beogradu, Udruženja narodne umetnosti i zanatstva Sankt-Petersburga i Lenjingradske Regije „NVO Dvorana Zanata”, uz podršku Turističke organizacije grada Beograda i u saradnji sa udruženjem starih umetničkih zanata. 

“Zimska muzička čarolija” Dečje filharmonije 

gde ove nedelje

Nakon velikog uspeha, tokom nastupa Dečje filharmonije pred više od 10.000 gledalaca na letnjem koncertu na Tašmajdanu 2016. sledi još jedna sjajna, muzička poslastica – “Zimska muzička čarolija” – Gala novogodišnji koncert Regionalne dečje filharmonije koji će biti održan u četvrtak, 12. 01. 2017. godine u Sava Centru.
Dečja filharmonija i Fondacija „Deca deci“ pozivaju roditelje i bake i deke da dovedu decu na ovaj koncert u Sava Centru, jer je repertoar Gala novogodišnjeg koncerta prilagođen i najmlađoj publici s obzirom da će na programu biti, pored klasičnog repertoara i prepoznatljivih numera iz crtanih filmova, i filmskih klasika u kojima će, kao i uvek, publika svih generacija moći da učestvuje i uživa. Dirigent na ovom koncertu će biti umetnik i pedagog, osnivač orkestra Camerata Serbica i Lola classic, Ljubiša Jovanović.

Prva izložba o gastarbajterima

U četvrtak 15. decembra u 18 časova u Muzeju istorije Jugoslavije biće otvorena izložba “Jugo, moja Jugo – gastarbajterske priče”, koja prikazuje predmete, fotografje i sećanja jugoslovenskih radnika na privremenom radu u Austriji i Nemačkoj. Prvi put su tema postavke u domaćoj muzejskoj praksi gastarbajteri Izložba je deo istraživačkog projekta čiji je cilj da osvetli značaj ove sterotipizirane kategorije građana, kojima je osporavana uloga u kulturnom i privrednom razvoju Jugoslavije, pa i danas. Gastarbajteri su, naprotiv, imali višestruk uticaj na društvo i kulturu, posebno na svakodnevni život stanovništva i često su u lokalnim zajednicama bili glavni inicijatori i akteri raznih promena. Odlazili su uglavnom iz malih, najčešće seoskih, sredina u industrijske centre Zapadne Evrope. Menjali su dotadašnje i sticali nove navike i običaje postajući značajni socio-kulturalni medijatori u komunikaciji i razmeni između socijalizma i kapitalizma, Istoka i Zapada, sela i grada, Balkana i Evrope.

Postavka o gastarbajterima podeljena je u tri celine: “Tragovi” –  istorijski tragovi, dokumenti i predmeti koji su bili zaboravljeni, zanemareni, procenjeni kao nevažni, a koji su pronađeni u istorijskim i medijskim arhivima, ali i na buvljim pijacama. “Ljudi” imaju obrise moderne (anti)bajke u kojoj se mnogima pružila prilika za srećnim krajem, ali ne bez žrtve i trajnih ožiljaka. Kroz lične predmete i sećanja prikazan je gastabajterski život razapet između dubokih krajnosti, tuge i blagostanja, velike uskraćenosti naspram uspeha, naglašavajući kontekst u kojem je, kao nikada ranije u istoriji, jedan radnik mogao sebi da priušti život u sopstvenom dvorcu. Celinu ”Samoistorizacija” čine fragmenti gotovih izložbi nekada organizovanih od strane entuzijasta, koji su pažljivo prikupljali i izlagali dokumentaciju o organizaciji društvenog života i jugoslovenskim klubovima radnika van zemlje, čime su sačuvali svoja iskustva i postavili temelje moderne muzejske interpretacije.

Izložba će biti otvorena do kraja maja 2017. godine.

 

Beogradski novogodišnji koncert

Tradicionalni Beogradski novogodišnji koncert Simfonijskog orkestra i Hora RTS,  održaće se  u Sava Centru, 14. januara 2017. godine.

Ove godine ansambli Muzičke produkcije RTS i maestro Bojan Suđić i Sava Centar, predstaviće spektakularan muzički program, sa hitovima umetničke muzike. Muzički užitak će upotpuniti Dečji hor i Hor „Kolibri“. Uz ansamble Muzičke produkcije na sceni će se pojaviti i jedinstvena Sonja Kalajić, umetnica na testeri, učenica najrenomiranijeg pedagoga ovog instrumenta Rodriga Gere. Publika će imati prilike da čuje i jednog od vodećih svetskih tenora, Zorana Todorovića, umetnika međunarodnog renomea i partnera svetskim divama među kojima su Edit Gruberova, Džun Anderson, Violeta Uramana, Elena Garanča, Sonja Ganasi i druge.
Koncertu će poseban ton dati i nastup nacionalnog ansambla „Kolo“, koji će atraktivnim koreografijama upotpuniti praznično raspoloženje.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *