ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (22.8-28.8)

Iza nas je burna nedelja. Kad se završi BeerFest, znamo da se bliži kraj leta. Možda ovaj kišni ponedeljak najavljuje i dolazak jeseni. Svejedno, Beograd je lep i po suncu i po kiši… i uvek ima nešto da ponudi.

“Noć muzike” 26. avgusta na “Tašmajdanu”

Sve je spremno za kulturni događaj godine kada će Beograd pod otvorenim nebom ugostiti filharmonijski orkestar na jednoj od najlepših gradskih lokacija, u okviru prve Noći muzike, i time još jednom stati rame uz rame sa mnogim svetskim metropolama poput Beča, Londona, Berlina i Njujorka. Noć muzike zakazana je za 26. avgust u 20.30 časova na stadionu Tašmajdan, kada će 80 mladih, vrhunskih izvođača Regionalne dečje filharmonije dočarati svim posetiocima kako zvuči pravi muzički spektakl.

Organizatori događaja naglasili su da im je želja da Noć muzike postane tradicionalna manifestacija i još jedan od simbola leta u Beogradu.  Na repertoaru koncerta naći će se aranžmani nezaboravnih kompozicija iz poznatih filmskih ostvarenja poput “Lovca na jelene”, “Ratova zvezda”, “Rokija” i “Pirata sa Kariba”, a očaravajuća energija mladih muzičara iz celog regiona na originalan način upoznaće posetioce sa svetom klasične muzike.

Takođe, važno je istaći da je ulaz na koncert potpuno besplatan i neće biti podele karata, niti rezervisanja mesta.

Noc-Muzike-Beograd

Miroslavljevo jevanđelje u galeriji SANU

Narodni muzej će od 23. do 30. avgusta, u okviru postavke “Svet srpske rukopisne knjige“ (XII–XVII vek) u Galeriji SANU izložiti Miroslavljevo jevanđelje kao jedan od najvrednijih primera stare rukopisne građe.

Nastalo u osmoj deceniji 12. veka Jevanđelje je ispisano je na 181 listu pergamenta. Prema zapisu na kraju rukopisa, zna se da je njegovu izradu poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje verovatno za svoju zadužbinu, episkopsku crkvu Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu. Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom.

Od juna 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje je upisano na UNESKO-vu listu “Pamćenje sveta“ (“Memory of the World“).

Izložba “ Svet srpske rukopisne knjige“ organizuje se povodom održavanja “23. međunarodnog kongresa vizantijskih studija“ u Beogradu od 22. do 27. avgusta, pod nazivom “Vizantija svet promena“.

miroslavljevo-jevandjelje

Beogradski karneval brodova na Savskoj promenadi

Ovogodišnje, 12. izdanje tradicionalne gradske manifestacije Beogradski karneval brodova, biće održano u subotu, 27. avgusta, na Savskoj promenadi, odnosno akvatoriju između Brankovog mosta i mosta Gazela. Program na bini počinje u 17 časova, nastupom Dečijeg kulturnog centra Beograda u kom učestvuju Minja Subota, Ivana Peters, Leontina Vukomanović i Hor Čarolija. U isto vreme krenuće i povorka karnevalskih grupa koja će prodefilovati šetalištem.

Program na vodi počinje u 18.30 časova, kada će okićena plovila iz oko 20 beogradskih marina defilovati akvatorijem između Brankovog mosta i mosta Gazela. Među učesnicima programa na vodi, pored rečnih brodova i čamaca, u cilju afirmacije sportsko-rekreativnih aktivnosti, predstaviće se i jedriličarski, veslački i nautički klubovi.

Program na bini nastavlja se od 20 časova, kada će nastupiti Umetnički centar Talija, zatim plesači beogradskih plesnih škola, violinistkinja Katarina Đokić, gudački kvartet Pandora i grupa Neverne bebe.

karneval-brodova

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *