ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (5.12-11.12)

Decembar je ove godine raspevan i veseo, baš kako i dolikuje poslednjem mesecu u godini. Beograd je već uveliko okićen i odiše prazničnom atmosferom, a u skladu sa tim su i gradska dešavanja ove nedelje u znaku muzike.

 

Izložba “Veliki Tesla” na Aerodromu “Nikola Tesla”

Nikola tesla

Na Aerodromu „Nikola Tesla“ izloženi su duž renoviranog veznog dela aerodromske zgrade grafički radovi Andreja Vasiljevića Andeleija u okviru nastavka obeležavanja 160 godina od rođenja srpskog i svetskog naučnika čije ime beogradski aerodrom nosi. U pitanju je digitalna grafička umetnost koja se bazira na teksturama koje se mogu naći na novcu. Umetnik Andrej Vasiljević Andelei završio je master studije u Kini, na akademiji umetnosti, gde je u saradnji sa kompanijom Tesla Motors organizovao veliku izložbu svojih radova širom Kine, u Šangaju i Hangdžou i u Šalsingu. Izložba je trajala do juna ove godine, a posle povratka u Srbiju, umetnik je odlučio da radove izloži i u svojoj zemlji, gde će izložba biti otvorena do 14. decembra.

Jazz “Dva sveta” Željka Joksimovića

dva sveta Zeljko joksimovic

U Velikoj dvorani Sava centra u sredu 7. decembra jedan od najpopularnijih muzičara srpske pop scene Željko Joksimović na koncertu pod nazivom „Dva sveta“ publici predstavlja nešto sasvim novo. U pitanju je spektakularni projekat „Dva sveta“. U njemu je Željko Joksimović izmenio aranžmane najpoznatijih folk, pop i rok pesama, kao i nekoliko svojih, i izvodi ih na seriji koncerata u decembru. Posle Skoplja i Niša, a pre Zagreba, Željko je pred beogradskom publikom.

Na spisku obrađenih pesama su, između ostalih, „Ja sam težak kao konj“ (Električni orgazam), „Jesen u mom sokaku“ i “Vlajna” (Predrag Živković Tozovac), „Suada“ (Plavi orkestar), „Dva sveta“ (Toma Zdravković), „Neko te ima noćas“ (Van Gog)… dok je iz svog repertoara Joksimović izdvojio numere poput „Zaboravljaš“, „Nije ljubav stvar“, „Ono naše što nekad bejaše“, „Michelle“…

“Duhovno putovanje oko sveta” na Kolarcu

U subotu 10. decembra u 20h u Holu Kolarčeve zadužbine nastupiće kamerni muški hor Sveti Efrem iz Mađarske pod vođstvom dirigenta Tamaša Bubna na koncertu “Duhovno putovanje oko sveta”. Sveti Efrem je postao jedan od najpoznatijih i najpriznatijih mađarskih horskih sastava otkako je osnovan pre 14 godina s ciljem da neguje retko izvođena dela mađarske vokalne tradicije. Na njihovom prvom nosaču zvuka našla su se dela kompozitora Janoša Bokšaija (János Boksay) – grčko-katoličke liturgije zakarpatske regije. Uspeh objavljenog CD-a bio je osnova za dalji rad ovog hora. Tokom proteklih deset godina hor je zabeležio redovne nastupe u Mađarskoj, ali i nastupe na 4 kontinenta u 17 zemalja.

Osnovu repertoara čine dva muzička pravca – jedan je vizantijska liturgijska muzika a drugi je očuvanje tradicionalne mađarske muzike za muške horove kompozitora kao što su List, Bartok, Kodalji i Ligeti iako hor izvodi i dela savremenih kompozitora.

Koncert soprana Marije Gesler u Gvarnerijusu

Sporan Marija Gesler Gvarnerijus

U utorak, 6. decembra 2016. godine (20h) posetioce Centra lepih umetnosti Gvarnerius očekuje koncert izuzetnog soprana bogate izvođačke karijere – Marije Gesler iz Švajcarske, koja će nastupiti u pratnji višestruko nagrađivane pijanistkinje iz Ukrajine – Ksenije Vokhmianjine.

Marija Gesler, sopran, rođena je u Bazelu. Studirala je pevanje kod Verene Švajcer na Muzičkoj akademiji u Bazelu. Istovremeno je studirala izvođačku praksu barokne muzike kod Rene Jakobs u Schola Cantorum Basiliensis. Nakon toga, postala je član operskog studija Bazel i pohađala majstorske kurseve Edit Matis, Ane Rejnolds, Brigite Fasbender i Margrit Honig. U toku studija dva puta je nagrađena Migros-stipendijom. Nakon studija, angažovana je kao glavni umetnik u nekoliko nemačkih operskih kuća (Freiberg, Plauen-Zwickau, Darmstadt), izvodeći široki spektar lirskih i dramskih uloga soprana, uključujući Groficu u Mocartovom „Figaru“, Hanu Glavari u Leharovoj „Veseloj udovici„, Nedu u „Pajacima“ Leonkavala, Maršelin u Štrausovom „Kavaljeru s ružom“, glavnu ulogu u Pučinijevoj „Toski“, i mnogim drugim.

Pijanistkinja Ksenija Vokhmianjina redovno održava klavirske resitale i nastupa kao solista i kamerni muzičar u brojnim koncertnim dvoranama u Evropi i Aziji. Nedavno je nastupala u Steinway Gallery (Singapur), koncertnoj dvorani Ho Chi Minh City National Conservatory of Music (Vijetnam), Seoul Arts Centre (Južna Koreja), Sydney Eisteddfod (Australija), George Town Festival (Malezija), na otvaranju prvog „Šopen – Međunarodnog pijanističkog takmičenja“ (Tajland), i na Auditorium Olivier Messiaen na konzervatorijumu Cergy- Pontoise(Francuska). Nagrađena je za najbolji diplomski rad i dobitnica je stipendije kojom je nastavila studije na prestižnom Royal College of Music (Velika Britanija). Godine 2015. Ksenija je završila master studije na Kharkiv National Pedagogical University u Ukrajini.

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *