ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (24.4-2.5)

Polako ispraćamo i april u Beogradu. U ovoj nedelji idemo u susret Prvomajskim praznicima, sa novim idejama i predlozima kako provesti dane u Beogradu. Tu je premijera “Ročarda Trećeg”, jedinstveni Mihail Barišnjikov, Grčki dani, ili, jednostavno, razgledanje suncem okupanog Beograda iz otvorenog turističkog autobusa…

Premijera “Ričarda Trećeg” u Narodnom pozorištu

Komad “Ričard Treći” Vilijema Šekspira, u režiji i adaptaciji Snežane Trišić, biće premijerno izveden 24. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu. Direktor Drame nacionalnog teatra Željko Hubač rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare da se “Ričard Treći” retko igra u srpskim pozorištima, iako je najigraniji u svetu, kao i da je reč o najpolitičnijem Šekspirovom delu i rediteljski, glumački i produkciono najzahtevnijem pozorišnom poduhvatu.

U predstavi igraju Igor Djordjević, Nela Mihailović, Svetlana Bojković, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Branko Jerinić, Pavle Jerinić, Aleksandar Đurica, Nebojša Dugalić, Vanja Ejdus, Miloš Đordjević, Aleksandar Srećković, Gojko Baletić, Ivan Marković i Miodrag Dragičević.

Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, pored Trišić, adaptaciju potpisuju Slavko Milanović i Slobodan Obradović, scenograf je Valentin Svetozarev, dramaturg Milanović, kompozitor Irena Popović Dragović, za scenski govor je zadužena Ljiljana Mrkić Popović, a za scenski pokret Tamara Antonijević Spasić.

Mihail Barišnjikov u Pozorištu na Terazijama

Iako je njegov nastup planiran za mart u okviru Beogradskog festivala igre, ipak slavni baletski igrač i glumac Mihail Barišnjikov nastupiće pred beogradskom publikom 23, 24. i 25. aprila u Pozorištu na Terazijama. Posle povrede nastale tokom izvođenja predstave „Nižinski“ u Parizu početkom januara, Barišnjikov je bio primoran da odloži nastup planiran za Beogradski festival igre koji je održan u martu. Barišnjikov je i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. U Beogradu će pokušati da napravi što više fotografija starih kuća na Dorćolu.

„Brodski/Barišnjikov“, komad u režiji Alvisa Harmanisa, predstava je za jednog čoveka, zasnovana na poemama laureata Nobelove nagrade Josifa Brodskog, u izvođenju Mihaila Barišnjikova. Ovaj komad režirao je čuveni letonski reditelj Alvis Hermanis. Barišnjikov će na ruskom, maternjem jeziku majke Brodskog, recitovati izbor dirljivih i elokventnih radova svog dugogodišnjeg prijatelja.

Mihail Barišnjikov je rođen 1948. godine u Rigi i smatra se jednim od najslavnijih igrača našeg vremena. Posle početka spektakularne karijere u lenjingradskom Kirov baletu, došao je na Zapad 1974. godine, nastanio se u Njujorku, kao prvak Američkog baletskog teatra (ABT). Pet godina kasnije, 1979. godine, pridružio se Njujork siti baletu, gde je radio sa Džordžom Balanšinom i Džeromom Robinsom. Već sledeće godine je imenovan za umetničkog direktora Američkog baletskog teatra, gde je tokom naredne decenije predstavio novu generaciju igrača i koreografa.

Od 1990. do 2002. godine, Barišnjikov je bio direktor i igrač kompanije White Oak Dance Project, koju je osnovao zajedno sa koreografom Markom Morisom. Godine 2005. pokreće svoj umetnički centar (BAC) u Njujorku, kreativni prostor za predstavljanje i negovanje multidisciplinarnih umetnika iz celog sveta.

Barišnjikov je glumac, nominovan za Oskara, ali i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. Njegove fotografije bile su deo publikacija za Aperture i Vanity Fair, između ostalog.

„Grčki dani u Beogradu“ još uvek traju

U Beogradskoj filharmoniji (Studentski trg 11) 24. aprila gostuje popularna grčka pevačica rebetika Fotina Velesjotu. Reč je o tradicionalnoj grčkoj gradskoj muzici koju mnogi porede sa američkim bluzom i portugalskim fadom. Ansambl i hor vizantijskih pojaca „Mojsije Petrović“ i Bogoslovskog fakulteta BU pevaju 28. aprila u Kripti Svetosavskog hrama.

U okviru „Grčkih dana“ održaće se dva predavanja – o Domeniku Teotokopulosu El Greku kao univerzalnom umetniku 24. aprila u SANU govoriće direktor Grčke nacionalne galerije Marina Labraki Plaka, dok će dan kasnije u Domu Vojske Srbije tema istoričarke Aleksandre Pećinar biti „Srpsko-grčki diplomatski odnosi“. NJenu knjigu „Srpsko-grčki diplomatski i saveznički odnosi 1912-1918“ nedavno je objavio Medija centar Odbrana.

Modna revija Joane Kurbele, najavljena za 25. april u bašti Grčke rezidencije, biće „zatvorenog“ tipa – ulaziće se samo uz pozivnicu. Balet „Grk Zorba“ na sceni Centra Sava gostuje 27. aprila. Tokom „Grčkih dana u Beogradu“ u hotelima Ekscelzior, Hajat, IN i Metropol spremaće se grčka hrana. Organizator manifestacije je Ambasada Grčke u Srbiji, uz gostoprimstvo Grada Beograda.

Razgledajte Beograd iz otvorenog autobusa

U petak, 21. aprila, počela je sezona razgledanja Beograda iz otvorenog autobusa Saobraćajnog preduzeća „Lasta“. Nalik svim svetskim metropolama, razgledanje otvorenim autobusom se realizuje svakodnevno, u terminu od 16 časova, sa Trga Nikole Pašića. Preko audio vodiča, posetioci mogu na osam svetskih jezika čuti priču o Beogradu i lokacijama koje se tokom vožnje obilaze. Tokom leta će biti uvedeni i dodatni termini.

Cena karata je 600 dinara za odrasle i 400 dinara za decu. Karte se mogu se kupiti u info centru TOB u Knez Mihailovoj broj 5, i u autobusu pre polaska.

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *