ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (18.4-23.4)

Iako nam vremenska prognoza predviđa nešto hladnije dane od uobičajenih za ovo doba godine, ove nedelje u Beogradu možete uživati u kulturi, zabavi i sportu. Centralna manifestacija, maraton, će se održati u subotu na ulicama Beograda. Do tada, razmotrite naše predloge i odaberite izlazak po svojoj meri…

Gudači Svetog Đorđa u Ruskom domu

Koncert Gudača Svetog Đorđa zakazan je za 18. april u Ruskom domu u Beogradu. Kao solisti će nastupiti violinista Orfej Simić iz Austrije i pijaniskinja Maja Kastratović iz Slovenije. Na programu su dela Zorana Erića, Mendelsona i Šostakoviča. Ovo je repriza njihovog nastupa u Villahu, iz februara ove godine, u kojoj obeležavaju 25 godina od osnivanja ansambla.

Ulaz na koncert je slobodan.

Grčki dani u Beogradu

Manifestacija “Grčki dani u Beogradu” počeće 20. aprila gostovanjem atinskog Benaki muzeja u beogradskom Etnografskom muzeju. Završiće se izložbom “Sveta Gora: Po liku fotografskog pogleda”, kojom će se Centar Svete Gore Atonske predstaviti 29. aprila u Kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Između ova dva događaja Beograđane očekuju projekcije dokumentarnih filmova, koncerti, izložbe, predavanja modna revija, balet “Grk Zorba” u uzvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Eksponati atinskog Muzeja kikladske umetnosti, koji je prošle godine proslavio tri decenije rada, biće izloženi 21. aprila u Skupštini grada Beograda. Ovaj muzej, posvećen izučavanju i promociji egejske i kiparske antičke kulture, posebno kikladske nastale u trećem milenijumu pre Hrista, osnovali su Nikola i Doli Goulandris. Izložba poštanskih markica Grčke pošte pod nazivom “Mozaik kulture” 28. aprila otvara se u PTT muzeju u Ulici Majke Jevrosime broj 13. Gudački kvartet Atinskog državnog orkestra 23. aprila nastupa na sceni “Raša Plaović” Narodnog pozorišta sa delima grčkih kompozitora Nikosa Skalkotasa i Mikisa Teodorakisa. Krfska filharmonija će dva dana kasnije održati “pokretni koncert” kroz Knez Mihailovu ulicu i Kalemegdanski park.

Fotografije Klavdija Slubana o ljudima u zatvoru

Izložba fotografija East to East Klavdija Slubana biće postavljena od 18. aprila, do 22. maja u Francuskom institutu u Beogradu.

Francuski fotograf slovenačkog porekla Klavdij Sluban dobitnik je nagrade EPAP (European Publishers Award for Photography) 2009, a njegova knjiga “Transsiberijades” objavljena je simultano na šest jezika u šest evropskih zemalja. Više od dve decenije Sluban fotografiše i maloletnike u zatvorima, gde priređuje i radionice fotografije, radi u zatvorima u Francuskoj, u Sloveniji i Srbiji (Kruševcu i Valjevu), Ukrajini, Gruziji, Moldaviji, Letoniji, Rusiji, kao i u centralnoj Americi i Brazilu. Upoznat je sa zatvorskim prostorima i druži se sa zatočenicima, te u svojim delima govori o problemu zatvorenog prostora i skučenog horizonta.

Francuski institut u Srbiji priredio je 2003. godine izložbu njegovih dela u Beogradu, a ovoga puta je organizuje u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, a u okviru Beogradskog meseca fotografije.

Jubilarni 30. Beogradski maraton 

Jubilarni 30. Beogradski maraton održaće se u subotu 22. aprila 2017. i biće najbolji i najmasovniji u svojoj dugogodišnjoj istoriji. Već sada, prijavljeni su učesnici maratonske i polumaratonske trke iz 58 zemalja sveta sa svih kontinenata. Očekuje se rekordnih 8000 učesnika, izvanredna promocija Beograda i Srbije u svetu i dobra zabava. Učesnike ove godine očekuje i nova trasa maratona – preko Mosta na Adi.

 

Beogradski tango susret

U sredu 19. aprila počinje šestodnevni Belgrade Tango Encuentro – Beogradski tango susret, koji će na svojevrsnom tango maratonu okupiti ljubitelje argentinskog tanga iz svih krajeva sveta.

Na jednom od najvećih evropskih tango festivala najbolji umetnici današnjice i blizu 1000 tangerosa iz 50 zemalja smenjivaće se na podijumu.

Pre početka, u prostoru Mikser House najavljeno je “zagrevanje”, Warm Up Milonga Inspiración, u utorak 18. aprila od 21 čas, kada će nastupiti i DJ Matteo Manferdini. Cena ulaznice je 250 dinara. Sutradan, Beogradski tango susret  i zvanično počinje. Tango će se plesati na tri lokacije – u Mikser House-u, Teatru 78 (Resavska 78) i Studentskom kulturnom centru, gde će se održavati radionice. Organizatori najavljuju 12 milongi (plesnih večeri), tango kafe, noćni ples…

 Organizator festivala je kao i prethodnih godina Tango Natural, jedna od najvećih tango organizacija u Evropi, koja se bavi plesnom edukacijom svih generacija i projektima koji promovišu argentinski tango.

Ulaznice se, po različitim cenama, mogu kupiti za pojedine događaje ili grupe događaja, o čemu se sve informacije mogu dobiti na veb sajtu manifestacije www.belgradetangoencuentro.com gde se vrše i prijave.

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *