ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (20.2-26.2)

Ova nedelja je u znaku FESTA.
Bilo da idete na Šopen fest ili na FEST, ne propustite da svratite i do BDP-a koji slavi 70.rođendan…

Beogradski Šopen fest

U čast Frederiku Šopenu biće organizovan 6. Beogradski Šopen fest od 20. do 25. februara na nekoliko popularnih gradskih destinacija.

Međunarodna kulturno-obrazovna manifestacija još jednom će slaviti ime najvećeg romantičarskog kompozitora, „Pesnika klavira“ – Frederika Šopena. Beogradski Šopen fest je jedinstveni događaj u našoj sredini i regionu posvećen pijanizmu, sagledavajući ga kao vrhunsku umetnost sa stanovišta teorije, edukacije i koncertne prakse. Festival od 2012. godine, u okviru februarskog i oktobarskog ciklusa, odabranim programima i plemenitim ciljevima okuplja renomirane pijaniste, klavirske pedagoge, predavače, mlade talente iz Srbije i inostranstva, kao i sve ljubitelje klasične muzike i umetnosti uopšte.

Šopenu u čast, za publiku će i ove godine muzicirati vrhunski pijanisti, u elitnim koncertnim salama Beograda.

Program:

Ponedeljak, 20. februar (18.00) – Mikser Haus
Chopin Cafe – Chopin obSession

Utorak, 21. februar (20.00) – Skupština grada Beograda – Svečano otvaranje
Humanitarni koncert Mladi pijanisti: Viktor Radić, Sarah Skopljak i Vedran Janjanin
Pobednici BŠF Takmičenja iz Srbije, Bosne i Hercegovine I Hrvatske

Sreda, 22. februar (20.00) – Zadužbina Ilije M. Kolarca
Pijanistički resital: Dmitry Shishkin (Rusija)
Laureat Međunarodnog takmičenja Frederik Šopen, Varšava 2015

Četvrtak, 23. februar (10.30) – Kulturni centar Beograda, Galerija Artget
Susret sa umetnikom – Dmitry Shishkin

Petak, 24. februar
(17.00) – DKC Majdan, Kuća kralja Petra
Studio za muzičku edukaciju Little piano – Muzička radionica i Koncert Romantizam za najmlađe
(20.00) – Skupština grada Beograda – Pijanistički resital: Rita Kinka

Subota, 25. februar
(11.00) – Zadužbina Ilije M. Kolarca – Mala škola Bontona: Kako se slusa Šopen
(14.00) – Međunarodni centar za muziku Eva – Muzička radionica Muzika i osećajnost

FEST 

Od 24. februara do 5. marta 2017. biće održan 45. Beogradski međunarodni filmski festival – FEST 2017. Fest će otvoriti film diva evropskog i svetskog filma Monika Beluči koja će najaviti i prvu projekciju – delo Emira Kusturice „Na mlečnom putu“. Fest zatvara ostvarenje Martina Skorsezea „Tišina“. 

Biće prikazano 95 filmova, a program možete videti ovde

 

Izložba radova likovne kolonije “Vukadinović” u Ruskom domu

U Ruskom Domu u petak uveče otvorena je izložba slika nastalih u proteklih šest saziva likovne kolonije “Vukadinović”. Kolonija nastala 2013. godine čiji je osnivač Đorđe Vukadinović je međunarodnog karaktera te su eminentni umetnici iz Srbije, Crne Gore, Rusije, Belorusije i Slovačke ostavili iza sebe izuzetna dela. 

Izložbu je otvorio istoričar umetnosti, Zdravko Vučinić, a okupljenima su se obratili i organizator Đorđe Vukadinović te zamenik direktora Ruskog Doma, Vasilij Galaktionov.

Izložba će biti otvorena do 3. marta.

 

BDP slavi jubilej – 70 godina rada

Dan Beogradskog dramskog pozorišta se obeležava 20. februara u spomen na prvu izvedenu predstavu pre 69 godina, ali se zašlo u 70. sezonu. Samo osnivanje pozorišta desilo se 12. avgusta 1947. godine. Osnivačkim aktom Obrad Nedović, pomoćnik upravnika Narodnog pozorišta, postavljen je za upravnika novoosnovanog gradskog pozorišta. Nizali su se potom u istoriji ovog pozorišta periodi čudesnih uspona, i oni koji to nisu bili. Kad god bi politika stegla omču oko vrata umetnosti i ovog pozorišta nastajali su problemi, a kad god bi stega iole popustila, pozorišna se umetnost rascvetavala. Ukratko, kad god bi politika – iz idolopoklonstva nekom vođi i ideji/interesu ili iz (nepriznatog) straha od boljih a iz želje da se svoji zbrinu – stegla omču oko vrata umetnosti i (ovog) pozorišta nastajali su problem a kad god bi stega iole popustila pozorišna se umetnost rascvetavala u svoj svojoj snazi i lepoti.

Multimedijalnom prezentacijom na fasadi zgrade i izložbom fotografija i kostima u foajeu, pozorište na Crvenom krstu ukazaće na svoje najvažnije stvaraoce i predstave tokom sedam decenija postojanja. 

 

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *