ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (24.10-30.10)

Nedelja pred nama biće turbulentna u pogledu vremenskih (ne)prilika. Dva dana sunca pa prava zima… No, ne dajte da vas vreme omete u beogradskim aktivnostima, posebno kada je ponuda ovako bogata: red muzike, red knjige, red baleta, red pozorišta…

Beogradski džez festival „PLANETA DŽEZ“

Dom omladine Beograda od 26. do 30. oktobra predstavlja 32. Beogradski džez festival, pod sloganom „PLANETA DŽEZ“/“PLANET JAZZ“. U dobro poznatom formatu glavnog i ponoćnog programa, koji će se održavati u prostoru Doma omladine Beograda, ove godine čak dva koncerta četiri velike džez zvezde biće održana u Sava Centru. U programskom smislu trasiran je pravac džez inovacija, postavljen prošle godine: otkriva se novonastala Planetu DŽez, na kojoj se on nadahnuto svira u svakom njenom kutku, ali se ne zaboravljaju ni velikani ovog muzičkog pravca, na čijem stvaralaštvu mlade nade nalaze inspiraciju za džez 21. veka.

Najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, u svom 32. izdanju predstavlja tendenciju globalizacije u džez muzici, sa nekim od najboljih novih autora sa svih strana sveta, koji kreiraju njegov zvuk u ovom milenijumu, kao i nekoliko odabranih legendi koje su udarile temelje savremenom shvatanju džeza. BDŽF u svom 32. izdanju trajaće redovnih pet dana. Ove godine u glavnom programu u Domu omladine Beograda stavljen je poseban naglasak na muzičare koji dolaze iz latinskih zemalja, iz Italije, Španije, Portugala, Brazila, Kube, te Francuske. U ponoćnom programu, predstaviće se najbolji savremeni sastavi iz Norveške, Danske, Švedske i prvi put sa Islanda.

Sve je spremno za put oko Planete DŽez na 5 dana, kroz 21 nastup umetnika iz 17 zemalja sveta!

Više informacija pogledajte ovde.

horse-orchestra

Otvoren je Kids Fest

Dečji filmski festival, 12. Kids Fest, trajaće od 23. do 30. oktobra pod sloganom „Filmujmo u ritmu sreće“. Najmlađi ljubitelji sedme umetnosti širom Srbije biće u prilici da gledaju zanimljive filmske premijere animiranih, igranih i dokumentarnih filmova iz Švajcarske, Amerike, Francuske, Belgije, Češke, Holandije… Veći deo ovih ostvarenja prikazan je na poznatim svetskim festivalima kinematografije za decu, a na Kids Fest-u naći će se sinhronizovani na srpski jezik. U bioskopima najmlađe posetioce očekuju i zanimljive radionice, igrice i pokloni, a ono što ovu godinu čini posebnom, jeste i uvođenje specijalnog Teen programa.

U Beogradu se Dečiji filmski festival održava u bioskopima Cineplexx Ušće SC, Cineplexx Delta City, Roda Cineplex, u Dvorani Doma sindikata, bioskopu Fontana, Dvorani KCB.

Program Kids Festa možete videti ovde.

kf_fb-cover

Nušićevi dani u Pozorištu Slavija

Od 20. do 30. oktobra u Pozorištu Slavija (Svetog Save 16-18) održava se festival Nušićevi dani. I ovog oktobra, kao i prethodne četiri godine, pozorište Slavija biće u znaku izvođenja dela Branislava Nušića, tako da ćete tokom ovog meseca kada se održava i Sajam knjiga moći na sceni pozorišta Slavija da vidite osam Nušićevih dela od čega polovinu kao praizvedbe, što je jedinstveno u našoj pozorišnoj praksi.

Na festivalu možete pogledati predstave „Opasna igra“, „Vlast“, „Ujež“, „Lopuže“, „Kako vreme brzo prolazi“ i „Prva parnica“…

Premijere dva jednočina baleta

Balet Narodnog pozorišta za utorak 25. oktobar najavljuje premijeru dva jednočina baleta, za koje koreografiju, režiju, koncept i libreto potpisuje jedan od vodećih koreografa današnjice Radu Poklitaru. Baleti „Žene u D-molu“ (muzika Johan Sebastijan Bah) i „Duga božićna večera“ (muzika Antonio Vivaldi) biće izvedeni od 19:30 časova na Velikoj sceni. U predstavama učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta. Scenograf je Andrii Zlobin, a kostimograf Dmitro Kuriata. Repetitori su Marija Vještica i Paša Musić.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *