ŠTA RADITI OVE NEDELJE U BEOGRADU? (12.12-18.12)

 Labudovo jezero na ledu ili Festival nauke, šetnja Trgom otvorenog srca u Beogradu… Eto odgovora na pitanje “Šta raditi ove nedelje u Beogradu?” 

Deseti Festival nauke u Beogradu

Desetu godinu zaredom nauka će obeležiti decembar u Srbiji. Na hiljade eksperimenata, radionica, predavanja i naučnih šou programa staviće Beograd na naučnu mapu sveta.

Ove godine Festival nauke dobija više prostora, s ciljem da ponudi još raznovrsniji program zanimljiv različitim starosnim grupama posetilaca, sa ili bez naučnog predznanja. Tako pored prošlogodišnjih hala 3 i 3A naučna zabava širi se i na halu 11 Beogradskog sajma. Hala 3 rezervisana je za interaktivne postavke, njih 30, kroz koje će posetioce provesti više od 650 mladih naučnih komunikatora. Na kraju godine u kojoj se obeležava 160 godina od rođenja Nikole Tesle, jednog od najblistavijih umova čovečanstva, Festival nauke je deo programa posvetio upravo ovom naučniku i to simboličnom „EPS Teslinom zonom“ smeštenom u hali 3A.

Hala 11 na desetom Festivalu nauke biće rezervisana za naučne-šou programe. Gosti iz Francuske, Estonije, Švedske i Slovenije, spremni su da očaraju posetioce svojim nesvakidašnjim nastupima na naučno-fantastičnoj bini Festivala nauke.

Više informacija o ulaznicama i lokaciji možete pogledati ovde.

“Labudovo jezero” na ledu

Balet „Labudovo jezero“, u izvođenju Ruskog državnog baleta na ledu iz Sankt Peterburga, dolazi na scenu Velike dvorane Sava centra u sredu 14. decembra.

U „Labudovom jezeru“ na ledu, pod budnim okom umetničkog direktora Konstantina Rasadina, zaslužnog umetnika i bivšeg soliste čuvenog Marinski baleta i školskog druga Rudolfa Nurejeva, nastupa preko četrdeset plesača. Oko dvadeset plesača poseduje titulu Majstora sporta Rusije, pored čega su morali da zadovolje visoke standarde u koreografiji, gracioznosti i umetničkom pristupu pokretu. Od 1995. godine Balet na ledu iz Sankt Peterburga imao je izvođenja na mnogim scenama operskih pozorišta, što je bilo prvi put u svetu da se klasični balet, u klasičnim baletskim kostimima, izvodi na klizalištu koje se postavlјa na samoj sceni pozorišta i opera.

Muzički direktor i jedan od osnivača Baleta je Leo Korkhin, istaknuti ruski dirigent koji rukovodi većim brojem orkestara, uklјučujući i poznati Akademski simfonijski orkestar Uruženja filharmoničara iz Sankt Peterburga. U poslednjih pet godina programi Baleta na ledu uspešno su izvedeni na najbolјim scenama u USA, Kanadi, Holandiji, Nemačkoj, Kini, Španiji, Koreji, Tajvanu, Grčkoj, Portugalu, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Austriji, Švajcarskoj, Južnoj Americi…

Zbog velikog interesovanja, pored planirane predstave u 21 čas, zakazana je još jedna – u 18 časova.

Cene ulaznica su: 1800, 2200 i 2900 dinara.

Trg otvorenog srca

Na Trgu republike od 1. decembra do 1. februara biće aktuelna manifestacija Trg otvorenog srca. Beograd se šesti put zaredom pridružuje evropskim metropolama, čiju prazničnu atmosferu upotpunjuju tradicionalni božićni festivali. Šareni i veseli praznični ukrasi i drvene kućice iz kojih mame mirisi kolača, kuvanog vina, čaja i drugih toplih napitaka i zalogaja, oživeće poseban praznični kutak na Trgu republike – Trg otvorenog srca. Program Trga otvorenog srca u potpunosti je posvećen deci. Svakog vikenda, subotom i nedeljom od 12.00 do 14.00, mališani će uživati u dečijim predstavama, nastupima mađioničara, žonglera i animatora, u organizaciji Dečijeg kulturnog centra.

Manifestacija će biti otvorena svakog dana, od 10.00 do 23.00.

U skladu sa duhom praznika, Trg otvorenog srca već tradicionalno ima i humanitarni karakter. Kupovinom autentičnog suvenira manifestacije, novogodišnje šolje, po ceni od 150 RSD, svaki posetilac pomaže „Zavodu za vaspitanje dece i omladine – prihvatilište i prihvatna stanica, Beograd“.

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *