ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (3.4-10.4)

Ove nedelje u Beogradu uživajte. Uživajte u aprilskom suncu, u pesmi i modi u Beogradskoj filharmoniji, u igri na Beogradskom festivalu igre, u bašti nekog kafića, u bioskopu uz igranu adaptaciju Diznijeve “Lepotice i zveri“… Uživajte u Beogradu!

Humanitarno veče “Muzika & moda” u Beogradskoj filharmoniji

Kulturno-modni događaj “Muzika & moda” biće održan 10. aprila u Beogradskoj filharmoniji u 20:30h. U okviru muzičkog bloka nastupaće pijanista Ratimir Martinović i mecosopran Jadranka Jovanović. Pretpremijerno će biti izvedeno delo kompozitora i pijaniste Aleksandra Simića, sa kojim će, u ovoj prilici, nastupiti i čelistkinja Jelena Mihailović. Publika će imati priliku da vidi modne kreacije Verice Rakočević (Beograd), Borisa Čalića (Podgorica), Olgice Gjorgieve (Skoplje) i Ivice Skoka (Zagreb).

Ovaj događaj je humanitarnog karaktera, sa ciljem prikupljanja sredstava i donatora za decu Prihvatilišta. Prvenstveni cilj je da se deci Prihvatilišta obezbedi sve za Uskršnje praznike, kao i njihovo normalno funkcionisanje.

Izložba Radio Beograda 202 – Kad sam bio student

Povodom Dana studenata, koji se obeležava 4. aprila,  u 13 časova će biti otvorena izložba „Kad sam bio student“. Postavka izložbe će biti izložena u izlozima Radio Beograda.

Organizatori poručuju da je ‚‚to jedinstvena prilika da se svi zajedno podsetimo kako su izgledali u studentskim danima poznati i nepoznati, kako su se studenti zabavljali u poslednjih pedeset godina, kao i niza drugih detalja iz studentskog života”. Izložba je dobila naziv po jednoj rubrici iz Indeksa 202, čiji su članovi i najzaslužniji za njenu realizaciju. Izložbu će otovoriti njen idejni tvorac Snežana Grujić, glavni i odgovorni urednik Beograda 202.

Na izložbi će biti prisutne i brojne poznate ličnosti koje su ustupili svoje fotografije iz studentskih dana povodom ovog izlaganja. Izložba u izlozima Radio Beograda će potrajati sve do Noći muzeja.

39. Salon arhitekture – U realnosti!

U realnosti!… je slogan pod kojim će se održati 39. Salon arhitekture u Muzeju primenjene umetnosti od 29. marta do 30. aprila 2017. Tradicionalno svakog proleća, više od četrdeset godina u galerijama Muzeja, Salon arhitekture kao prvorazredna i popularna arhitektonska manifestacija, okuplja brojne arhitekte iz zemlje, regije i inostranstva i skreće pažnju javnosti na značaj i uticaj arhitekture na kvalitet života savremenog društva.

Salon arhitekture je manifestacija koja osim takmičarskog dela, uvek priprema i bogat prateći program sa interesantnim temama bitnim za savremenu arhitekturu, a studenti i zainteresovana publika u okviru eksperimentalnih i edukativnih radionica, tribina i predavanja dobiće šansu za razmenu iskustava.

Beogradski festival igre

Beogradski festival igre održava se po 14. put i traje do 11. aprila pod sloganom „Velika igra“. Ako ga još niste posetili, evo u kojim manifestacijama možete uživati ove nedelje u Beogradu:

4. april, 20.00  Narodno pozorište
Balet Hrvatskog narodnog kazališta – Zagreb
Tamni pejzaži, Marjana Krajač
Bolero, Maša Kolar
Gostovanje Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Beogradu, posle dugog vremena,  svakako će biti dobra prilika da pogledamo novu produkciju trupe koja obeležava 140 godina svog postojanja. Dve hrvatske koreografkinje, Maša Kolar i Marjana Krajač, donose jedno senzacionalno viđenje Ravelovog „Bolera“ i poemu o nepoznatom, „tamnom pejzažu“.

5. april, 20.00  Beogradsko dramsko pozorište
Dance On ansambl – Berlin
7. dijaloga, Mateo Farđon
Duet bez naslova, Vilijam Forsajt
Koreografi Vilijam Forsajt i Mateo Ferđon prihvatili su zanimljiv izazov kreiranja za iskusne i slavne igrače, koji su od nedavno članovi nove berlinske trupe Dance On. Projekat, podržan od strane programa Kreativna Evropa, ima za cilj da izgradi neobičan most između umetnika koji su do nedavno nosili repertoar velikih baletskih trupa, i sasvim mladih generacija koje tek stupaju na scenu.

7. april, 20.00  Sava centar
Kid Pivot – Vankuver
Betroffenheit, Kristal Pajt
„Betroffenheit“ je nešto poput živog filma u izvođenju vankuverske trupe Kidd Pivot, koja je pre par godina ostavila bez daha beogradsku publiku. Ujedno, možda i jedna od najneverovatnijih pozorišnih postavki koje se trenutno igraju u svetu! Trauma, stanje šoka i zbunjenosti preplavi ljude u susret katastrofi. To je vanvremenski, granični prostor, kome se iznova vraćamo, u borbi da steknemo i održimo razmak, i gde reakcija na užas traje dugo nakon što se sve umirilo. Krizni štab održava hitnu situaciju živom i prisutnom, dok istovremeno mirni glas poziva da se suočimo sa prošlošću… Stalno ometanje, u vidu „šou programa“, zapravo nudi zadovoljstvo za kojim toliko žudimo. „Kristal Pajt je autor filmskih slika retke posebnosti“ (The Australian)

8. april, 21.00 i 9. april, 20.00  Pozorište na Terazijama
Kompanija Kafig – Kretej i Val de Marn
Piksel, Murad Merzuki
Ovacije koje su pre nekoliko godina ispratile hip hop igrača, boksera i koreografa Murada Merzukija iz Beograda, najbolja su najava za trupu Kafig. Ovoga puta oni donose komad „Piksel“, u kome igrači nastupaju u prostoru sačinjenom od iluzija na 3D dekoru.  Energična muzika otkriva telesnu poeziju usred sintetičkog pejzaša nastalog od digitalnih projekcija. Svaki umetnik je razigrano uronjen u nepoznati prostor, podeljene svesti, oslanjajući se na hip-hop virtuoznost, kombinujući poeziju i snove, kako bi se stvorila predstava na raskršću mnogih umetnosti i savremene tehnike. „Zapanjujuće zadovoljstvo! Neka vrsta kidnapovanja emocija, sa jedinim mogućim ishodom: prepuštanjem!“ (Le Monde)

10. april, 17.00 i 20.00  Atelje 212
Kompanija Akrama Kana – London
Chotto Desh, Akram Kan
Rad britanskog umetnika Akrama Kana, dobro je poznat publici Beogradskog festivala igre. „Chotto Desh“, što u prevodu znači „mala domovina“, je komad koji se oslanja na Kanov jedinstveni kvalitet pripovedanja o raskršću svetova, kreiran kao ubedljiva priča o snovima i uspomenama mladog čoveka na putu od Bangladeša do Britanije. Koristeći posebnu mešavinu igre, teksta, slika i zvuka, ovaj komad slavi otpornost ljudskog duha u modernom svetu, obećavajući magično, očaravajuće i dirljivo pozorišno iskustvo za celu familiju.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *