ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (18.07-22.07.)

Nova nedelja jula donosi nam nove vrućine, na koje smo se već navikli. Približava se “špic turističke sezone”, a Rentastan se pobrinuo da svima Vama, koji ove nedelje nećete uživati u pogledu na morsko plavetnilo ležeći na ležaljci, ipak da predloge za uživanje. Jer, ako ste već u Beogradu u julu, zašto biste sedeli pod klimom?

Izložba “Putevima Revolucije –  Memorijalni turizam u Jugoslaviji” u Muzeju 25. maj

izlozba Putevima revolucije

Ova interesantna izložba je nastala kao rezultat istraživanja spomeničkog nasleđa, upravljanja njime, održavanja i značenja danas. Na primerima s područja cele bivše države, predstavljenih i arhivskim foto-materijalom, izložba problematizuje kako se spomenici NOB-a uključuju u turističku ponudu, kako je ona artikulisana od sredine sedamdesetih do raspada SFRJ, na koji način poimanje spomen-obeležja NOB-a kao turističkog proizvoda utiče na mehanizme njihovog podizanja i upravljanja, kao i da li su ovi lokaliteti i danas deo turističke ponude.Takođe, posetioci ove izložbe će moći da vide i zbirku fotografija memorijalnog turizma, nastalu kroz otvoreni poziv za fotografije iz ličnih arhiva stanovnika svih zemalja bivše Jugoslavije.

Izložba je bila prikazana u Zagrebu, Sarajevu, Kraljevu, Nišu, Šapcu i Ljubljani, a tokom ove godine videće je publika u Beogradu, Puli, Splitu, Karlovcu, Skoplju.

Izložba strip tabli “Družine Dardaneli”

druzina Dardaneli

“Družina Dardaneli” je interesantna alternativna istorijska avantura o naslovnom timu tajnih agenata i svojevrsnih (super) heroja, protagonista srpske i evropske književnosti kao što su Hajduk Stanko, Karađoz, Koštana, grof Vronski, Vukašin Katić, Jovanča Micić, jazavac (pred sudom), Sava Savanović i mnogi drugi. Oni se suprotstavljaju zlu oličenom u istim takvim, iz klasika pozajmljenim, likovima – Fantomu iz opere, Raskoljnikovu, Jozefu K., Old Šeterhendu, Dami s kamelijama i interesima moćnika čija su ovi produžena ruka.

Izložba je u Domu kulture “Studentski grad”,  otvorena od 15. jula do 15. avgusta, a ulaz je besplatan.

 APA Beer Garden

beer_garden_16

APA Beer Garden na Adi Ciganliji i ove nedelje radi, uprkos nepredvidivim vremenskim prilikama. Od ponedeljka je najavljen sledeći raspored dešavanja: U ponedeljak 18. jula od 20h nastupiće bend Koalicioni sporazum, a potom od 21.30h popularni rok pank sastav Six Pack. Bend Kepa&Free Spirit (Najbolje od Smaka) će svirati u utorak od 21.30h, nakon nastupa već najavljenog benda Salsa Y Punto. Nakon koncerata, od 23h, posetioci će moći, kao što su i navikli svakog utorka, da u muzičkom bioskopu gledaju i film Buena Vista Social Club.

Organizatori Vas podsećaju da su svi programi besplatni i da, osim lošeg vremena, ništa ne može da pokvari odličnu atmosferu koja očekuje posetioce na APA Beer Gardenu.

 Premijera filma „Star Trek – Izvan granica“

satartrek

Premijera filma „Star Trek – Izvan granica“ biće održana u sredu, 20. jula u bioskopima Cineplexx Ušće SC, Roda, Tuckwood i Fontana. Novo uzbudljivo putovanje legendarnog „Enterprajza“ čini fenomenalna glumačka ekipa: Kris Pajn, Zakari Kvinto, Džon Čo, Sajmon Peg, Zoi Saldana, Idris Elba i mnogi drugi. Nastavlja se epsko putovanje U.S.S. „Enterprajz“ i njegove neustrašive posade. Ovoga puta, posada broda istražuje najudaljenije predele neistraženog svemira, gde će se susresti s misterioznim novim neprijateljem koji će i njih i sve ono za šta se Federacija zalaže staviti na test. Na redovnim repertoarima ovaj film će se naći 21. jula i biće dostupan i 2D i 3D tehnici.

 BELEF 2016

U pretposlednjoj nedelji BELEF-a mogli biste da slušate:

Kada? Utorak, 19. jul, 21:00
Gde? Dvorište Kapetan Mišinog zdanja, u slučaju kiše Sala Amerikana, Dom omladine Beograda
Šta? Koncert ansambla Belgrade Jazz Junction (Jelena Jovović, Stahinja Banović, Vasil Hadžimanov, Petar Krstajić, Predrag Milutinović, Bojan Ivković, Marta Hadžimanov, Ilija Mihailović)
Cena ulaznice: 300 dinara

Kada? Sreda, 20. jul, 21:00
Gde? Dvorište Kapetan Mišinog zdanja
Šta? Koncert Biljane Krstić i ansambla Bistrik
Cena ulaznice: 300 dinara

Kada? Petak, 22. jul, 21:00
Gde? Dvorište Kapetan Mišinog zdanja, u slučaju kiše Centralni dom Vojske Srbije
Šta? Koncert Umetničkog ansambla MO Stanislav Binički i Uroša Dojčinovića, gitara
Cena ulaznice: 200 dinara

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *