ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (17.10-23.10)

Beograd uvek ima nešto da ponudi, posebno u ovom periodu kada zahladni. Tada sve vrvi od ljudi. Pozorišta, bioskopi, galerije… ljudi svuda jure, žure, sudaraju se… Međutim, ove nedelje se u Beogradu dešava nešto ipak posebno – počinje Sajam knjiga.

Izložba “Blago Singidunuma”

blago-singidunuma

Izložba “Blago Singidunuma – Iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda”, autora dr Slavice Krunić i Milorada Ignjatovića, otvorena je 15. oktobra u Konaku kneginje Ljubice povodom 113 godina Muzeja grada Beograda.

Najvredniji predmeti iz bogate Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda, njih oko 200, koji su izloženi u Konaku kneginje Ljubice, govore o zanatskim i umetničkim težnjama antičkog sveta, o vremenu u kome se na ovom prostoru rađao prvi grad, interesovanjima i kulturi njegovih stanovnika, modi, kao i o potrebi pojedinca toga doba da javno izraze svoje bogatstvo, blagostanje, zasluge i status u društvu. Izložen je i nakit iz antičkog perioda, izrađen od zlata, srebra, dragog i poludragog kamena, staklene paste i drugih skupocenih materijala.

Izložba “Blago Singidunuma – Iz Zbirke za antiku Muzeja grada Beograda” moći će da se pogleda do 15. januara.

Opera Stevana Hristića posle 62 godine

opera-hristic

Na ovogodišnjem Bemusu, u subotu, 22. oktobra, u beogradskom pozorištu Madlenijanum biće premijerno izvedena opera “Suton” Stevana Hristića, za koju mnogi muzikolozi kažu da je najbolja srpska opera, a na kojoj su radila tri srpska akademika – Stevan Hristić, Ivo Vojnović i Jovan Dučić. Opera Stevana Hristića prvi je put izvedena 1925. u Narodnom pozorištu u Beogradu (tada Kraljevina SHS). Za libreto opere kompozitor Stevan Hristić je uzeo “Suton”, središnji deo “Dubrovačke trilogije” Ive Vojnovića, koji opisuje propadanje patricijskog Dubrovnika. Hristić se skoro u potpunosti držao Vojnovićevog teksta, čak su i didaskalije doslovno preuzete, tako da je jezik opere jednak jeziku dela, a to je dubrovački govor ranog 19. veka.

Poljska filmska jesen

Festival “Poljska filmska jesen 2016” biće održan od 18. do 20. oktobra u Domu omladine Beograd. Na ovogodišnjem repertoaru naći će se tri dugometražna filma novije produkcije, a festival će otvoriti film Jana Komase “Grad 44”. Drugog dana festivala biće prikazan film “Crveni pauk” (2015) u režiji Marćina Košalke, a festival će zatvoriti ostvarenje Januša Majevskog “Ekscentrici – dakle, na sunčanoj strani ulice” (2015) – nesvakidašnja priča o džezeru koji se iz egzila u Engleskoj vraća u Poljsku krajem pedesetih godina 20. veka.

Beogradski sajam knjiga

sajam-knjiga

Međunarodni beogradski sajam knjiga, najreprezentativnija književna manifestacija u ovom delu Evrope pod sloganom „Knjige u ruke“ biće održan od 23. do 30. oktobra.

U halama Beogradskog sajma učestvovaće više od 450 direktnih izlagača, od kojih će više od 40 izlagača biti iz inostranstva. I ove godine, na najposećenijem Sajmu knjiga u regionu, tradicionalno će učestvovati najveći domaći, kao i brojni inostrani izdavači i pisci. Premijerno će biti predstavljena mnoga izdanja, a publika će moći da prisustvuje i brojnim diskusijama i predavanjima o književnosti, izdavaštvu, aktuelnom društvenom trenutku i obeležavanju jubileja. Tokom osam sajamskih dana poštovaoci književnosti moći će na jednom mestu, pod kupolama sajma, da sagledaju celokupnu ovogodišnju domaću izdavačku produkciju i da, po najpovoljnijim cenama, obnove svoju privatnu kolekciju knjiga najnovijim naslovima domaćih i inostranih izdavačkih kuća, ali i uvek aktuelnim klasicima svetske književnosti.

Veoma bogat prateći program odvijaće se u nekoliko sala za zvanične prezentacije i na štandovima izlagača. U okviru pratećeg programa biće predstavljena nova izdanja i organizovani susreti i razgovori pisaca i izdavača sa čitaocima, knjižarima, bibliotekarima i posetiocima iz zemlje i inostranstva.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *