ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (26.9-2.10)

Tradicionalna jesenja depresija u Beogradu ne postoji jer su prvi dani jeseni tradicionalno obeleženi festivalima koji se čekaju čitave godine. Pored početka nove koncertne sezone Beogradske filharmonije pod nazivom “Samo muzika – jer doživljaj nema cenu”, ovih dana uživajte u BITEF-u, Oktobarskom salonu, Danima evrpske baštine i FoodArtu.

Otvoren je jubilarni 50. BITEF

Od 24. septembra do 2. oktobra u Beogradu se održava Bitef festival pod sloganom “Na leđima mahnitog bika”, koji će okupiti učesnike sa gotovo svih kontinenata. Na Bitefu će se ove godine sresti učesnici iz Argentine, Brazila, Kanade, Karipskih ostrva, SAD, Azerbejdžana, Kine, Gruzije, Indije, Japana, Kazahstana, Koreje, Turske, Tajlanda, Omana, Singapura, Libana, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Nemačke, Grčke, Finske, Francuske, Luksemburga, Moldavije, Austrije, Poljske, Portugala, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Velika Britanije, Maroka, Kameruna, Egipta, Obale slonovače, Ruande, Južnoafričke republike i Nigerije…

Program fesrivala možete videti ovde.

bitef 2016

Otvoren je 56. Oktobarski salon

Otvoren je 56. Oktobarski salon, čija je tema “Ljubavni zanos: prolazna tema u savremenoj umetnosti”. Posetioci će do 6. novembra, moći da pogledaju radove 67 savremenih umetnika iz 26 zemalja po izboru umetničkog direktora – britanskog kustosa Dejvida Eliota.

Oktobarski salon je međunarodna izložba savremene umetnosti, koja se realizuje svake godine u periodu između septembra i decembra, traje šest nedelja, nema stalni izložbeni prostor, već se svake godine bira novi u zavisnosti od raspoloživosti i koncepta umetničkog direktora/kustosa. Tokom svoje istorije Salon je menjao koncepciju i oblike organizovanja, a 2004. dobio je međunarodni karakter i postao jedna od značajnih referentnih tačaka za srpsku, ali i regionalnu umetničku scenu.

Program Oktobarskog salona možete videti ovde.

FoodArt festival u Delta Sitiju

Tradicionalni festival FoodArt će okupiti vodeće domaće i proizvođače vina, rakije, meda, mlečnih i suhomesnatih proizvoda, a posetioci će uživati u degustaciji i savetovanju sa proizvođačima. Na dosadašnjim festivalima priliku da predstavi svoje proizvode imalo je preko 50 izlagača, a kao najatraktivniji izdvajali su se Sugar-art i Carving majtori koji su svojim umetničkim rezbarijama u voću i povrću, zaiteresovali širu publiku za jednu, do tada malo poznatu kod nas, umetnost u vezi sa hranom.  FoodArt festival se vizuelno ističe jer je ceo izlagački prostor uređen u etno stilu sa autentičnim buradima i stolicama od punog drveta.

Festival će trajati celoga dana, u subotu 1. oktobra, od 10 do 22 časa, na centralnom atrijumu šoping mola.

Dani evropske baštine

Od 23. septembra do 2. oktobra u Beogradu i Srbiji biće održana kulturno-turistička manifestacija Dani evropske baštine 2016. Septembar u Beogradu je posvećen promociji bogatstva i raznolikosti nasleđa, ali i prilika da se vide pozitivni primeri – kako ga održivo koristiti i na raznovrsne načine promovisati i popularisati, posebno među mladima, na kojima ostaje da ga čuvaju za sledeće generacije. „Dani evropske baštine” tradicionalno otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legate i druge prostore koji tokom godine nisu dostupni za publiku i gde se priređuju posebni programi promocije dragocenog nasleđa: zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije, zdanje predsednika Republike Srbije – Novog dvora, Dvorskog kompleksa, Vlade Srbije, Palate Srbija, Ambasade Francuske, Narodne banke Srbije, zdanja Grada Beograda – Starog dvora; istorijske kuće – Dom Jevrema Grujića, Kuća porodice Veljković, Kuća kralja Petra Prvog, Legat Milorada Pavića, Legat Petra Lubarde i dr. Pored onih koji već tradicionalno otvaraju vrata, ove godine će biti otvorena Beogradska zadruga, a svoja vrata prvi put u okviru ove manifestacije otvoriće i SANU.

Program možete videti ovde.

dani-evropske-bastine

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *