ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (13.3-19.3)

Ove nedelje u Beogradu se održava izložba slika iz kolekcije Pavla Beljanskog. Ne propustite da je vidite. A ako još niste gledali “Spamalot” Monti Pajtona u srpskoj verziji, pravac po karte… A ako vam je do zabave i igre, tu je koncert Dejana Petrovića u Belexpocentru.

Dejan Petrović u Belexpocentru

Kako zvuči kada trube zagrme neke od najvećih svetskih hitova, moći će da čuju svi oni koji dođu na koncert Dejana Petrovića 14. marta u Belekspo centru u Beogradu. Muzičar se potrudio da iznenadi posetioce i proširi repertoar na kome će se naći pesme Dipeš moda, Džoa Kokera, Ramštajna, kao i hitovi Majkla Džeksona.

Dejan je najmlađi dobitnik “Majstorskog pisma”, višestruki osvajač svih nagrada na Saboru u Guči, među kojima je i nagrada Prva truba sveta, sa istog Sabora. Širom sveta je poznat po izvođenju srpske tradicionalne muzike, koju često kombinuje sa totalno suprotnim, modernim elementima. Tu je u pitanju fuzija zvuka tradicionalnih instrumenata trubačkog orkestra i drugih instrumenata koji predstavljaju suprotnost tome, poput spoja zvuka trube i distorzije na električnoj gitari. Kao pri svakoj fuziji, oslobađa se velika energija, koju nije bilo teško prepoznati ni u ovom slučaju.

Do sada, iza sebe ima 4 diskografska izdanja, a pored autorske muzike koju radi sa svojim bendom, u repertoaru imaju mnoštvo stranih obrada i internacionalnih numera čija je interpretacija veoma autentična, zahvaljujući samoj koncepciji benda, odnosno spoju instrumenata koji ga čine. Učestvovao je na svim većim, domaćim, muzičkim festivalima i nebrojeno puta je predstavljao Srbiju na raznim svetskim sajmovima, sportskim i kulturnim događajima, festivalima, i to uvek sa velikim uspehom.  Jednom rečju – Ambasador srpske trube.

Otvorena izložba “UMETNICI AKADEMICI iz kolekcije Pavla Beljanskog”

ove nedelje u Beogradu izlozba

Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar, i šesnaest umetnika članova SANU, od 10. marta ponovo gostuju u Velikoj Galeriji Doma Vojske Srbije, a ljubitelji dobre slike i skulpture će tu moći da ih vide do 1. aprila. Šest decenija otkako je diplomata, kolekcionar i darodavac Pavle Beljanski potpisivanjem ugovora o poklonu pravno osnovao spomen-zbirku koja danas nosi njegovo ime, ova ugledna novosadska kulturna intitucija se predstavila u beogradskom Domu Vojske, otvaranjem gostujuće postavke.Otvorena je šesta po redu izložba dela iz sjajne kolekcije ovog prijatelja umetnika. Ovoga puta, predstavljaju se umetnici čija su dela zastupljena u zbirci, a koji su vremenom postali članovi Srpske Akademije nauka i umetnosti. Zora Petrović, Ljubica Cuca Sokić, Milan Konjović, Marko Čelebonović, Nedeljko Gvozedonović, Risto Stijović, Stojan Aralica, Peđa Milosavljević, Ljubomir Ivanović, Ivan Tabaković, Milo Milunović, Jovan Bijelić, Sreten Stojanović, Ivan Radović… Tu je i neki drugačiji, raniji Lubarda, pre njegove „Fantastične zveri“ i drugih dela po kojima je prepozantljiv, sa čistom figurom ali i dobro znanim potezom punim strasti.

U okviru pratećeg programa izložbe biće održana tumačenja postavke, kreativne radionice za decu i projekcije dokumentarnih filmova, a posetiocima će biti predstavljena i bogata izdavačka delatnost Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

“Spamalot” u Domu sindikata

“Monty Python’s Spamalot” je mjuzikl komedija bazirana na filmu “Monti Pajton i Sveti Gral” i jedan je od najpopularnijih mjuzikala ikada odigranih na Brodveju. Originalna Brodvejska produkcija je urađena 2005. godine i “Spamalot” je odmah dobio Tony nagradu za najbolji mjuzikl kao i još dve Tony nagrade, Sara Ramirez za ulogu Dame iz Jezera, i Majk Nikols za najbolju režiju mjuzikla. Na toj dodeli, “Spamalot” je bio nominovan za 14 Tony nagrada.

Tokom skoro pet godina teatarskog života na Brodveju, predstava je izvedena više od 1,500 puta, videlo je više od 2 miliona ljudi i zaradila je više od 175 miliona dolara. Mjuzikl obiluje tradicionalnim britanskim humorom i u prepoznatljivom pajtonovskom maniru izvrće realnost na komičan i sarkastičan način tako da svako ko odgleda “Spamalot” garantovano neće ostati ravnodušan.

Nakon Brodveja, mjuzikl je bio izuzetno uspešan i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Španiji, Švedskoj, Češkoj, Francuskoj, Mađarskoj, Belgiji, Kanadi, Meksiku, Holandiji, Norveškoj, Japanu, Južnoj Koreji… Mjuzikl priča o legendarnoj potrazi kralja Artura za Svetim Gralom, gde je Kralj Artur prikazan kao veseo i luckast vladar,u svojoj pustolovini potpomognut od strane svog vernog sluge Petsija i vitezovima okruglog stola, koje na tom putovanju pronalazi. Pitoreskna potraga kroz celo kraljevstvo je zapravo žovijalna avantura sa mnoštvom urnebesnih dogodovština.

Uloge: Slobodan – Boda Ninković, Jelena Jovičić, Nikola Đuričko, Dejan Lutkić, Gordan Kičić, Srđan Timarov, Miroljub Turajlija i Ivan Marković.

 

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *