ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (27.3-2.4)

Još nekoliko dana do aprila u Beogradu. Temperaturna variranja su sve manja, a Beograd se uveliko budi iz zimskog sna. Evo predloga kako kvalitetno provesti vreme za sve one koji se ove nedelje nađu u Beogradu…

“Zаostаvštinа Olje Ivаnjicki” u Istorijskom muzeju

U Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu svečаno je otvorenа izložbа “Zаostаvštinа Olje Ivаnjicki” koja je do sаdа nаjobimniji presek njenog rаznovrsnog slikаrstvа, vаjаrstvа, modnog dizаjnа, аrhitekture i poezije. Publika će do novembra prvi put od 2009. godine kada je umrla Olja Ivanjicki, videti deo njenog umetničkog rаdа i zаostаvštine nаstаle tokom nekoliko decenijа, a privremeno date na čuvanje Istorijskom muzeju Srbije. 

Izložba obuhvata 200 umetničkih slikа, skulpturа i crtežа iz svih periodа stvаrаlаštvа Olje Ivanjicki, lične predmete među kojima elemente ateljea, nameštaj, fotogrаfije, fonoteku, odeću. Među izloženim delimа su “Kosmički ciklus”, “Reciklirаnа istorijа umetnosti”, kojа obuhvаtа portrete slаvnih umetnikа, i triptih “20. vek” – serijа portretа među kojima nаučnika Kаrla Segаna, književnka Ive Andrića, Miroslаva Krleže i Mаrgerit Jursenаr, muzičаra Mika Džegera, аstronаut Nilа Armstrongа, predsednika Rusije Vlаdimirа Putinа i SAD Donаldа Trаmpа, koga je nаslikаla 1995. Izložen je i izbor iz kolekcijа kreacija Olje Ivаnjicki zа Modnu kuću Monа. Pojedini segmenti njenog umetničkog rаdа predstаvljeni su kroz interаktivnu аplikаciju.

Izložba je delo Tijane Jovanović Češke i direktorke Fonda “Olga Olja Ivanjicki” Suzane Spasić. Fondacija Olje Ivanjicki je za osam godina organizovala 35 izložbi u zemlji i inostranstvu, koje je videlo 500.000 ljudi.

Izložba “Pupin – Umetnost darivanja”

Narodni muzej iz Beograda organizuje izložbu “Pupin – Umetnost darivanja” koja je otvorena 22. marta  u Galeriji RTS i traje do 7, maja.

 Nakon što je u Prvom svetskom ratu Narodni muzej pretrpeo nenadoknadive gubitke, obavezu da doprinese oporavku najstarije muzejske institucije u Srbiji, prepoznao je kao svoju i Mihajlo Pupin osnivajući 1923. godine Fond Mihajla Pupina pri Narodnom muzeju. Fond, kasnije nazvan Legat Mihajla Pupina, osnovan je u cilju istraživanja i publikovanja monografija o srpskim starinama, kao i sa namerom da pomogne otkupom dela srpskih umetnika za zbirke Narodnog muzeja. Posle smrti Mihajla Pupina upravljanje Zadužbinom je preuzela Srpska kraljevska akademija, pa su do Drugog svetskog rata svrha i cilj Zadužbine ostali nepromenjeni.

Umetnička dela koja su za Narodni muzej otkupljivana Pupinovim sredstvima, postala deo fonda Narodnog muzeja. To su slike: Uroš Predić, Siroče (1888), Uroš Predić, Hercegovački begunci (1889), Paja Jovanović, Portret Mihajla Pupina (1903), Paja Jovanović, Portret Varvare Pupin (1903), Konstantin Danil, Portret gospođe Vajling (1835-1840), Konstantin Danil, Portret g-đe Teteši (1835-1840), Vlaho Bukovac, Ruđer Bošković (1919), Nikola Aleksić, Portret žene sa belom kapom (1851), Novak Radonić, Portret Dimitrija Saračevića (1857), Novak Radonić, Portret Perside Saračević (1857), Pavle Simić, Portret prote Jovana (Inokentija) Pavlovića  (1853) i Georgije Bakalović, Portret Jevrema Obrenovića (1835).

Sredstvima Pupinove zadužbine ili fondacije nabavljen je Autoportret Stevana Aleksića iz 1919. godine, kao i portreti trgovačke porodice Jovičević iz Donjeg Milanovca – Jovana, supruge Ljubice i ćerke Mileve, kao i beogradskog trgovca  Miše Živanovića, koje je sredinom XIX veka naslikao poznati portretista Uroš Knežević.

Međunarodni salon automobila i Motopassion

Od 24. marta do 2. aprila na Beogradskom sajmu se održava jedna od najposećenijih izlagačkih manifestacija u Beogradu – 53. Međunarodni salon automobila. Prati ga već tradicionalno, u svom 11. izdanju, Međunarodni sajam motocikala Motopassion.

Posetiocima će se predstaviti više od 410 izlagača iz tridesetak zemalja, 34 automobilska brenda i 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila, 36 brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila, šest brendova bicikala… Za ovu priliku na raspolaganju im je čak 10 sajamskih hala Beogradskog sajma, ukupno više od 41.000 m2 izložbenog prostora.

Pod motom “Lepše je na dva točka”, motocikli, kvadovi, ATV-ovi i bicikli ove godine su u čak tri hale, specijalno preuređene za izlagače i ljubitelje dvotočkaša. I ovde će biti prisutni proizvođači i prodavci rezernih delova, opreme i pribora, proizvoda prateće industrije, štandovi strukovnih organizacija, udruženja, klubova…

Manifestacije se za posetioce otvaraju svakog dana u 10 časova. Radno vreme je do 20 časova, osim poslednjeg dana, 2. aprila, kada se sajam zatvara u 19 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 300 dinara. Za grupne posete ulaznice koštaju 200 dinara, grupne ulaznice za đake i studente koštaju 150 dinara, a porodična ulaznica za “Family day” (četvrtak, 30. mart) 500 dinara.

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *