ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (23.1-30.1)

Na kraju januara se čini da nam je već dosadila zima… Ipak, život Beograda se posle praznika i slava konačno vratio u svoj uobičajen kolosek. Ove nedelje svoje vreme u Beogradu možete iskoristiti za evropske filmove ili jedan domaći – drugi deo Zone Zamfirove, a možete se sresti i sa Pikasovim grafikama. Zato se dobro utoplite, i pravac u grad. 

Pikasove grafike u Beogradu

 U Kući legata (Knez Mihailova 46), u saradnji sa Galerijom Kos iz Slovenije, otvorena je izložba „Pikaso – izbor dela iz Vollard Suite”. Reč je o grafikama koje je Pablo Pikaso uradio između 1930. i 1937. godine, nastale na podsticaj Ambroaza Volara (Ambroise Vollard), velikog kolekcionara i Pikasovog bliskog prijatelja. Pikaso je napravio oko 400 grafičkih ploča, Volar je izabrao 97, njima priključio tri svoja portreta i tako načinio mapu od sto listova. „Vollard Suite” obuhvata 27 listova različitih motiva i 73 lista podeljena u pet tematskih celina: „Ljubavna bitka”, „Skulptorov atelje”, „Rembrant”, „Minotaur” i „Slepi Minotaur” (ovo mitološko stvorenje Pikaso je smatrao idealnom vezom čoveka i životinje i često ga je koristio kao svoj alter ego). Nekolicina radova otkriva teme koje su u Pikasovom grafičkom stvaralaštvu čest lajtmotiv: borbe bikova, cirkuske teme, žene koje se oblače, scene silovanja. Prva serija predstavljena je javnosti i puštena u prodaju sa Pikasovim potpisom 1950. godine. Osim 80 listova iz Volarove mape, u Kući legata je izloženo i šest plakata, tri litografije, tri tanjira i skicenblok. Ideja Leona Pogelšeka, direktora Galerije Kos, jeste da prikupi svih 100 komada i, ukoliko bude nabavio još neki u toku trajanja izložbe (do 5. aprila), možda će i on biti pridodat postavci.

Izložba je otvorena do 5. aprila, svim danima sem ponedeljkom. Ulaznica je 500 dinara, za učenike i studente (uz đačku knjižicu i indeks) 250 dinara.

Festival evropskog filma 

Festival evropskog filma biće održan u Beogradu od sutra 23. do 30. januara, a na programu su savremena filmska ostvarenja iz 15 zemalja Starog kontinenta. Festival organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info centar u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU. Festival će u ponedeljak, 23. januara u 18.00 časova otvoriti austrijski film “Laku noć, mama”, a na repertoaru su i ostvarenja iz Danske, Portugalije, Austrije, Mađarske, Litvanije, Rumunije, Belgije, Francuske, Kipra, Hrvatske, Italije, Holandije, Bugarske, Nemačke, Švedske. Revija će biti zatvorena projekcijom švedskog filma “Palme” koji govori o životu bivšeg švedskog premijera Ulofa Palmea, u ponedeljak 30. januara u 20.30. To je treći deo petog uzastopnog Festivala evropskog filma koji Delegacija EU i EU info centar organizuju u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU i gradskim kulturnom centrima. Festival je 2016. uneo novinu jer je najpre organizovan u gradovima u unutrašnjosti Srbije, pa potom u Beogradu.

U Beogradu filmovi će biti prikazivani u EU info centru u 18.00 i 20.30 sati. Ulaz je besplatan, ali su gledaoci obavezni da prethodno preuzmu ulaznice u EU info centru.

Zona Zamfirova – drugi deo

U utorak, 24. janura od 20.30 u Sava centru, premijerno će biti prikazan film „Zona Zamfirova – drugi deo“. U beogradskim bioskopima film će se prikazivati od 26. januara. Petnaest godina pošto je ekranizovana ljubavna priča Stevana Sremca o Zoni i Manetu, scenaristi Ivana i Miroslav Mitić napisali su priču „Zona Zamfirova – drugi deo“ o životu u braku čuvenog para, dve godine posle venčanja.

U nastavku njihovu ljubavnu sagu dočaraće Brankica Sebastijanović kao Zone i Milan Vasić kao Mane, a film je režirao Jug Radovojević. Uloge tumače zvezde domaćeg glumišta: Ljiljana Stjepanović, Ljiljana Dragutinović, Tanja Bošković, Milan Lane Gutović, Ivan Bekjarev, Goran Jevtić, Nela Mihajlović, Branko Đurić, Dragan Vujić Vujke, Miki Krstović, Jugoslava Drašković, Milan Kalinić, kao i gost iz Makedonije glumac Nikola Ristanovski koji tumači Hadži Zamfira.

 

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *