ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (29.5-4.6)

Jun stiže ove nedelje u Beograd. Sa visokim temperaturama dolaze nam pune bašte lokala, gužve u prevozu i na ulicama, otvaranje beogradskih kupališta… Do pravog leta iskoristite dane u Beogradu za šetnju i uživanje, a evo naših predloga kako još možete upotpuniti svoje vreme.

NEDELJA ENERGIJE

Manifestacija Nedelja energije (Energy Week), koja se održava od ponedeljka 29. maja do petka 2. juna, uključiće Beograd na listu gradova sa programima u okviru Evropske nedelje održive energije (EU Sustainable Energy Week). Cilj planiranih skupova i aktivnosti, za stručnu javnost i građane, je podizanje svesti o energetskoj održivosti i efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine.

Svečano otvaranje „Nedelje energije” najavljeno je za 29. maj na platou ispred Skupštine grada, kada će biti održana „High level policy konferencija: Održiva energija za sve”, i radionice za učenike srednjih i osnovnih škola u Prirodnjačkom muzeju pod nazivom „Energetska efikasnost i primena obnovljivih izvora energije u praksi”.

Na platou ispred Starog dvora biće organizovan Sajam pozitivne energije, koji će građanima pružiti uvid u teme i planirane aktivnosti. Drugog dana, na Mašinskom fakultetu, biće održan skup „Nove tehnologije u energetici”, nakon čega će svi zainteresovani posetioci moći da obiđu izložbu automobila tima Mašinskog fakulteta. Toga dana i „Beogradske elektrane” otvoriće svoja vrata za đake, studente i medije. U sredu, 31. maja najavljeno je nekoliko konferencija u „Sava centru”. U četvrtak 1. juna planiran je „Bike sharing program” na Adi Ciganliji, a poslednji dan, petak, rezervisan je za predstavljanje inovacija i novih tehnologija, istraživanja mladih pronalazača u “Ulici pozitivne energije” u centru grada.

Tokom Nedelje energije, građani će moći da se provozaju „Zelenom bus turom” eko-autobusom, posete Muzej Nikole Tesle i Muzej nauke i tehnike, obiđu tematsku izložbu u Francuskom institutu, ili izložbu „Ruben Salgado – solarni portreti” u Institutu „Servantes”. Nedelju energije organizuju Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) i Sekretarijat za energetiku Grada Beograda, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije.

Žene na filmu

Vikend francuskog filma “Žene na filmu” biće održan od 2. do 4. juna u Velikoj sali Doma omladine Beograda. “Da li postoji ženska sudbina? Ženske priče? I, ako postoje, šta mogu svima nama da kažu? Pet intimnih filmova o ženskoj perspektivi. Pet snažnih junakinja u borbi sa ličnim, porodičnim i društvenim demonima. Pet filmova sa francuskim šarmom i ženskim ulogama koje se ne zaboravljaju”, navodi se u saopštenju.

 Festival organizuju Francuski institut i Dom omladine Beograda, a cena ulaznice je 250 dinara.

PROGRAM

Petak, 2. jun

Nepoznata devojka (21)

Režija: Braća Darden

Igraju: Adel Henel, Olivije Bono, Žeremi Renije

 

Subota, 3. jun

Žeronimo (19)

Režija: Toni Gatlif

Igraju: Selin Salet, David Miržija

 

Bruklin (21)

Režija: Paskal Teso

Igraju: Kt Gorik, Rafal Ušiva

 

Nedelja, 4. jun

Lepe godine (19)

Režija: Marion Vernu

Igraju: Fani Ardan, Loran Lafit

 

Fidelio, Alisino putovanje (21)

Režija: Lusi Borlto

Igraju: Arian Labed, Melvil Pupo

Festival S.U.T.R.A.

Od 31. maja do 13. juna Muzej nauke i tehnike organizuje Festival S.U.T.R.A. (Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autentičnog), autora Ivana Stanića, kustosa Muzeja.

Tema ovogodišnjeg Festivala je „Mašina“ sa ciljem da doprinese razumevanju savremene uloge i značaja mašine, kako u naučnom, tako i u umetničkom kontekstu.

U izložbenom delu programa Festivala S.U.T.R.A. predstavljeni su radovi koji istražuju uticaj mašina na identitet i ponašanje savremenog čoveka. Ispitujući nove načine komunikacije, 14 umetnika/ca kritički preispituju odnos tehnologije i društva.

Čovek se danas određuje u odnosu na digitalno okruženje u kojem internet postaje stanje uma, na ličnom i kolektivnom nivou. Za nove generacije virtuelni i realni svet su nerazdvojni delovi jedne te iste, objedinjene stvarnosti.

Više informacije možete videti ovde.

Prolećna izložba cveća 2017 u Manježu

U parku Manjež, od 26. maja do 4. juna, biće organizovana poslednja ovogodišnja Prolećna izložba cveća.

Udruženje uzgajivača i ljubitelja cveća Srbije već godinama okuplja najveće proizvođače i uvoznike sadnica lišćara, četinara i ukrasnog šiblja, kao i semenske robe, zaštitnih sredstava i prateće opreme za održavanje vrtova. Izložbeni prostor parka Manjež će istovremeno biti i prodajni tako da će za vreme izložbe biti prilike da se kupi najlepše i najkvalitetnije cveće, višegodisnje biljke, lukovice, kaktusi, grnčarija… Učestvovaće oko 25 izlagača iz cele Srbije, a obezbeđeni su i popusti od 10% do 30% na saksijske vrste kao i dendromaterijal.

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *