ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (6.3-12.3)

Pred nama je ona nedelja marta kada se slavi Dan žena. Uz nezaobilazno cveće, poklon, bombonjeru, večeru… evo predloga šta sa vašom lepšom polovinom možete posetiti ove nedelje u Beogradu.

Beogradski irski festival

Peto izdanje Beogradskog irskog festivala počinje sutra, a jedan od prvih događaja biće nastup zvezde svetske plesne scene i osnivača globalnog fenomena “Riverdance” Džin Batler 9. i 10. marta u Bitef teatru. Batler će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans “Ovo je irski ples”, duet koji je nastao i koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom. Ovaj avangardni performans u Beograd stiže nakon rasprodatih sala i odličnih kritika u Sjedinjenim Američkim Državama i irske turneje. Pre nastupa u Bitef teatru ona će 6. i 7. marta u DKC Majdan održati radionice savremenog i irskog plesa za koje, očekivano, vlada veoma veliko interesovanje.

U subotu 11. marta biće otvorena izložba fotografija “Dark Lies The Island” poznatog irskog fotografa, pisca i reditelja Konora Fergusona, koji je specijalno za Beogradski irski festival odabrao fotografije nastale pod uticajem goth muzike (tokom ”80-ih godina u Dablinu) i mračnih i morbidnih irskih pisaca kao što u Pet MekKejb i Kevin Beri (naziv izložbe je pozajmljen iz Berijeve druge kolekcije kratkih priča). Ferguson će otvoriti izložbu 11. marta u Kulturnom centru “Rex”, a na otvaranju će biti proglašen pobednik fotografskog konkursa na temu “Beograd koji nestaje” (“Ghost Belgrade”). Najbolji radovi sa ovog konkursa će biti izloženi do 22. marta, kada se Beogradski irski festival zvanično završava.

Program festivala možete videti ovde.

„Par stihova za nas“ – Ivan Bosiljčić

Ivan Bosiljčić će, nakon šest godina, ponovo zapevati i to na Dan žena. Premijera ovog projekta je bila 2009. godine u Beogradu. Program podrazumeva kombinaciju različitih umetničkih formi, uz obradu muzičkih tema od 60-ih godina do danas. Bosiljčić će pevati numere iz filmova, ruske romanse, savremene pop hitove…Pored toga, u svoj program uvrstiće i kazivanje stihova najvećih domaćih i stranih pesnika, poput Šantića, Rakića, Antića, Dedića, Rajića, Jesenjina, Bodlera… Muzičko poetsko veče nosi uzbuđenje dramske predstave i muzički kvalitet koncerta, forma koja je posebna i retko viđena na našim prostorima.

Autorski projekat Ivana Bosiljčića, muzičko poetsko veče „Par stihova za nas“ biće održano 8. marta od 20.00 u Operi i teatru Madleanianum.

 

Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2017“

U četvrtak 9. marta u pozorištu Slavija počinje 16. Međunarodni pozorišni festival „Slavija 2017“. na kojem će tokom osam večeri biti odigrano osam predstava iz sedam zemalja. Pored Srbije, koju predstavlja „Žena bez srca“, komad Branislava Nušića u izvođenju pozorišta „Slavija“, publika će moći da vidi predstave iz Rusije, Belorusije, Irana, Kazahstana, Bugarske i Estonije. Sve predstave na festivalu su titlovane.

Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara. Komplet karata za sve predstave košta 2.000 dinara. Studenti imaju 40%, a penzioneri 30% popusta na pojedinačne karte.

Program

Četvrtak, 9. mart
20:00
Svečano otvaranje. Festival otvara Miodrag Radovanović, glumac, zatim
„Gospodin Ibrahim“, Erih Emanuel Šmit
Akademsko omladinsko pozorište, Rostov na Donu, RUSIJA

Petak, 10. mart
20:00
„Pelikan“, August Strindberg
Republičko pozorište beloruske drame, Minsk, BELORUSIJA

Subota, 11. mart
20:00
„Senke vetra“, Fereidon Velaei
Pozorište „Bariš“, Maragheh, IRAN

Nedelja, 12. mart
20:00
„San smešnog čoveka“, Fjodor Dostojevski
Eksperimentalno dramsko pozorište nacija, Moskva, RUSIJA

Ponedeljak, 13. mart
20:00
„Žena bez srca“, Branislav Nušić
Pozorište „Slavija“, Beograd, SRBIJA

Utorak, 14. mart
20:00
„Jednooki kralj“, Mark Creheut
Državno dramsko pozorište „Stojan Bačvarov“, Varna, BUGARSKA

Sreda 15. mart
20:00
“Vukodlak“, August Kitzberg
Pozorište R.A.A.A.M. Talin, ESTONIJA

Četvrtak, 16. mart
20:00
„Neron i ja“, Edvard Radžinski
Žambiljsko regionalno rusko dramsko pozorište, Žambilj, KAZAHSTAN
Nakon predstave, ceremonija zatvaranja. Međunarodni žiri proglašava pobednika festivala.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *