ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (17.9-23.9)

Septembar je, završili su se godišnji odmori, a Beograd je ponovo pun ljudi. Ako žalite za letom i mislite da nastupa period sive jeseni, pokušaćemo da vas razuverimo. Predstavljamo vam vesele, zabavne i značajne kulturne sadržaje koje Beograd nudi svojim posetiocima ove nedelje.

Festival italijanskog filma

festival_italijanskogfilma

Festival italijanskog filma biće otvoren 17. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, koncertom “Vrhunska muzika italijanskog filma” Maura Maura i Fransoaz de Klosi, a do 25. septembra biće prikazano 20-tak filmskih ostvarenja. Festival će se sastojati iz tri programske celine: Istorija italijanskog filma od 17. septembra, Glavni program: Savremeni italijanski film od 22. do 25. septembra i Panel i susret visokih predstavnika italijanskog filma sa predstavnicima filmske industrije Srbije u cilju stvaranja šire međusobne saradnje.

Od 22. do 25. septembra, u premijernom delu festivala, biće prikazano deset najnovijih italijanskih filmova, iz 2015. i 2016. godine. Na programu su “Poslednja stanica” Đanbatiste Asantija, “Leto nad nama” Gabrijela Mućina , “Ustika – nestali dokumenti” Serđa Martinelija koji će biti i gost festivala. Prvi deo festivala, do 21. septembra, obuhvata retrospektivu sa devet izuzetnih ostvarena koja su obeležila italijansku i svetsku kinematografiju u drugoj polovini 20. Biće prikazani filmovi “Čudo u Milanu” Vitorija de Sike, “Osam i po” Federika Felinija, “20. vek” Bernarda Bertolučija.

“Teslin svetski sistem” u Muzeju nauke i tehnike

Od 16. do 30. septembra u Galerija „Aleksandar Despić“ biće otvorena izložba „Teslin svetski sistem“ autorke Zorice Civrić. Izložbu u Skender-begovoj 51 Muzej nauke i tehnike posvećuje dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije. Posetici će videti modele uređaja koje je Tesla koristio u prvim godinama rada, kao i eksponate koji ilustruju razvoj informacionih i telekomunikacionih tehnologija.

Premijera Šekspirovog Hamleta u JDP-u

Premijera Šekspirovog Hamleta u režiji Aleksandra Popovskog biće održana u subotu 17. septembra u 20h na Sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Reditelj Aleksandar Popovski, koji je našoj publici poznat po predstavama u JDP-u – Kandid ili Optimizam, Metamorfoze, za ulogu najslavnijeg tragičkog junaka odabrao je Nebojšu Glogovca.

Mikser Haus: Market Sweets for My Sweet

13925368_1064174916993416_6285686994909990757_n

U Mikser House-u, 17. i 18. septembra biće organizovan slatki market-festival Sweets for My Sweet, koji će činiti i bogat zabavni program. Nastupaće brojni dečji horovi, baletski studiji, timovi animatora i održavaće se dečje predstave. Manifestacija je humanitarnog karaktera, pa će sav prihod od ulaznica (jedna ulaznica – 100 RSD), u saradnji sa fondacijom Novi Beograd, biti upućen u dobrotvorne svrhe deci kojoj je novac neophodan za nastavak daljeg lečenja i jednake šanse za sve. Okupiće se i veliki broj proizvođača svih vrsta slatkiša, konditora, poslastičarnica i predstavnici radionica za izradu slatkiša, a posetioci će moći da kupe i degustiraju sve čemu ne budu mogli da odole.

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *