ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (27.2-5.3)

Februar uvek nekako prođe dok trepnemo. Ovi poslednji dani februara najavili su lepim vremenom buđenje iz zimskog sna, pa tako i učinili naš grad življim. Mnogo je sadržaja koji nas očekuju, a svakako najznačajnije dešavanje je Dvoransko evropsko prvenstvo u atletici koje se u Kombank areni održava predstojećeg vikenda. Ako tim povodom dolazite u Beograd, imamo još nekoliko predloga šta ne treba propustiti ove nedelje u Beogradu.

Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici

Evropsko dvoransko prvenstvo u atletici 2017 biće održano u Kombank areni od 3. do 5. marta 2017. godine. Našoj zemlji će ovo biti prva organizacija dvoranskog takmičenja.

Beograd nazivaju gradom kulture, inspiracije, sporta i festivala. Menja se i razvija brzo, čuvajući svoju bogatu i raznoliku istoriju, uz jedinstvenu mešavinu kulture, arhitekture i urbanog duha.Imamo jako talentovane sportiste u svim sportovima, neki od njih su: Novak Đoković (tenis), Ivana Španović (atletika), Asmir Kolašinac (atletika), Emir Bekrić (atletika) Nemanja Vidić (fudbal), Ana Ivanović i Jelena Janković (tenis), Milorad Čavić (plivanje), i mnogi drugi…

Takmičenje će se održati u Kombank areni koja je već poznata po mnogo brojnim sportskim i pevačkim manifestacijama koja su tamo održana. Kombank arena je najsavremenije višenamensko mesto za sport, kulturu, zabavu, izložbe, sajmove i druge manifestacije. Arena je objekat sa najmodernijom tehnologijom, univerzalne upotrebe, sofisticiranog marketinga, izuzetne udobnosti, sa sveobuhvatnom ponudom usluga za gledaoce i posetioce.

U Kombank areni će tokom takmičenja biti 10.000 mesta za sedenje.

 

Dan Narodne biblioteke

Povodom 185. rođendana Narodne biblioteke Srbije 28.2. će biti organizovani programi posvećeni srpskim književnicima i bibliotekarima koji su ujedno i poziv javnosti da se afirmišu vrednosti nacionalne kulture i prepozna značaj i uloga biblioteka u savremenom društvu.

Program će početi u 11 sati, centralnom manifestacijom, na kojoj će se obratiti upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Tom prilikom biće uručena nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva “Janko Šafarik” Miloradu Vučkoviću, bibliografu savetniku i načelniku Centra za uzajamnu katalogizaciju Republike Srbije. Od ove godine, na rođendan Narodne biblioteke Srbije, svoju reč biblioteci darovaće po jedan istaknuti poslenik naše kulture. Ove godine to će biti Ivana Dimić. Program se potom nastavlja dvema novim izložbama: “Maska Miloša Crnjanskog: devedeset devet godina od objavljivanja prve knjige Miloša Crnjanskog” i “Vek Disa i Bojića”, zatim predstavljanjem stručnih publikacija iz oblasti bibliotekarstva i razgovorom na temu “Najčitanija knjiga u 2016. godini”. Cilj izložbe “Maska Miloša Crnjanskog: devedeset devet godina od objavljivanja prve knjige Miloša Crnjanskog” autora dr Nade Mirkov Bogdanović i Nikole Vukanovića jeste da se pojava “Maske” sagleda kao dramsko delo, koje je tokom čitavog veka stvaralo sopstvenu tradiciju, i kao delo koje predstavlja kulturnu i književnoistorijsku činjenicu prvoga reda.

Kao eksponati ili skenirane i digitalne kopije, odnosno audio-vizuelni i foto materijal, biće izložena građa iz Legata Miloša Crnjanskog u Narodnoj biblioteci Srbije, Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, RTS-a, kao i građa iz Rukopisne ostavštine Julija Benešića koja se čuva u Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU.

Izložba “Vek Disa i Bojića” autora Nemanje Kalezića i Milana Milosavljevića realizuje se povodom sto godina od smrti književnika Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića sa ciljem da se predstavi stvaralaštvo objavljeno za njihova života.

Posetioci će imati priliku da vide originalna štampana izdanja i rukopise pojedinih pesama dvojice književnika uz dodatak pojedinih novinskih priloga i eseja koje su takođe pisali.

Pored odabrane građe, na izložbi će biti dostupne digitalne kopije celokupnog poetskog opusa pisaca, objavljivanog u književnim časopisima toga vremena. Pored građe koja se čuva u fondovima Narodne biblioteke Srbije, korišćena je i građa iz Rukopisnog odeljenja Matice srpske, Biblioteke “Vladislav Petković Dis” iz Čačka i Biblioteke “Milutin Bojić” iz Beograda.

U Centralnom holu biblioteke biće postavljena izložba “Knjiga izvan knjige – literarne refleksije u vizuelnom” Gordane Kaljalović Odanović.

 

Izložba fotografija: Ratne “lekcije 91.” iz foto-objektiva

Od 28. februara u Muzeju istorije Jugoslavije biće postavljene fotografije koje predstavljaju sećanje na ratne godine na tlu nekadašnje zajedničke zemlje. RATNE godine na tlu nekadašnje zajedničke zemlje viđene kroz objektive foto-reportera s različitih strana koje su se u to vreme gledale preko nišana, ali i njihovih stranih kolega, čine postavku “Lekcije iz 91”, koja će od 28. februara od 18 časova biti otvorena u Muzeju istorije Jugoslavije. Kustos izložbe je dr Sandra Vitaljić, a organizator Foto-savez Srbije u saradnji sa MIJ.

Bez pretenzija da bude univerzalni istorijski prikaz ili da ponudi odgovore, izložba predstavlja pogled ratnih fotografa na stvarnost koju su beležili obilazeći ratišta od Slovenije, preko Hrvatske, Bosne i Hercegovine pa do Srbije, Kosova i Makedonije. Sve fotografije i danas nose snažne emocionalne naboje, a i sami fotografi, kada im se vraćaju, ponovo proživljavaju sopstvene ratne košmare.

 

Gosti iz Kine u operi “Karmen” Narodnog pozorišta

Ove nedelje u Beogradu - Narodno pozoriste

Opera Žorža Bizea “Karmen” sa Jadrankom Jovanović u naslovnoj ulozi, biće izvedena 1. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, uz učešće gostiju iz Kine soprana Bing Bing Vang i tenora Vorena Moka.

Bing Bing Vang i Voren Mok predstaviće se publici ulogama Mikaele i Don Hozea, a izvođenjem će dirigovati Dejan Savić. Mlada Kineskinja, Bing Bing Vang, aktivno nastupa u Evropi. Uvrštena je u 10 najboljih soprana u Kini od strane najvažnije nacionalne televizije u Kini, koja emituje koncerte koji se održavaju širom sveta. Vang je prva Kineskinja koja je završila master na Konzervatorijumu „Djuzepe Verdi“ u Milanu. Voren Mok iz Hongkonga iza sebe ima zavidnu međunarodnu karijeru dugu više od 30 godina. Stekao je master na Muzičkoj školi na Menhetnu i danas je jedan od tri najistaknutija kineska tenora.

U operi “Karmen” pevaće i Aleksandar Stamatović (Eskamiljo), Nevena Matić (Fraskita), Ljubica Vraneš (Mercedes), Darko Đorđević (Remandado), Pavle Žarkov (Dankairo), Vuk Zekić (Morales) i Miroslav Markovski (Zuniga). Učestvuju Orkestar, Hor i baletski ansambl Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i Dečiji hor “Horislavci”. Reditelj Nebojša Bradić je izmestio radnju u četrdesete godine 20 veka, vreme građanskog rata u Španiji.

 

Izložba “Neviđeni Lubarda” u Domu Jevrema Grujića

U Domu Jevrema Grujića u četvrtak, 2. marta, od 18 časova biće otvorena izložba jednog od najvećih jugoslovenskih slikara 20. veka Petra Lubarde, čime se muzej pridružuje obeležavanju 110. godišnjice od rođenja slavnog umetnika. Izložba „Neviđeni Lubarda” biće otvorena do 2. maja.  

Biće izložena 24 remek-dela, od kojih će neka prvi put biti prikazana našoj javnosti. Dela koja će biti izložena nastala su između 1936. i 1972. godine, u dva perioda umetnikovog stvaralaštva: između dva svetska rata, počev od 1936. godine, kao i posleratni period sve do 1972. godine, što čini skoro 40 godina rada velikog slikara. Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Kuće legata, a uz učešće Galerije Matice srpske, Medija centra „Odbrana” Vojske Srbije, Narodnog muzeja Pančeva, kao i iz šest privatnih kolekcija. 

Pored slika, u Domu Jevrema Grujića biće izložen i deo umetnikove lične arhive, kao i crteži i grafike umetnika. Autentičan ton i novu dimenziju umetničkog viđenja Lubardinih dela daće specijalno odabrana selekcija numera elektronske muzike našeg poznatog di-džeja i producenta Pukija.  
Izložba je organizovana u saradnji sa Kućom legata i Legatom Petra Lubarde, a uz podršku kompanija „Dunav osiguranje” i „Telekom Srbija”. Izložbom „Neviđeni Lubarda” Dom Jevrema Grujića, muzej istorije, umetnosti i diplomatije, nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva”, koji je započet prošle godine izložbom dela Uroša Predića, koju je videlo preko 20.000 posetilaca. 

Radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova, sa vođenom turom u 17 i 18 sati i subotom i nedeljom od 11 do 16 časova, sa vođenjem od 12 i 13 časova. 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *