ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (22.5-28.5)

Na pragu juna, Beograd je uveliko budan i sledeće nedelje nudi brojne sadržaje svojim posetiocima. Naš izbor su Beogradski manifest, Mikser festival i Španski metar. 

BEOGRADSKI MANIFEST

Treći Beogradski manifest biće održan na Kalemegdanu od 26. do 28. maja, a ulaz za sve posetioce će biti besplatan. Festival će, kao i prethodnih godina, biti podeljen u više zona koje će ponuditi bogate sadržaje i zabavu za celu porodicu. Na Gornjem gradu Beogradske tvrđave će se okupiti predstavnici više od 60 opština iz Srbije koje će predstaviti svoju turističku ponudu, kulturu, manifestacije i festivale koji se održavaju u njihovom kraju.

Ovo će biti jedinstvena prilika za sve posetioce da pred početak letnje sezone, možda baš u Srbiji pronađu pravo mesto za odmor ili utočište iz gradske vreve. Pored brojnih opština iz Srbije, predstaviće se i Turska, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija i druge zemlje, a koje će zajedno sa turističkim agencijama posetiocima pružiti priliku da dobiju i vredne nagrade poput besplatnih aranžmana i avionskih karata.

Radno vreme festivala je u petak, 26. maja, od 16 do 21 čas, a u subotu i nedelju, 27. i 28. maja, od 12 do 21 čas.

Još uvek nije objavljen program ovogodišnjeg Manifesta, ali verujemo da će se on uskoro pojaviti na zvaničnom sajtu manifestacije.

MIKSER FESTIVAL

Od 25. do 28. maja biće održan deveti Mikser festival na mestu na kom je sve i počelo: u silosima nekadašnjeg Žitomlina. Najveći festival kreativnosti, pod sloganom „Migracije“, na donjem Dorćolu ugostiće veliki broj vrhunskih imena iz oblasti arhitekture i dizajna, urbanog razvoja i planiranja, stručnjake novih tehonologija, angažovane umetnike i muzičare iz regiona i sveta.

Mikser festival 2017 biće fokusiran na uspostavljanje novih odnosa između urbane sredine, društva, umetnosti, prirode i tehnologije, iz čega prostiču četiri glavne teme festivala – migracije, obrazovanje u pokretu, fabrike kulture, priroda grada.

Kompletan program festivala možete videti ovde.

 

Filmski festival Španski metar

Filmom “Dom Bernarde Albe” reditelja Marija Kamusa, u Jugoslovenskoj kinoteci u nedelju je počeo 10. Španski metar, čiji je ekskluzivni gost Ana Belen. 

Slavna glumica i pevačica (na ovogodišnjem Festu gledali smo je u “Kraljici Španije” oskarovca Fernanda Truebe), predstaviće se u okviru programa ciklusa filmova nagrađenih najvećim španskim priznanjem, nagradom “Goja”, u kojima je odigrala značajne uloge. Reč je o ostvarenjima “Muke”, “Tražnja”, “Zlodusi u kući” i “Ljubav ozbiljno šteti zdravlju”.

Ana Belen će se pokloniti našoj publici 24. maja, kada će joj u Jugoslovenskoj kinoteci svečano biti uručena nagrada “Zlatni pečat”. Jubilarno izdanje Španskog metra organizuje se u saradnji sa Institutom Servantes, trajaće do 1. juna, a u ponudi je više od 30 filmova iz Španije i Latinske Amerike.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *