ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (19.12-25.12)

Poslednji dani 2016. godine donose prazničnu euforiju. Gužva na ulicama se već oseća, a prodavnice i tržni centri su dupke puni. Ako želite da pobegnete od svega i da se opustite u izlasku, evo naših predloga…

“Santa Maria della Salute”

Film “Santa Maria della Salute” scenariste i reditelja Zdravka Šotre od 21. decembra naći će se na redovnom bioskopskom repertoaru u više od 120 gradova širom Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. 

“Santa Maria della Salute” oživljava uzbudljivu, intrigantnu, emotivnu priču jednog od najvećih pesnika srpske književnosti Laze Kostića i 29 godina mlađe, lepe Lenke Dunđerski, ćerke bogatog veleposednika Lazara Dunđerskog, koja je ovekovečena pesmom “Santa Maria della Salute”. Lik Lenke tumači Tamara Aleksić, a Lazu Kostića igra Vojin Ćetković. Film je sniman od 1. avgusta do 4. novembra u Veneciji, Somboru, Vršcu, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, Beogradu, Cetinju, Baru, Kotoru, na više od 150 lokacija, a za potrebe filma napravljeno je oko 1.500 kostima.

Dve izložbe o I svetskom ratu u Istorijskom muzeju Srbije

U četvrtak, 22. decembra 2016. godine u 18 sati u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića biće otvorene izložbe „Srbija 1915–1916” i gostujuća izložba solunskog Muzeja vizantijske kulture „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun”. Izložbe se realizuju u okviru Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, a uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložba „Srbija 1915–1916” je otvorena do septembra, dok će gostujuća izložba „Francusko-srpska bolnica u Sedesu, Solun” trajati do marta 2017. godine, a svi zainteresovani mogu da ih posete već od petka 23. decembra.

Stručna vođenja kroz izložbe za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i sredom od 17 časova (muzejski savetnik i koautor izložbe Nebojša Damnjanović). Radno vreme Istorijskog muzeja Srbije je svakog dana od 12 do 20 časova, osim ponedeljka.

Ice @ Taš – za sve generacije

Posle 37 godna na Stadionu Tašmajdan Beograđani i gosti prestonice moći će da uživaju u klizanju na najvećem klizalištu pod otvorenim nebom u centru Beograda! Uz čarolije na ledu, na Tašmajdan stiže i Zimski festival Ice @ Taš koji će sigurno postati omiljeno dešavanje u gradu sugrađana svih uzrasta. U okviru nove zimske manifestacije održavaće se besplatne novogodišnje i božićne predstave za decu, koncerti i animacije, klizanje sa kostimiranim Diznijevim likovima, revijali u umetničkom klizanju, utakmica dece – hokejaša iz klubova Partizan i Crvena zvezda, kao i humanitarne akcije. U večernjim terminima, uz odličnu muziku i profesionalnu rasvetu, biće organizovane žurke na ledu, maskenbal, retro žurke sa muzikom iz 60-ti, 70-tih, 80-tih i 90-tih godina. U foajeu stadiona posetioce očekuju novogodišnje brvnare sa zanimljivim sadržajima, po kojima su poznati brojni trgovi evropskih prestonica.

Zimski festival trajaće od 15. decembra do 15. januara, a klizalište će raditi do 15. februara 2017. godine. 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *