ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (8.8-14.8)

Bliži se polovina avgusta, a gužva se polako vraća u Beograd. Ukoliko ste rešeni da se vratite u gradsku kolotečinu, predlažemo vam da ove nedelje počnete od kulture.

“Odred otpisanih” u bioskopima

Warner Bros Pictures okupio je najveće zvezde i smestio ih u svoj novi film „Suicide Squad“ („Odred otpisanih“) i na velike ekrane doneo najveće negativce DC Comics tima koje su Robert Kaniger i Ros stvorili davne 1959. godine. Grupa jedinstvenih superzlikovaca, koji se već nalaze u zatvoru visoke sigurnosti, regrutovani su za tajni zadatak od strane vladinog agenta Amande Valer (Viola Davis). Pod nazivom ODRED OTPISANIH kreću u pogubnu misiju, previše opasnu za obične snage bezbednosti i vojske, koja im je dodeljena u zamenu za određene povlastice.

Film je režirao David Ajer koji je i autor velikih bioskopskih hitova „Fury“ i „Sabotage“. Ajer je sam po sebi garancija vrhunskog filma koji je i u „ODREDU OTPISANIH“ pokazao sve svoje kvalitete i napravio film koji se uveliko razlikuje od drugih superherojskih naslova. Takođe, Ajer je okupio i vrhunsku glumačku ekipu koja koherentno i u potpunoj harmoniji oslikava likove na velikom platnu: Deadshot (Will Smith), Harley Quinn (Margot Robbie), Captain Boomerang (Jai Courtney), Rick Flag (Joel Kinnaman), Katana (Karen Fukuhara), Enchantress(Cara Delevingne), El Diablo (Jay Hernandez), Killer Croc (Adewale Akinnuoye-Agbaje), i Slipknot (Adam Beach). U filmu će se takođe pojaviti i Betmen (Ben Affleck).

Suicide-Squad

 Izložba slika Sretka Divljana u „Cvijeti Zuzorić“

Izložba slika Sretka Divljana pod nazivom „Divljanizam“ otvorena je u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Bogat umetnički opus Sretka Divljana započet je 1960. godine održavanjem prve samostalne izložbe. Ovaj plodonosan stvaralac u UP „Cvijeta Zuzorić“ izložiće slike nastale u poslednje četiri godine, rađene prepoznatljivim rukopisom po kojem je dat i naziv izložbi.

Podnaslov izložbe je „Prozor detinjstva“ čime se ukazuje na tematsko-motivsku orijentaciju koja referira na vreme detinjstva i rane mladosti. U tematsko-motivskom pluralizmu Sretka Divljana, može se izdvojiti nekoliko dominanti – izdvajaju se senzacije vezane za detinjstvo i simbole toga detinjstva: otac, majka, jutarnje pijenje kafe, žene u razgovoru. Tu su i alegorične zoomorfne predstave bikova, tigrova, vukova, lisica, zmija, orlova, ptica, labudova, misirki, ćurana, a umetnik slika i svoje sugrađane, muzikante, umrle drugove, velike prethodnike – slikare, muzičare i pisce: El Greka, Pikasa, Dalija, Miljkovića, Šantića, Modrijana, Van Goga, Jadranku Stojaković, Isusa, sina i kćerku, ženske aktove.

Sretko Divljan je rođen 1946. godine u Novoj Pazovi. Fakultet za likovne umetnosti završio je u Beogradu 1973. godine. Magistrirao je na istom fakultetu 1975. godine. Član je ULUS-a od 1974. godine. Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, a izlagao je na više od 30 samostalnih i 70 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena do 27. avgusta.

divljan-izlizba

Izložba “Dinastija Obrenović – odlikovanja i novac”

Na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, otvorena je izložba “Dinastija Obrenović – odlikovanja i novac”, čiji je autor Jelena Vasić Derimanović. Vukosavljević kaže da je izložba lep i značajan uvid u deo naše istorije druge polovine 19. veka, kada je Srbija vodila veliku borbu za svoju slobodu, kao i za borbu za osvajanje suvereniteta i međunarodnog priznanja.

“Naš narod je bio vrlo obradovan činjenicom da konačno posle 400 godina može da dobije svoj novac, i kovani i papirni. Mi danas ne možemo da zamislimo značaj takvog jednog događaja, jer smo se navikli na druge okolnosti. S druge strane, zbog ratova sa Turcima, Bugarima i Austrijom, trebalo je kroz medalje odužiti se hrabrim pregaocima, imenovanim i neimenovanim, našim ljudima koji su život davali ne samo u ratnim sukobima, nego i u drugim poduhvatima za izgradnju društva, i država im se oduživala kovanjem raznih medalja i prigodnih priznanja”, kazao sekretar za kulturu grada Beograda.

Najvrednija i najkarakterističnija priznanja i novac iz vremena dinastije Obrenović, predstavljeno je na 39 izložbenih panoa pod otvorenim nebom na Kalemgdanu, koje će građani i gosti Beograda moći će da vide do 15. septembra. Predstavljena odlikovanja i novac deo su velike Zbirke za novac i medalje Muzeja grada Beograda. Kada je o novcu reč, autorka izložbe kao numizmatički i kolekcionarski specijalitet izdvaja prvu seriju naših novčanica, koja je štampana 1876. godine, ali zbog ratnih okolnosti nikada nije ušla u opticaj.

izlozba

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *